Αλάτι: Πόσο και ποιο;

Must Try

Το αλάτι, δηλαδή το χλωριούχο νάτριο (NaCl)  είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση των υγρών του σώματος μας. Το πρόβλημα είναι ότι προσλαμβάνουμε πολύ περισσότερο απ΄ όσο χρειαζόμαστε.

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες χρειαζόμαστε λιγότερο από 6 γραμ. αλάτι την ημέρα. Παρόλα αυτά προσλαμβάνουμε κατά μέσο όρο πάνω από 8 γραμ. ημερησίως δηλαδή πάνω από 30% επιπλέον από την ποσότητα που συστήνεται.

Αυτό που αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι το NaCl είναι κρυμμένο σε πολλές τροφές και έτσι δεν συνειδητοποιούμε πόσο πολύ παίρνουμε. Υπάρχει και σε τρόφιμα τα οποία δεν έχουν αλμυρή γεύση όπως στο ψωμί, τα μπισκότα και τα δημητριακά. Φυσικά, μεγάλες ποσότητες υπάρχουν στα επεξεργασμένα τρόφιμα, κονσέρβες, έτοιμα φαγητά και σάλτσες. Τρόφιμα που περιέχουν πολύ αλάτι είναι η σάλτσα σόγιας, το μπέικιν πάουντερ και  η σόδα φαγητού. 

Αλάτι: Πόσο και ποιο; - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Γιατί όμως πρέπει να προσέχουμε πόσο αλάτι τρώμε;

Έχει αποδειχθεί ότι η πρόσληψη αλατιού παραπάνω από τη συνιστώμενη  σχετίζεται με αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Και η αυξημένη αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου. Τουλάχιστον ένας στους τρεις ενήλικες έχει υπέρταση και πρέπει να προσλαμβάνει κάτω από 6 γραμ. την ημέρα. Το θέμα είναι ότι πολλοί ενήλικες δεν γνωρίζουν ότι έχουν υπέρταση. Υπάρχουν  επίσης επιστημονικά δεδομένα ότι η αυξημένη πρόσληψη αλατιού σχετίζεται και με άλλα προβλήματα υγείας όπως νεφρολιθίαση, αύξηση ουρικού οξέος και οστεοπόρωση.

Όποια μορφή αλατιού και αν προτιμήσουμε, άσπρο, Ιμαλαΐων, χοντρό, την ίδια επίδραση έχει στον οργανισμό μας. Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων προτείνεται κάποιες φορές ως μια υγιεινή επιλογή. Όμως δεν έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε χλωριούχο νάτριο από το συνηθισμένο αλάτι. Επίσης μπορεί να περιέχει κάποια ιχνοστοιχεία αλλά όχι σε ποσότητα τέτοια ώστε να αποκομίσουμε κάποιο όφελος.

Ανάλογα με το πόσο αλάτι τρώμε από μικρή ηλικία έχει εκπαιδευτεί και η γεύση μας. Έτσι αν μειώσουμε την ποσότητα που βάζουμε στο φαγητό, στην αρχή θα μας φανεί άνοστο. Όπως οποιαδήποτε νέα συνήθεια, θα χρειαστεί τρεις εβδομάδες για να προσαρμοστεί η γεύση μας. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το φαγητό με μπαχαρικά, πιπέρι,  λεμόνι και ξίδι για να γίνει πιο γευστικό. Χρησιμοποιούμε σπιτικούς ζωμούς. Μετά από αυτό το αρχικό διάστημα, αν δοκιμάσουμε να ξαναβάλουμε την ποσότητα αλατιού που βάζαμε πιο πριν , θα μας φανεί αλμυρό το φαγητό.

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -