Αλάτι και υποκατάστατα

Αλάτι και υποκατάστατα

Print Friendly, PDF & Email

Οι περισσότεροι ψάχνουμε τρόπους να χρησιμοποιούμε λιγότερο αλάτι στη μαγειρική.

Αντίθετα από τη ζάχαρη το αλάτι είναι κάτι που χρειάζεται ο οργανισμός στη διατροφή του. Είναι ένας βασικός ηλεκτρολύτης . Απλά πρέπει να καταναλώνεται με σύνεση γιατί μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία: αυξάνει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι κίνδυνοι καρδιαγγειακών  προβλημάτων. Περισσότερα για το θέμα αυτό, στο  άρθρο μας πόσο αλάτι να καταναλώνουμε και ποιο είναι καλύτερο;

Τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε την χρήση του;
  • Περιορίζουμε την ποσότητα: Μπορούμε σταδιακά να αρχίσουμε να μειώνουμε το αλάτι στη μαγειρική μας, γιατί η  γεύση ως γνωστόν είναι θέμα συνήθειας.

 

  • Αρωματικά βότανα :
    Χρησιμοποιούμε πολλά αρωματικά βότανα τα οποία δίνουν επιπλέον γεύση στις παρασκευές μας. Φρέσκα ή αποξηραμένα, όπως ρίγανη, βασιλικό, δενδρολίβανο, δυόσμο.

 

  • Μπαχαρικά:  Χρησιμοποιούμε πολλά μπαχαρικά όπως κανέλα, μαύρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν, κύμινο, τα οποία  προσφέρουν στον οργανισμό και τις δικές τους ευεργετικές ιδιότητες.

 

 

  •  Λεμόνι :

Xρησιμοποιούμε χυμό ή ξύσμα λεμονιού, πλούσια σε βιταμίνη C, προσθέτοντας ένταση στο φαγητό μας.

 

 

 

 

 

 

 

  • Αρωματικά λάδια:

 

Τα αρωματικά λάδια όπως το λάδι τρούφας ή εκείνα  με  βότανα (τα οποία άνετα μπορούμε να φτιάξουμε και στο σπίτι) δίνουν τη γεύση που χρειαζόμαστε.

 

 

 

 

 

 

  • Συσκευασμένα τρόφιμα : Αποφεύγουμε την κατανάλωση συσκευασμένων, έτοιμων τροφίμων αφού έτσι δεν μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα αλατιού που περιέχουν.

Αν παρ΄ όλα αυτά, δεν μπορείτε να απαλλαγούμε από αυτό, επιλέγουμε τουλάχιστον … αληθινό αλάτι που έχει δεχτεί τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία.

Κοινοποίηση

, , ,