Μήπως έχουμε άγχος για τον κορωνοϊό; Είναι απόλυτα φυσιολογικό να ανησυχούμε με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Είμαστε όμως όλοι μαζί σε αυτό το ταξίδι.
Τι να κάνουμε
- Μιλάμε με τους φίλους και τους αγαπημένους μας μέσω συνομιλιών βίντεο, τηλεφωνικών κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Βοηθά πραγματικά να επικοινωνούμε με τους φίλους και τους αγαπημένους μας, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να είμαστε μαζί.
- Εμπιστευόμαστε για την ενημέρωσή μας πηγές αξιόπιστων ιατρικών πληροφοριών. Προσέχουμε να αποφεύγουμε την παραπληροφόρηση σχετικά με τον ιό και την ασθένεια που προκαλεί. Αποφεύγουμε αμφίβολα site που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.
Τι να μην κάνουμε
Ακούμε ή διαβάζουμε ειδήσεις από αξιόπιστες πηγές το πρωί και ξανά προς το τέλος της ημέρας. Δεν υπάρχει ανάγκη να παραμείνουμε συντονισμένοι με τα ΜΜΕ 24 ώρες το 24ωρο – μπορεί πραγματικά να κάνει το άγχος μας πολύ χειρότερο.
Απαραίτητα μέτρα
Τρία μέτρα που πρέπει όλοι να πάρουμε:
-
Αποφεύγουμε περιττές μετακινήσεις.
-
Πλένουμε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό (ή απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ) για 20 δευτερόλεπτα.
-
Κρατάμε τα χέρια μας μακριά από το πρόσωπο, ειδικά τα μάτια, το στόμα και τη μύτη.
Πολλοί άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό αναπτύσσουν συμπτώματα όπως πυρετό και ξηρό βήχα κατά τη διάρκεια της περιόδου επώασης. Ωστόσο, μερικοί έχουν κολλήσει αλλά δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Τα σταγονίδια ταξιδεύουν μερικά μέτρα στον αέρα και μπορεί να εισπνευθούν. Πολύ πιθανότατα μπορεί να προσγειωθούν σε επιφάνειες που αγγίζουν άλλοι, όπως μια λαβή της πόρτας ή ένα κουμπί ασανσέρ.
Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.
Αλλά από τη στιγμή που υιοθετήσουμε τα βασικά προληπτικά μέτρα, μπορούμε να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ηρεμήσουμε τον εαυτό μας. Δεν είναι απαραίτητο ή χρήσιμο να βρισκόμαστε σε υψηλό επίπεδο συναγερμού όλη την ώρα. Αυτό θα μας φορτίσει συναισθηματικά και σωματικά.
Πώς μπορούμε να χαλαρώσουμε παρά τις ανησυχίες του κορωνοϊού;
Εδώ είναι μερικοί δοκιμασμένοι και αληθινοί τρόποι χαλάρωσης:
-
Άσκηση στο σπίτι: πιλάτες, γιόγκα και άλλα είδη γυμναστικής. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά βίντεο δωρεάν στο Youtube
-
Διάβασμα βιβλίων: επίσης υπάρχουν και δωρεάν ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες
-
Χαλαρωτική μουσική
-
Ταινίες με ευχάριστο θέμα
-
Δημιουργική απασχόληση: Γιατί να μην αρχίσουμε κάποιο online course;
-
Και το καλύτερο: Μαγειρεύουμε τις αγαπημένες μας συνταγές και τις απολαμβάνουμε με τους αγαπημένους μας.
Ασχολούμαστε με το μαγείρεμα με συστατικά που πιστεύεται ότι βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους. Ευτυχώς, πολλά από αυτούς αποτελούν μέρος της Μεσογειακής Διατροφής. Μαζέψαμε εδώ μερικές συνταγές για να μας βοηθήσουν. Περιλαμβάνουν 3 συστατικά από τη μεσογειακή διατροφή που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους:
Πράσινες σαλάτες
Το σπανάκι και οι πράσινες σαλάτες, είναι πλούσια σε μαγνήσιο, που πιθανόν βοηθά στην καταπολέμηση του στρες και τη βελτίωση της συγκέντρωσης . Πιάτα όπως το σπανακόρυζο (δοκιμάστε να το φτιάξετε με καστανό ρύζι, ένα από τα πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως που ενισχύουν την ορμόνη ευτυχίας, τη σεροτονίνη, στο σώμα μας). Επίσης δοκιμάζουμε σπανακόπιτα σε τορτίγια.
Πορτοκάλια
Τα πορτοκάλια, είναι επίσης ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρουμε βιταμίνη C, που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και επίσης μειώνει το σωματικό και ψυχικό στρες. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσομε και σε σαλάτες σε συνδυασμό με πράσινα όπως σπανάκι. Δοκιμάζουμε τη σαλάτα με κριθαράκι ολικής και ντρέσιγκ από πορτοκάλι. Και φυσικά χυμό πρωινού για ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Καρύδια
Τα καρύδια είναι επίσης ασπίδα κατά της κατάθλιψης. Υπάρχουν πιάτα της ελληνικής κουζίνας που περιλαμβάνουν αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια, πλούσια σε υγιεινά λιπαρά και βιταμίνες Β12 και Ε, και αντιοξειδωτικά όπως η σαλάτα με πράσινα φασολάκια, αμύγδαλα και φέτα. Κάνουμε επίσης μάφινς με καφέ και καρύδια.
Φυσικά υπάρχουν κι άλλα τρόφιμα που αποτελούν μέρος της Μεσογειακής Διατροφής που μπορούμε να κάνουμε σε περιόδους πίεσης για να μας βοηθήσουν να νιώσουμε καλύτερα. Ο κατάλογος είναι μακρύς και η διατροφή, δοκιμασμένη στο χρόνο για χιλιετίες, προσφέρει επιλογές για καλές στιγμές και δύσκολους καιρούς.
Ας τα χρησιμοποιήσουμε για να μαγειρεύουμε γεύματα με αγάπη, για τον εαυτό σας και τους άλλους. Και μην ξεχνάμε το σοφό αρχαίο δόγμα για το φαγητό: Ας το κάνουμε φάρμακό μας. Και έτσι θα αντιμετωπίσουμε το άγχος για τον κορωνοϊό.