Πώς πρέπει να γίνεται η αποθήκευση τροφίμων για να συντηρούνται σωστά και να μη γίνεται σπατάλη;
Πολλές φορές οι υποχρεώσεις στην καθημερινότητά μας είναι τόσες, που αναγκαζόμαστε να κάνουμε μαζικές αγορές προκειμένου να περιορίζουμε το χρόνο που περνάμε κάνοντας ψώνια .
Άλλες πάλι φορές, όπως στις μέρες μας, δημιουργούνται ανάγκες από εξωγενείς παράγοντες. Δυστυχώς αυτοί συνήθως δεν είναι ευχάριστοι και καταφεύγουμε στην αγορά βασικών ειδών σε μεγάλες ποσότητες: καθαριστικά και συσκευασμένα τρόφιμα έχουν την τιμητική τους.
Τα βασικά είδη μιας αποθήκης για τη σωστή λειτουργία μιας κουζίνας μπορούμε να τη δούμε την οργάνωση αποθήκευσης τροφίμων.
Η σωστή αποθήκευση τροφίμων και συντήρησή τους είναι απαραίτητη για την ασφάλειά μας.
Για να διατηρήσουμε τη φρεσκάδα και την ποιότητα των τροφίμων ακολουθούμε τις εξής οδηγίες:
- Τοποθετούμε τα τρόφιμα τουλάχιστον 15 εκατοστά πιο ψηλά από το έδαφος.
- Τα τρόφιμα στα ράφια πρέπει να μην εφάπτονται στα πλαϊνά των ντουλαπιών, προκειμένου να υπάρχει επαρκής εξαερισμός.
- Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα στις αρχικές τους συσκευασίες, για όσο το δυνατό μεγαλύτερο διάστημα
- Τοποθετούμε τα τρόφιμα ανά είδος.
- Αποθηκεύουμε μακριά τα καθαριστικά από τα τρόφιμα.
- Βάζουμε μπροστά και χρησιμοποιούμε πρώτα, τα τρόφιμα εκείνα με την πιο σύντομη ημερομηνία λήξης.
- Τοποθετούμε τα τρόφιμα που ανοίγουμε σε αεροστεγείς συσκευασίες με ετικέτες με το είδος και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.
- Μεταφέρουμε το περιεχόμενο από τις κονσέρβες που ανοίγουμε και που δεν χρησιμοποιήσαμε σε καθαρά δοχεία, με καπάκι, γυάλινα κατά προτίμηση.
- Διαβάζουμε τις οδηγίες στη συσκευασία προσεκτικά, γιατί αρκετά τρόφιμα όπως οι σάλτσες, όταν ανοίγουν πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο.
- Καθαρίζουμε σχολαστικά και όσο το δυνατό γρηγορότερα ο,τιδήποτε έχει χυθεί εκτός συσκευασίας, στα ντουλάπια , το ψυγείο ή τον καταψύκτη.
Σημαντικό βέβαια είναι να μπορούμε να υπολογίσουμε όσο το δυνατό καλύτερα τις ποσότητες που θα χρειαστούμε, προκειμένου να περιορίσουμε τις καταστροφές.