Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία βοηθούν γενικά τον οργανισμό μας στις δύσκολες συνθήκες. Είτε στο πολύ κρύο, είτε σε περιόδους στρες και κόπωσης, είτε για την καταπολέμηση ιώσεων. Μας βοηθούν όμως οι βιταμίνες απέναντι στον κορωνοϊό;
Ο κορωνοϊός ωστόσο αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, που προβληματίζει τους επιστήμονες. Κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι οι βιταμίνες προλαμβάνουν τον ιό. Όμως η λήψη αρκετών βιταμινών μέσω της διατροφής (ή μιας πολυβιταμίνης, εάν είναι απαραίτητο) είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Προστατεύει η βιταμίνη D από το COVID-19;
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη μόλυνση και την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων του COVID-19. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Οι άνθρωποι που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D, ιδιαίτερα εκείνοι που είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος από εκείνους που δεν το έκαναν.
Η βιταμίνη D μπορεί να προστατεύσει από το COVID-19 με δύο τρόπους. Πρώτον, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού μας από ιούς και βακτήρια. Δεύτερον, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μιας υπερβολικής φλεγμονώδους απόκρισης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει σε σοβαρή ασθένεια σε ορισμένα άτομα με COVID-19.
Το σώμα μας παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στον ήλιο. Πέντε έως 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο μερικές ή τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας στα χέρια, τα πόδια ή την πλάτη χωρίς αντηλιακό μας επιτρέπει να παράγουμε αρκετή βιταμίνη. Οι καλές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια (όπως τόνο, σκουμπρί και σολομό), τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (όπως κάποια γαλακτοκομικά) τυρί και κρόκους αυγών.
Έχω ακούσει ότι η βιταμίνη C υψηλής δόσης χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19. Λειτουργεί? Και πρέπει να πάρω βιταμίνη C για να αποτρέψω τη μόλυνση από τον ιό COVID-19;
Ασθενείς με σοβαρή ασθένεια από κορωνοϊό έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με υψηλές δόσεις ενδοφλέβιας βιταμίνης C για να επιταχύνει την ανάρρωση.
Ερευνάται αν η λήψη βιταμίνης C θα βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19. Πάντως μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ιδιαίτερα όταν λαμβάνεται η εστεροποιημένη μορφή της έχει καλύτερη απορρόφηση.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος φαίνεται να είναι απαραίτητο συστατικό για τη σωστή λειτουργία το ανοσοποιητικού και αυτό γιατί είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και την κυτταρική απόκριση. Η ανεπάρκειά του μπορεί να οδηγήσει σε μια εξασθενημένη ανοσοαπόκριση. Ψευδάργυρος υπάρχει στο κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τη μαύρη σοκολάτα και τα όσπρια. Η συμπλήρωση με ψευδάργυρο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και να μειώσει τη διάρκεια αυτών των λοιμώξεων.
Μπορούν τα προβιοτικά να βοηθήσουν στην πρόληψη του COVID-19;
Τα προβιοτικά μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό και να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων, κυρίως γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων. Επιπλέον, παράγουν ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ και τις βακτηριοκίνες. Αυτές είναι αντιβακτηριακές ουσίες, που διατηρούν σε ελεγχόμενα επίπεδα τον πληθυσμό των «κακών» βακτηρίων. ‘Ετσι προστατεύουν από νόσους. Χρειάζονται βέβαια αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα για να αλλάξει η χλωρίδα του εντέρου, αλλά μακροπρόθεσμα έχει θετικές επιδράσεις στην άμυνα του οργανισμού.
Βοηθάει η βιταμίνη Β12;
Η B12 προτείνεται από τους επιστήμονες και ως προφυλακτική αλλά και ως ελαφρυντική (υποστηρικτική ) θεραπεία στα περιστατικά με ασθενεις Sars Covid-19 , λόγω της δράσης της απέναντι στο σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας ( ARDS ) το οποίο θεωρείται η βασικότερη επιπλοκή των ασθενών με Sars Covid-19 . Σύμφωνα με μια μελέτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε ηλικιωμένους με COVID-19. Περισσότερα για τη βιταμίνη Β12 εδώ.
Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όμως κάποιες φορές υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την ανάγκη μας για ορισμένες βιταμίνες.
Ηλικία
Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά μας να απορροφούμε τη βιταμίνη Β-12 μειώνεται. Επίσης μειώνονται τα επίπεδα της βιταμίνης D λόγω μειωμένης έκθεσης στον ήλιο.
Φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα έχουν αποδειχθεί ότι ελαττώνουν κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά:
- αντισυλληπτικά
- φάρμακα για το στομάχι
- φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη
- ορισμένα φάρμακα για το διαβήτη
Ιατρικές συνθήκες
Ορισμένες παθήσεις μπορούν να αυξήσουν την ανάγκη για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως:
- Διαβήτης
- Κακοήθειες
- Παθήσεις του εντέρου
- Νεφρική νόσος
- Διατροφικές διαταραχές
- Vegan διατροφή
Για το αν και πότε θα παίρνουμε βιταμίνες απέναντι στον κορωνοϊό απαραίτητη είναι η συμβουλή του προσωπικού ιατρού του καθενός. Με βάση το ιστορικό, τις εξετάσεις και τον σχετικό κίνδυνο μπορεί να συστήσει τα κατάλληλα συμπληρώματα. όπου αυτά χρειάζονται.