Γιατί τρώμε τα συναισθήματά μας;

Must Try

Άγχος, κατάθλιψη, ανία, χαρά είναι συναισθήματα. Πώς όμως τα συναισθήματά μας μας κάνουν να τρώμε, ακόμα και αν δεν πεινάμε; Γιατί τρώμε τα συναισθήματά μας;

Τρώμε ως απάντηση στο συναίσθημα. Συναισθηματική διατροφή σημαίνει ότι τα συναισθήματά – όχι το σώμα μας – υπαγορεύουν πότε και πόσο τρώμε.

γιατί τρώμε τα συναισθήματά μας
Αιτίες

 Μερικοί άνθρωποι τρώνε όταν είναι λυπημένοι, κουρασμένοι, μπερδεμένοι, στρεσαρισμένοι. Για άλλους, το φαγητό μπορεί να είναι ένας τρόπος να αποφευχθεί η σκέψη για προβλήματα ή να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυσή τους.

Γιατί λοιπόν τρώμε όταν είμαστε αγχωμένοι; Επειδή για τους περισσότερους από εμάς, το φαγητό προσφέρει άνεση. Και δυστυχώς, τα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα προσφέρουν συνήθως την περισσότερη άνεση.

Αν τρώγαμε λαχανικά σε περιόδους συναισθηματικής δυσφορίας, θα ήμασταν εντάξει. Αλλά πόσοι άνθρωποι στρέφονται σε στικς καρότου όταν αισθάνονται άγχος; Είναι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες που αγαπάμε που μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα. Όσο πιο παχυντικό, πιο γλυκό ή πιο αλμυρό το φαγητό, τόσο καλύτερα φαίνεται να νιώθουμε.

 

Πώς καταλαβαίνουμε ότι τρώμε συναισθηματικά;

Λοιπόν, πώς ξέρουμε αν τρώμε από στρες; Υπάρχουν σαφή σημάδια ότι τρώμε λόγω συναισθηματικής δυσκολίας. Αν η απάντηση είναι ναι σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες ερωτήσεις, τότε τρώμε τα συναισθήματά μας:

  • Μετά από μια δυσάρεστη εμπειρία, όπως μια διαφωνία, τρώτε ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε πεινασμένοι;
  • Θέλετε συγκεκριμένα τρόφιμα όταν αναστατώνεστε, όπως για παράδειγμα σοκολάτα όταν αισθάνεστε κατάθλιψη;
  • Αισθάνεστε την επιθυμία να φάτε ως απάντηση σε εξωτερικές ενδείξεις, όπως να βλέπετε τρόφιμα που διαφημίζονται στην τηλεόραση;
  • Τρώτε γιατί αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο να κάνετε ;
  • Το φαγητό σας κάνει να νιώθετε καλύτερα όταν είστε πεσμένος ή ανησυχείτε για κάτι;
γιατί τρώμε τα συναισθήματά μας
3 λύσεις στο πρόβλημα

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να σταματήσουμε να τρώμε τα συναισθήματά μας και να μετατρέψουμε το άγχος μας σε μια πιο θετική εμπειρία.

Πρέπει πρώτα να βεβαιωθούμε ότι δεν πεινάμε φυσιολογικά και ότι δεν παραλείπουμε γεύματα. Είναι πιο δύσκολο να σταματήσουμε να τρώμε αν είμαστε φυσιολογικά πεινασμένοι. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να προσδιορίσουμε πρώτα τι συμβαίνει.

Βρείτε την πηγή του στρες

Πολλοί άνθρωποι έχουν πολύ  κρυμμένο στρες που τους προκαλεί να τρώνε. Ίσως υπάρχουν ζητήματα σχέσεων που προκαλούν πόνο. Ή ίσως το άγχος της οικογένειας ή της εργασίας είναι υπερβολικό.

Αν μπορείτε να προσδιορίσετε τι σας κάνει να τρώτε, τότε μπορείτε να λάβετε ενεργά μέτρα για να αντιμετωπίσετε το άγχος πριν ξεφύγει από τον έλεγχο.

Η τήρηση ενός ημερολόγιου-καταγραφής φαγητού βοηθά. Σημειώστε τη διάρκεια της ημέρας τι τρώτε και πώς νιώσατε όταν το φάτε. Επίσης, σημειώστε το περιβάλλον και τους ανθρώπους που ήταν μαζί σας όταν φάγατε. Αυτά μπορεί να βοηθήσει να καταλάβετε τι σας ωθεί να φάτε.

Βρείτε νέους τρόπους για να ανακουφίσετε το άγχος

Μόλις μάθετε τι σας προκαλεί να τρώτε περισσότερο, δημιουργήστε περισπασμούς για να αποφύγετε το φαγητό σε αυτές τις καταστάσεις.

Για παράδειγμα, εάν το περιβάλλον εργασίας σας είναι αγχωτικό βρείτε έναν φίλο για να συζητάτε μαζί του στις δύσκολες στιγμές.

Άγχος στο σπίτι; Δημιουργήστε  μια ήσυχη γωνία όπου μπορείτε να πάτε για να χαλαρώσετε ή να κάνετε διαλογισμό.  Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Μιλήστε στο τηλέφωνο με ένα φίλο. Ακούστε μουσική.

Εάν το σχολείο είναι πηγή άγχους, εγγραφείτε σε ένα άθλημα. Γενικά η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος διοχέτευσης του άγχους.

Λάβετε βοήθεια για το συναισθηματικό στρες

Εάν οι δικές σας μέθοδοι δεν σταματούν το άγχος, μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια.

Ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να ορίσουμε όρια με άτομα που  προκαλούν άγχος ή να αλλάξουμε το περιβάλλον μας προς το καλύτερο. Και κυρίως να καταλάβει γιατί τρώμε τα συναισθήματά μας.

Ένα πράγμα που δεν βοηθά είναι να περιμένουμε ελπίζοντας ότι κάτι  θα αλλάξει. Αποφασίστε σήμερα να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική διατροφή και να βρείτε νέες υγιείς συνήθειες για τη διαχείριση του άγχους.

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -