Η διαλειμματική νηστεία είναι πολύ δημοφιλής τον τελευταίο καιρό. Ας δούμε τι λένε οι έρευνες.
Όσοι ενδιαφέρονται για έναν υγιεινό τρόπο διατροφής ή για να χάσουν βάρος θα έχουν διαπιστώσει ότι τον τελευταίο καιρό είναι δημοφιλείς οι δίαιτες που προτείνουν περιόδους νηστείας κατά τη διάρκεια της μέρας δηλαδή διαλειμματική νηστεία (intermittent fasting), για παράδειγμα να μην τρώμε τίποτα για 10 ή 12 η 16 ώρες. Άλλες δίαιτες προτείνουν να τρώμε κάθε 3 ώρες. Τελικά το να μην τρως σε παχαίνει; Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε; Αξίζει να ακολουθήσουμε τη διαλειμματική νηστεία;
Το να ΜΗ τρως σε παχαίνει;
Πολλοί άνθρωποι τρώνε κάθε κάτι κάθε 2 ή 3 ώρες. Έτσι αποφεύγουν την πολύ έντονη πείνα και το να φάνε μεγάλες ποσότητες εξαιτίας αυτής της πείνας. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το να τρώνε συχνά βοηθάει να μην πέσει ο μεταβολισμός τους.
Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι όταν πεινάμε δεν έχουμε ενέργεια για άσκηση, οπότε, ως συνέπεια αυτού, θα κινηθούμε λιγότερο. Επομένως θα έχουμε και λιγότερες καύσεις, δηλαδή θα πέσει ο μεταβολισμός.
Πολλοί πιστεύουν ότι αν δεν φάνε κάθε 3 ώρες ή παραλείψουν κάποιο γεύμα, ο μεταβολισμός τους αμέσως θα επιβραδυνθεί. Σαν αποτέλεσμα δεν θα χάνουν κιλά ή και θα βάζουν βάρος. Οι ερευνητές δεν συνδέουν απαραίτητα την παράλειψη γευμάτων ή τα αραιά γεύματα με πιο αργό μεταβολισμό.
Αυτό που έχει αποδειχθεί είναι ότι όσοι έχουν χάσει αρκετά κιλά έχουν πιο αργό μεταβολισμό από άτομα ιδίου βάρους που ποτέ δεν έχουν κάνει δίαιτα. Το φαινόμενο αυτό είναι μια προσαρμογή στις καινούργιες συνθήκες. Πιθανώς να παίζει ρόλο και η απώλεια μυϊκής μάζας. Οπότε αυτοί που έχουν χάσει κιλά δυσκολεύονται να τα διατηρήσουν και με το δίκιο τους παραπονούνται ότι τρώνε λίγο και πάλι παχαίνουν. Ιατρικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το να τρώει κάποιος λιγότερες θερμίδες από τις ανάγκες του για μεγάλο χρονικό διάστημα έχει σαν αποτέλεσμα να έχει πιο αργό μεταβολισμό, δηλαδή να χρειάζεται λιγότερες θερμίδες καθημερινά. Χρειάζεται μετά το τέλος της διαδικασίας απώλειας βάρους να γίνει μια μακρά περίοδος προσαρμογής-συντήρησης.
Μύθος τελικά ;
Τελικά τι πρέπει να κάνουμε; Διαλειμματική νηστεία ή να τρώμε κάθε 3 ώρες; Η απάντηση δεν είναι απλή και εξαρτάται πολύ από τον τρόπο ζωής του καθενός. Πάντως δεν πρέπει να τρώει κάποιος είτε πεινάει είτε δεν πεινάει. Αν ένας άνθρωπος που του αρέσει το φαγητό αυξάνει τις ευκαιρίες να φάει κινδυνεύει να βάλει βάρος.
Πόσο συχνά πρέπει να τρώμε;
Καινούργιες μελέτες δείχνουν ότι αν έχουμε ένα πιο μικρό διάστημα μέσα στην ημέρα κατά τη διάρκεια του οποίου τρώμε αυτό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Οι μισοί ενήλικες τρώνε τις 15 από τις 24 ώρες της ημέρας. Οι επιστήμονες προτείνουν να τρώμε λιγότερες ώρες για να βοηθήσουμε την απώλεια βάρος. Είναι η λεγόμενη διαλειμματική νηστεία ή intermittent fasting.
Και φυσικά η ποιότητα της διατροφής και όχι η συχνότητα είναι που κάνει τη διαφορά. Τρώγοντας υγιεινά τρόφιμα μπορούμε να βρούμε το προσωπικό πρόγραμμα διατροφής θα μας βοηθήσει να χάσουμε περιττό βάρος και να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος.
Ο καλύτερος τρόπος για να καθορίσουμε πόσο συχνά πρέπει να τρώμε είναι να αξιολογήσουμε το πρόγραμμα μας και να κρατήσουμε ένα ημερολόγιο διατροφής. Έτσι θα εντοπίσουμε τα χρονικά διαστήματα που πραγματικά πεινάμε και τα διαστήματα που αναζητούμε φαγητό χωρίς να πεινάμε. Έτσι μπορούμε να συγχρονίσουμε σωστά τα γεύματά μας και τα σνακ.
Επίσης κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να παρατηρήσουμε ότι “ξεμένουμε” από ενέργεια. Είναι πολύ πιθανό αυτόν οφείλεται σε αφυδάτωση ή σε απλή κούραση. Προσέχουμε να κοιμόμαστε αρκετά να πίνουμε αρκετό νερό για να παραμένουμε ενυδατωμένοι και κυρίως να συγχρονίσουμε τα γεύματα ώστε να παίρνουμε ενέργεια όταν τη χρειαζόμαστε.
Το πρόγραμμα του καθενός είναι διαφορετικό και δεν μπορεί ένα ωράριο γευμάτων να ταιριάξει σε όλους. Αυτό που μετράει είναι κι ποιότητα της διατροφής και η συνολική υγεία. Πρέπει να τρώμε πόσο συχνά χρειάζεται ο καθένας για να παραμένει δραστήριος και υγιής. Είναι όμως βασικό να επιλέγονται φυσικές τροφές με λίγες θερμίδες ώστε το σύνολο των ημερήσιων θερμίδων να ανταποκρίνεται στις ατομικές ανάγκες.
Διαλέγοντας θρεπτικές, πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες τροφές βοηθά να αισθανόμαστε χορτάτοι περισσότερη ώρα και να μην τρώμε πολύ συχνά. Πάντα οι συνολικές θερμίδες παίρνουμε έχουν σημασία ακόμα και στη διαλειμματική νηστεία , γι’ αυτό αν κάποιος τρώει μικρές ποσότητες αλλά τροφές πλούσιες σε θερμίδες (ακόμα κι αν αυτές οι τροφές είναι υγιεινές) θα δυσκολευτεί να χάσει βάρος.