Διατροφή για τη μητέρα που θηλάζει

Must Try

 Μικρά διατροφικά tips για τη διατροφή στον θηλασμό από την Μαία και IBCLC Αναστασία Μάρκου σε συνεργασία με τον μαιευτήρα γυναικολόγο Άγγελο Βαμβακά..

Μέσα από την καθημερινή μου τριβή με τις γυναίκες, συχνά προκύπτει το ερώτημα για το τι μπορούν να καταναλώνουν καθημερινά στα πλαίσια της διατροφής τους. Σκοπός είναι να συνεχιστεί εύρυθμα ο θηλασμός , τόσο γι’ αυτές όσο και για τα μωράκια τους. Παρακάτω θα μοιραστούμε μερικές χρήσιμες πληροφορίες . Διατροφικά tips τα οποία ανταποκρίνονται στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού των γυναικών που θηλάζουν.

Διατροφή στον θηλασμό
  • Δε χρειάζεται αυστηρότητα με τις διατροφικές συνήθειες που μπορεί να έχει μια γυναίκα κατά τη περίοδο της γαλουχίας. Πράγμα το οποίο σημαίνει πως δεν αποκλείουμε ολόκληρες διατροφικές ομάδες με το φόβο εμφάνισης αλλεργιών ή κολικών στο μωράκι χωρίς πρώτα τα εμφανιστούν αντίστοιχα συμπτώματα.

Διατροφή για τη μητέρα που θηλάζει - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

  • Μια θηλάζουσα μητέρα χρειάζεται καθημερινά επιπρόσθετα κατά μέσο όρο 400-500  kcal έτσι ώστε να διατηρήσει το βάρος της, τους πρώτους 6 μήνες του αποκλειστικού θηλασμού.

 

  • Ο μεταβολικός ρυθμός μιας γυναίκας που θηλάζει είναι υψηλότερος σε σχέση με την εποχή προ εγκυμοσύνης , αλλά χαμηλότερος σε σχέση με την εποχή της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι δε χρειάζεται επιπρόσθετη «δίαιτα» έτσι ώστε να χάσει τα περιττά κιλά της εγκυμοσύνης.

 

  • Όλες οι θηλάζουσες θα πρέπει να επικεντρώνονται στο αίσθημα της δίψας τους στα πλαίσια της φυσιολογικής ενυδάτωσης και όχι στην υπερεπένδυση της πόσης νερού. Μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή.
Καφές και αλκοόλ
  • Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ. Όταν αυτό όμως προκύψει συνιστάται μικρή ποσότητα αλκοόλ σε συνδυασμό με φαγητό και με χρονική απόσταση περίπου 2 ωρών από τον επόμενο θηλασμό.

 

  • Η κατανάλωση καφέ σε φυσιολογικά πλαίσια (1-2 καφέδες ημερησίως) είναι επιτρεπτή. Ο καφές στο μητρικό γάλα εκκρίνεται από 0,06% έως και 1,5% από τη δόση που θα καταναλώσει η μητέρα.
Συμπληρώματα
  • Η λήψη ασβεστίου κατά τη διάρκεια της γαλουχίας κρίνεται μη απαραίτητη μιας και στο παρελθόν έχει αποδειχθεί ότι δεν επηρεάζει την απώλεια ασβεστίου, όταν αυτή συμβαίνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού.  Αυτή υπερπληρώνεται 6 μήνες μετά τον αποθηλασμό. Αντίθετα, όσες γυναίκες αποκλείουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους χρήζουν λήψης αντίστοιχου συμπληρώματος διατροφής.

Διατροφή για τη μητέρα που θηλάζει - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

  • Τα ποσοστά της βιταμίνης B12 στο μητρικό γάλα , επηρεάζονται άμεσα από τις διατροφικές συνήθειες της θηλάζουσας. Σε γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή (η B12 είναι ζωικής προέλευσης) συνιστάται η λήψη συμπληρώματος Β12 καθημερινά.

 

  • Όλες οι θηλάζουσες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να καταναλώνουν ποικιλία τροφών και γεύσεων. Κι αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζοντας τη γεύση του γάλακτος με τις διατροφικές τους επιλογές, καθιστούν τα βρέφη τους πιο δεκτικά στη λήψη στερεών τροφών και νέων γεύσεων στο μέλλον.
Αλλεργίες-Κολικοί
  • Είναι σημαντικό τα τονισθεί ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφική ομάδα που να επηρεάζει όλα τα μωρά προκαλώντας αλλεργίες. Τροφές πιο ύποπτες όπως το αγελαδινό γάλα ή τα φιστίκια καλό είναι να καταναλώνονται πιο σποραδικά και με μέτρο, όχι όμως να αποκλείονται από τη στιγμή που δεν υπάρχει σαφής ιατρική οδηγία λόγω ενδείξεων.

Διατροφή για τη μητέρα που θηλάζει - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

  •   Εάν μια θηλάζουσα νιώσει την ανάγκη να καταναλώσει τροφές ύποπτες για κολικούς όπως τα όσπρια, το μπρόκολο , το λάχανο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τη σοκολάτα κ.ο.κ., μπορεί να το κάνει εφαρμόζοντας μια ήπια εισαγωγή τριών ημερών για κάθε τροφή που την ενδιαφέρει. Αυτό γίνεται ξεκινώντας τη πρώτη μέρα από μια μικρή ποσότητα ( 2-3 κουταλιές). Φτάνει καταλήγοντας τη τρίτη ημέρα σε μια κανονική μερίδα. Φυσικά παράλληλα παρατηρεί τη συμπεριφορά του βρέφους της (σημάδια ενόχλησης, αέρια, δυσφορία). Εάν το βρέφος ανταποκριθεί καλά εισάγει κανονικά τη τροφή στη καθημερινότητά της.

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και στη διατροφή στον θηλασμό χρειάζεται μέτρο και ψυχραιμία. Έτσι λοιπόν μέσα από υγιεινές και ισορροπημένες διατροφικές επιλογές έχουμε διπλό αποτέλεσμα. Φροντίζουμε για την υγεία του παιδιού αλλά και τη δική μας! Καλούς θηλασμούς!

Περισσότερη  ιατρική ενημέρωση για την υγιεινή διατροφή στο www.icooktoheal.com.

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -