Διατροφή και κορωνοϊός: ενίσχυση ανοσοποιητικού και γρήγορη ανάρρωση

Must Try

Γράφει η ιατρός Φιλίτσα Σουγιουλτζόγλου. Μια υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Αυτά που τρώμε και πίνουμε μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματός μας να προλαμβάνει, να καταπολεμά και να ανακάμπτει από λοιμώξεις. Δεν έχει αποδειχθεί ότι κάποια τροφή προστατεύει ή θεραπεύει από τον κορωνοϊό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μας δίνει όμως κάποιες οδηγίες για το θέμα διατροφή και κορωνοϊός.

Το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται διατροφική υποστήριξη. Συνιστάται να καταναλώνουμε μια ποικιλία τροφών. Η ποικιλία μας εγγυάται ότι θα πάρουμε από όλα τα θρεπτικά συστατικά. Προτείνεται ένας συνδυασμός δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και τροφών ζωικής προέλευσης. Δεν υπάρχει  όμως κάποια τροφή που θα μας προστατεύσει από τον κορωνοϊό.

Παρόλο που κανένα τρόφιμο ή συμπληρώματα διατροφής δεν μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη λοίμωξη COVID-19, οι σωστές διατροφικές επιλογές είναι σημαντικές για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η καλή διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Συμβουλές για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
  • Επιλέγουμε μια ποικιλία τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών

 

  • Προτιμούμε δημητριακά ολικής αλέσεως όπως σιτάρι, καλαμπόκι και ρύζι, όσπρια όπως φακές και φασόλια, άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Επίσης προσθέτουμε μερικά τρόφιμα από ζωικές πηγές (π.χ. κρέας, ψάρι, αυγά και γάλα).

Διατροφή και κορωνοϊός: ενίσχυση ανοσοποιητικού και γρήγορη ανάρρωση - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

  • Για σνακ, τα καλύτερα είναι ωμά λαχανικά, φρέσκα φρούτα και ανάλατα καρύδια.
Συμπληρώματα

Το καλύτερο είναι να λαμβάνουμε συμπληρώματα για την πρόληψη των ιώσεως μόνο  σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού μας. Δεν υπάρχει μαγική λύση για όλους. Οι ανάγκες και οι ελλείψεις σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ορισμένες μάλιστα βιταμίνες (οι λιποδιαλυτές) ή στοιχεία (σίδηρος, ασβέστιο) έχουν την τάση να συσσωρεύονται στον οργανισμό. Κάποια συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδρούν με φάρμακα που παίρνουμε.

 

Χρειάζονται συμπληρώματα βιταμίνης D για τα άτομα δεν εκτίθενται στο φως του ήλιου;

Για τη λοίμωξη Covid-19, από  μελέτες φαίνεται πως η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην παραγωγή πεπτιδίων του αναπνευστικό επιθήλιο που δρουν αντιμικροβιακά. Πιθανόν μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονώδους αντίδρασης σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό. Έτσι, βοηθά στον περιορισμό της βαρύτητας και των επιπλοκών της νόσου. Η βιταμίνη D μπορεί να παραχθεί στο δέρμα με έκθεση στο φως του ήλιου ή μέσω της διατροφής από φυσικές πηγές (π.χ. λιπαρά ψάρια όπως σολομός, τόνος και σκουμπρί και κρόκοι αυγών). Επίσης υπάρχουν εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη D.vitamin D

Σε καταστάσεις έλλειψης βιταμίνης D και όταν η έκθεση στο φως του ήλιου είναι περιορισμένη, ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D σε δόσεις  που θα συστήσει ο θεράπων ιατρός μπορεί να είναι απαραίτητο.

Χρειαζόμαστε συμπληρώματα βιταμίνης C;

Η βιταμίνη C είναι γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, γεγονός που την καθιστά απαραίτητη στην καθημερινότητα. Το να χρησιμοποιήσετε συμπλήρωμα βιταμίνης C είναι απαραίτητο προληπτικό μέτρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού; Η απάντηση είναι όχι. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η βασική πηγή της βιταμίνης C. Αν καταναλώνετε 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών είναι αρκετά για την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C. Διαβάστε το άρθρο μας για τις τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C εδώ.

βιταμίνη C

Η συμπλήρωση με βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του κοινού κρυολογήματος. Επομένως είναι χρήσιμη κυρίως όταν εκδηλώσουμε συμπτώματα νόσησης.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος φαίνεται να είναι απαραίτητο συστατικό για τη σωστή λειτουργία το ανοσοποιητικού και αυτό γιατί είναι απαραίτητος για τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων και την κυτταρική απόκριση. Η ανεπάρκειά του μπορεί να οδηγήσει σε μια εξασθενημένη ανοσοαπόκριση. Ψευδάργυρος υπάρχει στο κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, τη μαύρη σοκολάτα και τα όσπρια. Η συμπλήρωση με ψευδάργυρο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και να μειώσει τη διάρκεια αυτών των λοιμώξεων.

Διατροφή και κορωνοϊός: ενίσχυση ανοσοποιητικού και γρήγορη ανάρρωση - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Μπορούν τα προβιοτικά να βοηθήσουν στην πρόληψη του COVID-19;

Τα προβιοτικά μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό και να εμποδίσουν την ανάπτυξη παθογόνων, κυρίως γιατί ευνοούν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων. Επιπλέον, παράγουν ουσίες, όπως το γαλακτικό οξύ και τις βακτηριοκίνες (αντιβακτηριακές ουσίες), που διατηρούν σε ελεγχόμενα επίπεδα τον πληθυσμό των «κακών» βακτηρίων και έτσι προστατεύουν από νόσους. Χρειάζονται όμως μεγάλα χρονικά διαστήματα για να αλλάξει η χλωρίδα του εντέρου. Έτσι, προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση προβιοτικών για την πρόληψη ή τη θεραπεία του COVID-19.

Μπορεί η κατανάλωση τζίντζερ να αποτρέψει το COVID-19;

Κι  εδώ δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση τζίντζερ έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το COVID-19. Ωστόσο, το τζίντζερ είναι μια τροφή που μπορεί να έχει ορισμένες αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Μπορεί η κατανάλωση σκόρδου να αποτρέψει το COVID-19;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατεύσει τους ανθρώπους από το COVID-19. Ωστόσο, το σκόρδο είναι μια τροφή που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες.

 

Και τι κάνουμε αν αρρωστήσουμε;

Εξασφαλίζουμε πρόσληψη επαρκών υγρών. τουλάχιστον δύο λίτρα νερού την ημέρα ή και περισσότερο εάν υπάρχει πυρετός. Πίνουμε τσάι του βουνού και χαμομήλι.Διατροφή και κορωνοϊός: ενίσχυση ανοσοποιητικού και γρήγορη ανάρρωση - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Ο πυρετός αυξάνει την ανάγκη για περισσότερες θερμίδες. Τι γίνεται όμως όταν δεν έχουμε όρεξη; Τρώμε από λίγο πιο συχνά.

Το φαγητό θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων πλούσιων σε ενέργεια. Φροντίζουμε να παίρνουμε ισορροπημένες ποσότητες κοτόπουλου ή κρέατος, γάλακτος. Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά σε σαλάτες, χυμούς ή smoothies.

Συζητούμε με τον ιατρό μας τη λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη C, ψευδάργυρο, βιταμίνη D,  εάν δεν παίρνουμε αρκετά από τη διατροφή.

Εξασφαλίζουμε αρκετό ύπνο, καθώς και μειωμένο άγχος.

Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ και προϊόντων καπνού.

Ο βήχας μπορεί να ανακουφιστεί με τη χρήση μελιού και κοτόσουπας.

Μην ξεχνάμε τις γαργάρες, δρουν ανακουφιστικά. Ο πονόλαιμος μπορεί να ανακουφιστεί παίρνοντας τσάι, μέλι, τζίντζερ, κουρκουμά, φασκόμηλο.

Η χρήση μαγειρικών βοτάνων όπως ρίγανη, φασκόμηλο και κανέλα ενθαρρύνεται.

Φυσικά ισχύουν οι γενικές αρχές υγιεινής διατροφής:

Επιλέγουμε μεσογειακή διατροφή.

Διατροφή και κορωνοϊός: ενίσχυση ανοσοποιητικού και γρήγορη ανάρρωση - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Περιορίζουμε την πρόσληψη εξευγενισμένων υδατανθράκων όπως  ζάχαρη, γλυκά, κέικ και ποτά με ζάχαρη.

 

 

Περιορίζουμε την πρόσληψη τροφών που περιέχουν trans-λιπαρά και κορεσμένα λίπη π.χ. υδρογονωμένα φυτικά έλαια, τηγανητά τρόφιμα, μπισκότα και αρτοσκευάσματα.

Διατροφή και κορωνοϊός: ενίσχυση ανοσοποιητικού και γρήγορη ανάρρωση - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Ακόμα και για το θέμα διατροφή και κορωνοϊός ο πιο κατάλληλος για συμβουλές είναι πάντα ο προσωπικός ιατρός του καθενός.

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -