Διατροφή κατά της γρίπης

Must Try

Υπάρχει διατροφή κατά της γρίπης;

Τρόφιμα και υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και προλαμβάνουν κρυολογήματα και γρίπη. Το κλειδί  είναι ότι δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να αρρωστήσουμε για να κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Θα πρέπει να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας και τον τρόπο ζωής μας  πριν  τα κρύα και η γρίπη φτάσουν σε μας.

Ας πάρουμε τις βιταμίνες από τις τροφές

Τρώγοντας ένα πορτοκάλι είναι καλύτερος τρόπος να προστατευτούμε από το να παίρνουμε χάπια βιταμίνης C. Το πορτοκάλι προσφέρει ένα συνδυασμό θρεπτικών ουσιών, κάλιο, φολικό οξύ, βιταμίνη Β-6 ,αντιοξειδωτικά  και φλαβονοειδή.

Ενώ γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, οι μελέτες δεν δείχνουν ότι η λήψη τεράστιων δόσεων βιταμίνης C βοηθά στην πρόληψη κρυολογήματος και γρίπης. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό για να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις. Έτσι η γρίπη ή το κρυολόγημα θα περάσουν πιο εύκολα και γρήγορα.

Ο λόγος που τα φρούτα και τα λαχανικά κάνουν καλύτερη δουλειά για να διατηρήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα έτοιμο είναι ότι περιέχουν επίσης βιταμίνες Α και Ε, καθώς και τα φλαβονοειδή που λειτουργούν μαζί με τη βιταμίνη C για να διατηρήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ολόκληρο το σώμα υγιές.

Τρώμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά το χειμώνα, πράγμα που είναι το αντίθετο από αυτό που πρέπει να κάνουμε. Ο καθένας χρειάζεται τουλάχιστον πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα για να πάρει επαρκείς βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά – όλα όσα χρειαζόμαστε για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένας τρόπος για να αυξήσουμε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών είναι να ενσωματώσουμε κάποιο χυμό ή smoothie στη διατροφή μας. Φυσικά μόνο φυσικούς χυμούς, καθώς τα άλλα ποτά χυμού περιέχουν επιπλέον ζάχαρη και άδειες θερμίδες.

Η κατανάλωση κατεψυγμένων φρούτων και λαχανικών είναι ένας άλλος οικονομικός και βολικός τρόπος για να εμπλουτίσουμε τη διατροφή κατά της γρίπης τον χειμώνα. Και τα κατεψυγμένα προϊόντα διατηρούν σημαντικό μέρος βιταμινών.

Κάνουμε τα φρούτα και λαχανικά μέρος κάθε γεύματος

Προσθέτουμε μήλο ή φέτες μπανάνας στα δημητριακά ολικής αλέσεως στο πρωινό και πίνουμε ένα ποτήρι πορτοκαλιού ή χυμού γκρέιπφρουτ. Συμπληρώνουμε με ένα μήλο το μεσημεριανό γεύμα. Εμπλουτίζουμε το σάντουιτς με φέτες ντομάτας, αβοκάντο, λάχανο και μαρούλι.

Ξεκινάμε το δείπνο με σαλάτα ή σούπα λαχανικών πχ. βελουτέ σούπα μπρόκολου με χαμηλά λιπαρά ή σερβίρουμε μια μεγάλη σαλάτα σαν ένα υγιεινό γεύμα. Ας έχουμε μια πιατέλα με  μήλα και αχλάδια στον πάγκο για να να τα θυμόμαστε. 

Ας μην ξεχνάμε τις πρωτεΐνες και τα προϊόντα ολικής αλέσεως

Τρώμε μια ισορροπημένη διατροφή με άπαχα κρέατα ψάρι, πουλερικά, γαλακτοκομικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, καρύδια (και σε σαλάτες) και σπόρους. Οι πρωτεϊνικές πηγές όπως τα άπαχα κρέατα, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και τα όσπρια είναι ιδιαίτερα σημαντικά επειδή παρέχουν τα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα για να χτίσει τα συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η κατανάλωση άπαχου κρέατος επίσης σας βοηθά να αποφύγετε την ανεπάρκεια σιδήρου και ψευδαργύρου, που μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για γρήγορη ανάρρωση

Η καλή διατροφή κατά της γρίπης είναι ακόμα σημαντική αφού αρρωστήσουμε. Ακόμα και όταν είμαστε άρρωστοι και δεν έχουμε μεγάλη όρεξη, πρέπει να φάτε όταν μπορούμε όπως μια κοτόσουπα με στήθος κοτόπουλου..

Επικεντρωνόμαστε στο να πάρουμε τρία γεύματα την ημέρα καθώς και πολλά φρούτα και λαχανικά. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αρκετή ενέργεια από τα τρόφιμα καθώς το σώμα μας εργάζεται σκληρά για να βελτιωθεί.

Δίνουμε σημασία στην πρόληψης της αφυδάτωσης. Πίνουμε υγρά συχνά, όπως νερό και χυμούς. 

Πρόσθετες συμβουλές για την καταπολέμηση της γρίπης

Μια υγιεινή διατροφή είναι μόνο μέρος της εικόνας. Επίσης:

  • Πλένουμε τα χέρια. Τα χέρια μας έρχονται σε επαφή με μικρόβια όλη την ημέρα.  Πλένουμε τα χέρια μας πριν από την προετοιμασία των γευμάτων, μετά το χειρισμό των ωμών κρέατων και πριν από την κατανάλωση των τροφίμων. 
  • Κοιμόμαστε επαρκώς. Ιδίως τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα.
  • Ο εμβολιασμός είναι καθοριστικός για ορισμένες ομάδες όπως  οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα.
  • Η άσκηση είναι σημαντική όλο το χρόνο, ακόμη και όταν οι μέρες μικραίνουν  και έχει κρύο. 
Κατηγορίες:
- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -