Ακούμε για τη διατροφή με βάση την ομάδα αίματος ή το DNA. Υπάρχει επιστημονική βάση;
Γράφει η Dr Φιλίτσα Σουγιουλτζόγλου
Η σωστή διατροφή και η διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους είναι συνεχώς αντικείμενο ιατρικής έρευνας. Σήμερα μάλιστα η τάση είναι η κατάρτιση εξατομικευμένης διατροφής με βάση το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και την ψυχολογία του ατόμου. Για παράδειγμα τα ω3 λιπαρά οξέα ωφελούν συγκεκριμένη κατηγορία ατόμων ή η γλουτένη αντενδείκνυται στην κοιλιοκάκη.
Διατροφή με βάση το εντερικό μικροβίωμα
Τελευταία γίνεται πολύ λόγος για το εντερικό μικροβίωμα, δηλαδή τους μικροοργανισμούς που φυσιολογικά υπάρχουν στο έντερό μας και εμποδίζουν την επικράτηση άλλων παθογόνων. Κάθε άτομο έχει το δικό του μικροβίωμα. Χρήση αντιβιοτικών στην παιδική ηλικία, επεξεργασμένες τροφές διαταράσσουν την ισορροπία του μικροβιώματος. Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και προβιοτικά βοηθά τα υγιή μικρόβια να επικρατήσουν. Ερευνητές αναζητούν τον ρόλο του στο μεταβολικό σύνδρομο, αλλεργίες ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.
Διατροφή με βάση το DNA
Παράλληλα η επιστήμη της συσχέτισης γονιδίων και διατροφής (διατροφογενωμική – διατροφογενετική) αναζητά συσχετίσεις των γονιδίων με διαιτητικές συνήθεις και πιθανώς στο μέλλον (αλλά όχι προς το παρόν) να είμαστε σε θέση να σχεδιάζουμε το διαιτολόγιο ενός ατόμου με βάση το γενετικό του υπόβαθρο. Η απλή γνώση ότι ένα άτομο φέρει ένα ή περισσότερα γονίδια που προδιαθέτουν για παχυσαρκία δεν έχει πρακτική χρησιμότητα. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να μελετηθούν όχι μόνο όλα αυτά τα γονίδια, αλλά και οι αλληλεπιδράσεις τόσο μεταξύ τους όσο και με τη δίαιτα. Η εξατομικευμένη διατροφή με βάση το γονιδιακό προφίλ είναι ένας πολλά υποσχόμενος χώρος. Όμως η διαιτολογική υποστήριξη με βάση τα γονιδιακά τεστ είναι πρώιμη και στερείται επαρκούς και ολοκληρωμένης επιστημονικής βάσης.
Υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για τη διατροφή με βάση την ομάδα αίματος;
Η έρευνα για τους τύπους αίματος ABO έχει προχωρήσει ραγδαία τα τελευταία χρόνια και δεκαετίες.
Υπάρχουν τώρα ισχυρές ενδείξεις ότι τα άτομα με ορισμένους τύπους αίματος μπορεί να έχουν υψηλότερο ή χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων ασθενειών. Για παράδειγμα, ο τύπος O έχει μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αλλά υψηλότερο κίνδυνο έλκους στομάχου .
Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που δείχνουν αυτό να έχει τίποτα να κάνει με τη διατροφή με βάση την ομάδα αίματος.
Σε μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης 1.455 νεαρών ενηλίκων, η κατανάλωση διατροφής τύπου Α (πολλά φρούτα και λαχανικά) συσχετίστηκε με καλύτερους δείκτες υγείας. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα παρατηρήθηκε σε όλους που ακολουθούν τη δίαιτα τύπου Α, όχι μόνο σε άτομα με αίμα τύπου Α.
Σε μια μεγάλη μελέτη, όπου οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα από πάνω από χίλια μελέτες, που δεν κατάφερε να βρει τον ενιαίο μελέτη καλά σχεδιασμένη εξετάζοντας τις επιπτώσεις στην υγεία της δίαιτας με βάση την ομάδα αίματος
Κατέληξαν στο συμπέρασμα: “Δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα προβλεπόμενα οφέλη για την υγεία από τις δίαιτες τύπου αίματος.”
Από τις 4 μελέτες που αφορούν τις δίαιτες τύπου αίματος ΑΒΟ, όλες ήταν κακώς σχεδιασμένες.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:Δεν έχει διεξαχθεί ούτε μια καλά σχεδιασμένη μελέτη για να επιβεβαιώσει οφέλη με μια διατροφή με βάση την ομάδα αίματος.
Δεν αμφιβάλλω ότι πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει θετικά αποτελέσματα ακολουθώντας τη δίαιτα. Ωστόσο, αυτό ΔΕΝ σημαίνει ότι αυτό σχετίζεται με οποιονδήποτε τρόπο με τον τύπο αίματος τους.
Εάν έχετε καλά αποτελέσματα με τη δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος, τότε ίσως απλά βρήκατε μια δίαιτα που τυχαίνει να είναι κατάλληλη για σας. Μπορεί να μην είχε καμία σχέση με τον τύπο του αίματός σας.
Επίσης, αυτή η δίαιτα αφαιρεί την πλειονότητα των ανθυγιεινών επεξεργασμένων τροφίμων από τη διατροφή των ανθρώπων. Ίσως αυτός είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος λόγος που λειτουργεί, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικοί τύποι αίματος.
Από επιστημονική άποψη, τα στοιχεία που υποστηρίζουν τη δίαιτα με βάση την ομάδα αίματος είναι ανύπαρκτα.
Τελικά ποια είναι η καλύτερη διατροφή;
Τεκμηριωμένες ιατρικές μελέτες δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές στην απώλεια βάρους με τις διάφορες δημοφιλείς δίαιτες (υψηλών πρωτεϊνών, χαμηλών υδατανθράκων, χαμηλού λίπους). Διαβάστε και το άρθρο μας για τη δίαιτα του γρήγορου μεταβολισμού, καθώς και για τη κετογονική διατροφή.
Είναι πρόκληση να βρούμε ποια ταιριάζει στο κάθε άτομο. Η διαφορά πάντα ήταν στη συμμόρφωση δηλαδή πώς θα κατορθώσει κάποιος να είναι συνεπής. Και στην πράξη φαίνεται ότι κάποιος μπορεί να είναι συνεπής αν το διατροφικό πρόγραμμα είναι φτιαγμένο στα μέτρα του, αλλά και αν πιστέψει στην αποτελεσματικότητα της δίαιτας που ακολουθεί.