Η διατροφή μας και η υγεία του πλανήτη

Must Try

Η διατροφή μας και η υγεία του πλανήτη είναι αλληλένδετα. Για την προστασία του περιβάλλοντος αναζητούνται τρόποι ώστε να εξοικονομούνται φυσικοί πόροι μέσω και ενός διαφορετικού τρόπου διατροφής. Ο πλανήτης μας δεν αντέχει πια 8 δισεκατομμύρια homo sapiens, που καταναλώνουν κρέας και ζούνε και πολλά χρόνια. 

Μια αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες μπορεί να επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κτηνοτροφία σπαταλά τους υδάτινους πόρους και συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου με την παραγωγή μεθανίου από τις αγελάδες και τα αιγοπρόβατα.

Οι αριθμοί των ζώων που θανατώνονται ως τροφή είναι σοκαριστικοί: 600 δις κοτόπουλα, 300 εκατομμύρια αγελάδες, 1,5 δις χοίροι και 1 δις αιγοπρόβατα ετησίως. Σήμερα υπάρχει ευαισθητοποίηση όσον αφορά την κακομεταχείριση των ζώων καθώς η σφαγή των ζώων θεωρείται βάρβαρη.

Οι ειδικοί επιστήμονες λένε ότι μειώνοντας την ποσότητα κρέατος θα μειωθεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση. Παράλληλα η μεγάλη κατανάλωση κρέατος έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία οδηγώντας σε καρδιαγγειακά  και άλλα νοσήματα.

Το να μειώσουμε την κατανάλωση κρέατος φαίνεται ότι είναι επιτακτική ανάγκη. Θα επιλέξουμε όμως να το αντικαταστήσουμε με όσπρια και λαχανικά ή με κρέας που παρασκευάζεται στο εργαστήριο;

Προς το παρόν η ιδέα του κρέατος που παρασκευάζεται σε δοκιμαστικό σωλήνα μας φαίνεται ξένη. Όμως και το πρώτο παιδί του σωλήνα κάπως έτσι φάνηκε εκείνη την εποχή.  Και όμως σήμερα έχουν γεννηθεί εκατομμύρια παιδιά με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Επιστήμονες στη Σίλικον Βάλεϋ παράγουν κρέας στο εργαστήριο από φυτικές πρωτεΐνες. Ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft, o Λάρυ Πέιτζ της Coogle έχουν επενδύσει μεγάλα κεφάλαια σε αυτή την ιδέα. Γιατί να χρησιμοποιούνται ζώα για να μετατρέπουν το χόρτο σε κρέας; Φεύγει η αγελάδα από τη γραμμή παραγωγής και στο εργαστήριο πλέον παρασκευάζονται μπέργκερς φυτικής προέλευσης με υφή εντελώς ίδια με αυτά που ξέρουμε. Ακόμα και αίμα θα έχουν, πάντα φυτικής προέλευσης. Η εταιρεία τους, η Impossible Foods φιλοδοξεί να παρασκευάζει το iphone της διατροφής.

Και δεν αργεί η στιγμή που θα παίρνουμε ένα κύτταρο από το φτερό της κότας και θα παρασκευάζουμε στο εργαστήριο φιλέτο κοτόπουλου.

Λόγω της αύξησης του πληθυσμού της γης τελειώνουν οι φυσικοί πόροι. Έχουμε την ηθική υποχρέωση να μην τρώμε την τροφή των παιδιών μας και να μην πίνουμε το νερό τους. Τα νούμερα είναι σοκαριστικά: Χρειάζονται 600 λίτρα νερό για να παραχθεί 1 λίτρο Coca-Cola στο πλαστικό της μπουκάλι, δηλαδή για τα στάδια παραγωγής της Coca-Cola και για την παραγωγή μπουκαλιού.

Μια διατροφή με όσο το λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, κυρίως φυτικής προέλευσης, και με οικονομία στο νερό είναι ωφέλιμη για όλους. Και φυσικά η χρήση των μυών μας για την μετακίνηση μας, όποτε είναι δυνατό, αντί να χρησιμοποιούμε συνέχεια καύσιμα βοηθάει στην υγεία μας  και προστατεύει το περιβάλλον. Η διατροφή μας και η υγεία του πλανήτη μπορούν να συνδεθούν.

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -