Η διατροφή της εγκύου είναι σημαντική για την έγκυο και το έμβρυο.
Γράφει ο ‘Αγγελος Βαμβακάς, Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Η διατροφή της εγκύου πρέπει να είναι μια ευχάριστη διαδικασία και όχι πηγή άγχους και ανησυχίας. Η σωστή διατροφή της εγκύου θα καλύψει τις ανάγκες του εμβρύου, αλλά και της μητέρας χωρίς να αυξήσει υπέρμετρα το βάρος της.
Μερικές τροφές έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη του εμβρύου
Τα πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι όπως στη σαλάτα με σπανάκι, φράουλες και κατσικίσιο τυρί και το μπρόκολο περιέχουν φολικό οξύ, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου.
Οι πρωτεΐνες είναι η βασική τροφή για τη δομή των νέων ιστών και βρίσκονται στο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά αλλά και σε σπόρους, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά.
Η έγκυος χρειάζεται 15% περισσότερες πρωτεΐνες στο διαιτολόγιό της όπως σε ομελέτα φούρνου με σπανάκι και φέτα..
Δύο-τρεις μερίδες γαλακτοκομικών ημερήσια καλύπτουν τις ανάγκες και των δύο σε ασβέστιο.
Η διατροφή της εγκύου πρέπει να είναι πλούσια σε σίδηρο για τη διατήρηση του αιματοκρίτη της. Την απορρόφηση σιδήρου διευκολύνει η σύγχρονη λήψη τροφής πλούσιας σε βιταμίνη C (π.χ. λεμόνι, πορτοκάλι), ενώ την δυσκολεύουν η σύγχρονη λήψη καφεΐνης και ασβεστίου.
Υπάρχουν δε ενδείξεις ότι η απορρόφηση του σιδήρου αλλάζει στην εγκυμοσύνη και ότι μάλιστα γίνεται πιο μεγάλη όσο η εγκυμοσύνη προχωράει.
Κάποιες τροφές όμως πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται
Ψάρια και θαλασσινά
Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει το ωμό ψάρι (πχ. σούσι) και τα οστρακοειδή. Μπορεί να επιλέξει ορισμένους τύπους σούσι που παρασκευάζονται με μαγειρεμένο ψάρι και λαχανικά.
Το ψάρι είναι μια καλή επιλογή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία χρειάζονται για το νευρικό σύστημα του εμβρύου και για να έχει καλό βάρος, την ώρα που θα γεννηθεί. Η έγκυος μπορεί να τρώει σολομό 1 φορά στις 15 μέρες γιατί μπορεί να είναι επιβαρυμένος με βαρέα μέταλλα (όπως υδράργυρο).
Ωμές τροφές
Η κατανάλωση ωμών ή ελαφρά ψημένων κρεάτων, πουλερικών και αυγών κρύβει τον κίνδυνο να προσβληθεί η εγκυμονούσα από σαλμονέλα. Θα συνειδητοποιήσετε ίσως πως μερικές συνταγές αγαπημένων φαγητών σπιτικών ή του εστιατορίου απαιτούν ωμό ή ελαφρώς βρασμένα αυγά. Μερικές συνηθισμένες συνταγές που απαιτούν ωμά αυγά είναι η σαλάτα Caesar’s , η μαγιονέζα, το τιραμισού, η μους σοκολάτας.
Όσον αφορά τα λαχανικά πρέπει να πλένονται προσεκτικά (με λίγο ξύδι στο νερό) για το φόβο της τοξοπλάσμωσης. Καλύτερα να αποφεύγεται η κατανάλωση ωμών σαλατών σε εστιατόρια, αν αμφιβάλλουμε για το επιμελές πλύσιμό τους.
Συκώτι
Το συκώτι περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, που έχει αποδειχτεί ότι θέτει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη. Γι’ αυτό οι έγκυες καλό είναι να αποφεύγουν την πολύ συχνή κατανάλωση συκωτιού.
Μαλακά τυριά
Τα μαλακά τυριά (brie, camembert) και το ροκφόρ πρέπει να αποφεύγονται τελείως λόγω του κινδύνου λιστερίωσης.
Καφεΐνη
Συστήνεται η ποσότητα που λαμβάνει η έγκυος καθημερινά μην ξεπερνά τα 200mg (όσο περιέχεται σε έναν καφέ). Πολλές εγκυμονούσες επιλέγουν τον καφέ χωρίς καφεΐνη για να περιορίσουν τη λήψη καφεΐνης. Μην ξεχνάτε πως κι άλλες ουσίες περιέχουν καφεΐνη, για παράδειγμα ένα κουτί κόλα περιέχει σχεδόν 50mg καφεΐνη, ένα φλιτζάνι τσάι 27 και 25 γρ. μαύρης σοκολάτας 20mg.
Αλκοόλ
Η περιορισμένη λήψη αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν απαγορεύεται πχ. περιστασιακά ένα ποτηράκι κρασί. Η συχνή όμως κατανάλωσή του ενέχει κινδύνους για το έμβρυο.
Αντιμετώπιση της ναυτίας της εγκυμοσύνης
Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η αντιμετώπιση της πρωινής κατά κύριο λόγο, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας, ναυτίας.
Πρακτικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι οι εξής:
- Μικρότερα και συχνότερα γεύματα.
- Προτιμήστε την κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και παράλληλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος πχ. ζυμαρικά ολικής με λαχανικά.
- Καταναλώστε μικρή ποσότητα στερεάς τροφής (πχ. μια φρυγανιά) αν έχουν περάσει αρκετές ώρες με άδειο στομάχι.
- Προσπαθήστε να αποφύγετε την παράλληλη κατανάλωση στερεάς τροφής και υγρών. Ένα διάστημα της μισής ώρας μεταξύ της κατανάλωσης στερεών και υγρών θα ήταν ευεργετικό για την καταπολέμηση της ναυτίας.
Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι είναι σημαντικό να τηρούνται οι γενικοί κανόνες της υγιεινής διατροφής:
- Να προτιμώνται φυσικές τροφές και όχι επεξεργασμένες πχ. σπιτικός πουρές πατάτας..
- Το φαγητό να μαγειρεύεται με λίγο αλάτι και να αποφεύγονται πολύ αλμυρά τρόφιμα.
- Η έγκυος να μην βάλει υπερβολικά κιλά (9-12 είναι αρκετά όταν κυοφορεί ένα έμβρυο).
Έτσι θα εξασφαλιστεί η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου και η υγεία της μητέρας.
Περισσότερες συνταγές στη σελίδα εγκυμοσύνη/θηλασμός.