Η κίτρινη μουστάρδα είναι ένα από τα πιο κοινά καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο. Η πιο γνωστή εκδοχή της γίνεται από σπόρους μουστάρδας, ξίδι, αλάτι, αλεύρι και ελάχιστο λάδι.
Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες μουστάρδας που προέρχονται από άλλους τύπους σπόρων που προσδίδουν και διαφορετική γεύση, ήπια ή καυτερή.
Οφέλη για την υγεία
Αυτό το συνοδευτικό καταναλώνεται συνήθως σε μικρές ποσότητες. Όταν καταναλώνεται ως καρύκευμα, δεν συνδέεται με σημαντικά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, είναι μια εναλλακτική λύση με χαμηλές θερμίδες που μπορεί να αντικαταστήσει πολλά καρυκεύματα υψηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά όπως η μαγιονέζα. Αυτό την κάνει χρήσιμη στη διατροφή μας.
Διαφορετικοί τύποι σπόρων μουστάρδας χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι τη χρησιμοποιούν για να καθαρίσουν τη φωνή τους, να αποτρέψουν τη μόλυνση, να προκαλέσουν εμετό (καλύτερα να το κάνουν μόνο υπό την επίβλεψη ενός γιατρού) ή να αυξήσουν την όρεξη τους.
Επίσης οι μαύροι σπόροι μουστάρδας μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος ενώ παράλληλα μπορεί να περιορίζουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.
Μερικοί καταναλωτές χρησιμοποιούν τους σπόρους μουστάρδας για πιο υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος αρκετές επιστημονικές αποδείξεις για την υποστήριξη οποιασδήποτε από αυτές τις καλλυντικές ή ιατρικές χρήσεις σπόρων μουστάρδας.
Στοιχεία για τη διατροφή
Μια μερίδα μουστάρδας είναι συνήθως ένα κουταλάκι του γλυκού.
Μια μερίδα παρασκευασμένης κίτρινης μουστάρδας παρέχει μόνο περίπου 3 θερμίδες . Οι περισσότερες θερμίδες στη μουστάρδα προέρχονται από υδατάνθρακες, αλλά επειδή ο αριθμός των θερμίδων είναι τόσο χαμηλός, αυτοί οι υδατάνθρακες δεν είναι πιθανό να κάνουν σημαντική διαφορά στην καθημερινή μας πρόσληψη.
Βέβαια στον υπολογισμό των θερμίδων ανά μερίδα οφείλουμε να συνυπολογίσουμε και τις θερμίδες από τα πρόσθετα συστατικά.
Επιλογή, προετοιμασία και αποθήκευση
Η μουστάρδα είναι εύκολο να βρεθεί σε σχεδόν κάθε μπακάλικο ή σούπερ μάρκετ. Οι πιο συνηθισμένες είναι η κίτρινη και η Dijon.
Στο εμπόριο βέβαια μπορούμε να βρούμε διάφορες ποικιλίες μουστάρδας με πιο ιδιαίτερες ή εξωτικές γεύσεις. Για παράδειγμα, μουστάρδα με μέλι, πικάντικες πιπεριές και κρασί, με αρωματικά βότανα, με πινελιές φρούτων και σε πολλές και διαφορετικές υφές.
Αφού ανοίξουμε τη συσκευασία, πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο, όπου συνήθως διατηρείται μέχρι ένα χρόνο.
Χρήση
Προσδίδει μια ισχυρή, πικάντικη γεύση που συνδυάζει καλά με το κρέας και τα θαλασσινά. Η μουστάρδα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή σάλτσας σαλάτας.
Προτείνουμε να δοκιμάσετε στήθος κοτόπουλου με μέλι και μουστάρδα. Ή σολομό με μουστάρδα και λευκό κρασί αλλά γιατί όχι και μια σαλάτα με σως βινεγκρέτ με λεμόνι, μουστάρδα και αρωματικά χόρτα;