Κακή χοληστερίνη: τι σημαίνει και πώς θα την ρίξουμε

Must Try

Κακή χοληστερίνη: τι σημαίνει και πώς θα την ρίξουμε - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπουςΚακή χοληστερίνη: τι σημαίνει και πώς θα την ρίξουμε

της  Dr. Εμμανουέλας Δαλαμάγκα

Καρδιολόγο

Eξειδίκευση στην καρδιαγγειακή απεικόνιση-υπερηχοκαρδιογραφία

Υπεύθυνη  Καρδιοχειρουργικού τμήματος της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης

 

Ερωτήματα που μας απασχολούν πολύ συχνά, είτε πρόκειται για εμάς τους ίδιους ή για δικούς μας ανθρώπους αλλά και γιατί το ακούμε συχνά και θέλουμε να ενημερωθούμε. Η χοληστερόλη (η γνωστή μας χοληστερίνη) είναι μια λιπαρή ουσία, ένα λιπίδιο, που παράγεται από το ήπαρ και κυκλοφορεί στο αίμα μας. Είναι ζωτικής σημασίας για τη δομή και τη λειτουργία των κυττάρων του σώματός μας. Η χοληστερόλη μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία μας όταν η ποσότητά της στην κυκλοφορία μας είναι πολύ αυξημένη.

Είδη χοληστερόλης

 Υπάρχουν δύο βασικές μετρήσεις για τη χοληστερόλη μας:

 • Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη: low-density lipoprotein (LDL), η οποία θεωρείται η “κακή” χοληστερόλη
 • Η  υψηλής  πυκνότητας λιποπρωτεΐνη: high-density lipoprotein (HDL), η οποία θεωρείται η “καλή” χοληστερόλη.

Κακή χοληστερίνη: τι σημαίνει και πώς θα την ρίξουμε - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Η LDL “κακή” χοληστερόλη  είναι η σημαντικότερη, επειδή  η μείωσή της αποτελεί θεραπευτικό στόχο, ενώ πληθώρα μελετών από παλιά έχουν δείξει τα ευεργετικά αποτελέσματα της μείωσής της στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

 Ένα απλό τεστ του αίματος μπορεί να αποκαλύψει το επίπεδο της LDL χοληστερόλης στο αίμα και αν αυτό είναι εντός φυσιολογικών ορίων.

·Η υπερλιπιδαιμία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Επίπεδα χοληστερόλης

Γενικά, όσο χαμηλότερο είναι το επίπεδο της χοληστερίνης σας, τόσο το καλύτερο.

LDL (Bad) Cholesterol Level

LDL Cholesterol Category

Λιγότερο από 100mg/dL

Ιδανική

100-129mg/dL

Σχεδόν ιδανική/Οριακή

130-159 mg/dL

Οριακά υψηλή

160-189 mg/dL

Υψηλή

190 mg/dL και πάνω

Πολύ υψηλή


Πρόληψη και διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης

Με τη βοήθεια ενός ειδικού της υγείας, τα επίπεδα της χοληστερόλης, μπορούν να μειωθούν με τις ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο ζωής:

Διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος: Χάνοντας το 5-10% του σωματικού βάρους μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

 • Προτιμούμε τροφές που κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς: περιορίζουμε τα trans λιπαρά. Προτιμούμε  δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά για να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς.
 • Αύξηση της φυσικής δραστηριότητος:  Η μέτριας έντασης σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην άνοδο της HDL και στη μείωση του σωματικού βάρους.
 • Διακοπή καπνίσματος: Ένα έτος μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο μειώνεται κατά 50% σε σύγκριση με έναν ενεργό καπνιστή.
 • Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως η ηψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακή ανεπάρκεια ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Αντιμετώπιση

· Όταν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι αρκετές για να μειώσουν τη χοληστερόλη, ο ιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο για τη μείωσή της.

Σημασία της αντιμετώπισης της αυξημένης LDL

· H υψηλή LDL είναι ο βασικότερος παράγων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο και αν παραμείνει δίχως θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως στεφανιαία νόσο ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Καθώς δεν υπάρχουν συμπτώματα από την υψηλή χοληστερόλη, εξετάζοντας τα επίπεδά της με  μια απλή αιματολογική εξέταση,  είναι ο μόνος τρόπος να διαπιστώσετε αν αυτή είναι αυξημένη.

LDL χοληστερόλη: κορυφαίες τροφές για μείωση της

Κακή χοληστερίνη: τι σημαίνει και πώς θα την ρίξουμε - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

 • Βρώμη, δημητριακά και τροφές υψηλές σε φυτικές ίνες
 • Ψάρια και τροφές πλούσιες σε ω-3
 • Αμύγδαλα και γενικά ξηροί καρποί
 • Αβοκάντο
 • Ελαιόλαδο
 • Τρόφιμα με πρόσθετες φυτικές στερόλες ή στανόλες (μαργαρίνες και γαλακτοκομικά με φυτικές στερόλες)

Αφού ξεκαθαρίσαμε το ερώτημα :Κακή χοληστερίνη: τι σημαίνει και πώς θα την ρίξουμε, μπορούμε να δώσουμε ενδεικτικά συνταγές που περιλαμβάνουν τις τροφές που απαιτούνται για να περιορίσουμε ή να μην αφήσουμε να εκδηλωθεί το πρόβλημα .

Κρύες μέρες στο σπίτι; Κερδίστε 150 πόντους για αγορές άνω των 100€, με τη χρήση του κωδικού “GET150”!

Ισχύει για αγορές έως 24/01/2021.

Κωδικός κουπονιού: GET150Κακή χοληστερίνη: τι σημαίνει και πώς θα την ρίξουμε - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -