Κινόα: Συμβουλές μαγειρικής

Κινόα: Συμβουλές μαγειρικής

Print Friendly, PDF & Email

Πολλοί αναρωτιούνται πώς μαγειρεύεται η κινόα. Μικρά μυστικά για να μαγειρέψουμε όχι απλά μια …κοινή κινόα , αλλά μια νόστιμη και πετυχημένη!

1. Ξεπλένουμε καλά

Η κινόα περιβάλλεται από μία προστατευτική επικάλυψη που ονομάζεται σαπωνίνη, η οποία αφήνει μια πικρή γεύση. Η κινόα που αγοράζουμε συνήθως έχει καθαριστεί αρκετά καλά αλλά ένα επιπλέον πλύσιμο δεν βλάπτει. Ρίχνουμε την κινόα σε λεπτό κόσκινο και τη βάζουμε μέσα σε μπολ με κρύο νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Βγάζουμε από το νερό και στραγγίζουμε καλά πριν να την μαγειρέψουμε.

2. Σοτάρουμε 

Σε μία κατσαρόλα και για κάθε 1 1/2 φλιτζάνια κινόα, ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι, σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία Ανακατεύουμε συνεχώς την κινόα για να μην καεί, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, για περίπου 6 με 8 λεπτά. Το ελαφρύ αυτό καβούρντισμα θα δώσει επιπλέον γεύση και θα βγάλει όλα της τα αρώματα .

3. Η κινόα αγαπάει τα υγρά

Για να μη λιώσει, διατηρούμε την αναλογία 2 φλιτζάνια υγρού σε 1 κούπα κινόα. Για περισσότερη γεύση είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών. Μπορούμε επίσης ένα μέρος του υγρού (περίπου 1/4 ) να το αντικαταστήσουμε με  1/2 φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί .

4. Παρακολουθούμε την ώρα

Η κινόα μαγειρεύεται γρήγορα – σε περίπου 15 λεπτά. Ορισμένες οδηγίες συσκευασίας λένε να σβήνουμε τη φωτιά όταν το υγρό βράζει και να την αφήσουμε μέσα ανακατεύοντας. Προτιμούμε να φέρουμε το υγρό σε βρασμό, να προσθέσουμε την κινόα και στη συνέχεια να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία σιγοβράζοντας απαλά μέχρι να απορροφηθεί όλο το υγρό. Η κινόα είναι έτοιμη όταν σκάσει και φανεί ο πυρήνας της.

Cook’ s tip:  Αφού μάθαμε πώς μαγειρεύεται η κινόα δοκιμάζουμε σαλάτα με κίτρινη κολοκύθα, φακές beluga και κινόα ή και τη σαλάτα με κινόα, αβοκάντο και τζίντζερ.
Doctor’ s tip: Η κινόα είναι σπόρος, όχι δημητριακό και έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες από τα δημητριακά και το ρύζι.

Κοινοποίηση

, ,