Κρασιά Vegan; Kαι όμως υπάρχουν!

Must Try

Όταν άκουσα για πρώτη φορά την ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχουν κρασιά vegan, ομολογώ ότι παραξενεύτηκα.

Πώς γίνεται κάτι που παράγεται από σταφύλια να μην είναι vegan ;

Και όμως!

Κατά τη διαδικασία διήθησης ενός κρασιού, ( είναι η διαδικασία εκείνη που αφαιρεί τη θολότητα  από το κρασί και το κάνει να είναι διαυγές), χρησιμοποιούνται προϊόντα  ζωικής προέλευσης όπως ασπράδι αβγού, αλβουμίνη, ή ζελατίνη από οστά ζώων.

Επίσης μπορεί κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας να έχουν χρησιμοποιηθεί ζώα, ( κάτι που βέβαια με τα σύγχρονα μέσα δεν γίνεται πια, ή τουλάχιστον δεν γίνεται με την ίδια συχνότητα ), των οποίων τα απόβλητα επηρεάζουν το φυτό και κατ΄ επέκταση το κρασί.

Ορισμός: Επομένως ένα κρασί χαρακτηρίζεται ως vegan, όταν δεν περιέχει κανένα απολύτως ζωικό προϊόν ή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ζώα στα αμπέλια.

Πώς γίνονται τα κρασιά vegan;

Σήμερα με βάση τη ζήτηση και κατ΄ επέκταση την αγοραστική δύναμη, αρκετά οινοποιεία ανά την υφήλιο. αρχίζουν και παράγουν vegan κρασιά, χρησιμοποιώντας για τη διήθηση φυτικά προϊόντα όπως τα μπιζέλια ή οι πατάτες ή ενεργό άνθρακα. 

Υπάρχει διαφορά στη γεύση και στα αρώματα ενός vegan κρασιού;

Σαφώς και δεν υπάρχει όταν η τηρείται η κατάλληλη διαδικασία διήθησης.

Αφρώδη κρασιά, prosecco, σαμπάνιες: Όλα τα παραπάνω είδη είναι vegan friendly γιατί δεν έχουν υποστεί τη διαδικασία διήθησης.

Πώς να καταλάβω ότι ένα κρασί είναι vegan;

Στα συγκεκριμένα κρασιά αναγράφεται στην ετικέτα τους ότι δεν έχουν υποστεί διήθηση και συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος: unfined ή unfiltered.

Υπάρχουν ελληνικά κρασιά vegan;

Σαφώς και υπάρχουν . Το ελληνικό κρασί έχει συνεχώς ανοδική πορεία και τα μεγάλα οινοποιεία και κυρίως εκείνα που στοχεύουν στη διεθνή αγορά, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής, παράγουν vegan κρασιά . 

Κατηγορίες:
- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -