Κρασιά Vegan; Kαι όμως υπάρχουν!

Κρασιά Vegan; Kαι όμως υπάρχουν!

Κρασιά Vegan; Kαι όμως υπάρχουν!

Print Friendly, PDF & Email

 

Όταν άκουσα για πρώτη φορά την ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχουν κρασιά vegan, ομολογώ ότι παραξενεύτηκα.

Πώς γίνεται κάτι που παράγεται από σταφύλια να μην είναι vegan ;

Και όμως!

Κατά τη διαδικασία διήθησης ενός κρασιού, ( είναι η διαδικασία εκείνη που αφαιρεί τη θολότητα  από το κρασί και το κάνει να είναι διαυγές), χρησιμοποιούνται προϊόντα  ζωικής προέλευσης όπως ασπράδι αβγού, αλβουμίνη, ή ζελατίνη από οστά ζώων.

Επίσης μπορεί κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας να έχουν χρησιμοποιηθεί ζώα, ( κάτι που βέβαια με τα σύγχρονα μέσα δεν γίνεται πια, ή τουλάχιστον δεν γίνεται με την ίδια συχνότητα ), των οποίων τα απόβλητα επηρεάζουν το φυτό και κατ΄ επέκταση το κρασί.

Ορισμός: Επομένως ένα κρασί χαρακτηρίζεται ως vegan, όταν δεν περιέχει κανένα απολύτως ζωικό προϊόν ή δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ζώα στα αμπέλια.

Πώς γίνονται τα vegan κρασιά;

Σήμερα με βάση τη ζήτηση και κατ΄ επέκταση την αγοραστική δύναμη, αρκετά οινοποιεία ανά την υφήλιο. αρχίζουν και παράγουν vegan κρασιά, χρησιμοποιώντας για τη διήθηση φυτικά προϊόντα όπως τα μπιζέλια ή οι πατάτες ή ενεργό άνθρακα. 

Υπάρχει διαφορά στη γεύση και στα αρώματα ενός vegan κρασιού;

Σαφώς και δεν υπάρχει όταν η τηρείται η κατάλληλη διαδικασία διήθησης.

Αφρώδη κρασιά, prosecco, σαμπάνιες: Όλα τα παραπάνω είδη είναι vegan friendly γιατί δεν έχουν υποστεί τη διαδικασία διήθησης.

Πώς να καταλάβω ότι ένα κρασί είναι vegan;

Στα συγκεκριμένα κρασιά αναγράφεται στην ετικέτα τους ότι δεν έχουν υποστεί διήθηση και συνήθως χρησιμοποιείται ο όρος: unfined ή unfiltered.

Υπάρχουν ελληνικά κρασιά vegan;

Σαφώς και υπάρχουν . Το ελληνικό κρασί έχει συνεχώς ανοδική πορεία και τα μεγάλα οινοποιεία και κυρίως εκείνα που στοχεύουν στη διεθνή αγορά, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής, παράγουν vegan κρασιά . 

,