Όταν γινόμαστε γονείς προβληματιζόμαστε για το πώς θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας σωστά, σε ποιο σχολείο θα πάνε, με τι επιπλέον εφόδια θα τα … προικίσουμε ώστε να έχουν γερές βάσεις για το μέλλον. Εμείς μαθαίνουμε στα παιδιά να τρώνε υγιεινά!
Μερικές φορές όμως δεν δίνουμε τη βαρύτητα που χρειάζεται για να μεγαλώσουμε παιδιά με σωστή διατροφική συνείδηση.
Ακολουθούν κάποιες συμβουλές όπως προέκυψαν από έρευνες ειδικών παρακολουθώντας την καθημερινότητα πολλών οικογενειών.
Η τροφή πρέπει να δίνει υγεία και η υγεία των παιδιών μας είναι πολύτιμη.
Πώς μαθαίνουμε στα παιδιά να τρώνε υγιεινά;
- Η δύναμη του οικογενειακού γεύματος
Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να ήταν δεδομένο ότι όλη η οικογένεια θα γευμάτιζε μαζί, αλλά δυστυχώς οι σημερινοί ρυθμοί και υποχρεώσεις το καθιστούν δύσκολο. Παρόλα αυτά, είναι καθοριστικό για το παιδί να καθίσει με την οικογένειά του, να χαλαρώσει και να μοιραστεί τα νέα του γύρω από ένα τραπέζι. Μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε μαζί με τους γονείς καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά και λιγότερες επεξεργασμένες και αμφιβόλου ποιότητας τροφές . Τα παιδιά αυτά, συνήθως έχουν και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη.
- Επιλέγουμε προσεκτικά τι αγοράζουμε και αποθηκεύουμε
Σημαντικό ρόλο στην τροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας, παίζουν οι τροφές που εμείς οι ίδιοι αγοράζουμε και αποθηκεύουμε στις κουζίνες μας. Περιορίζουμε τις επεξεργασμένες τροφές, τα ανθυγιεινά σνακ και ενισχύουμε τις αγορές σε φρούτα και λαχανικά. Προσπαθούμε να επιλέγουμε kids-friendly σνακς ώστε να αποτρέψουμε τα μικρά μας να καταναλώνουν ανθυγιεινά σκευάσματα. Το τι είναι νόστιμο, τελικά , μαθαίνεται.
- Συμμετέχουμε οικογενειακώς
Παίρνουμε τα παιδιά μας μαζί στα ψώνια, τους μαθαίνουμε τι είναι καλό και θρεπτικό, τι είναι φρέσκο και εποχιακό και έπειτα τα αφήνουμε να μαγειρέψουν μαζί μας. Όσο περισσότερο ασχολούνται, τόσο περισσότερο ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν αυτά που έφτιαξαν. Τελικά δοκιμάζουν και πιάτα που αρχικά μπορεί να είχαν απορρίψει.
- Ασβέστιο
Προσφέρουμε στα παιδιά μας τροφές υψηλές σε ασβέστιο. Προσθέτουμε τυρί στα γεύματα και σνακς, τα αφήνουμε να αυτοσχεδιάσουν και να επιλέξουν μόνα τους σε ποια τροφή θα το εντάξουμε στη διατροφή τους. Έτσι ενισχύουμε τις πρωτοβουλίες τους και τα ίδια θεωρούν ότι καταναλώνουν τελικά αυτά που τα ίδια επιλέγουν κάνοντάς το να μοιάζει με δικό τους επίτευγμα.
- Προσφέρουμε στα παιδιά υγιεινά ντιπ
Φρούτα και λαχανικά σε μπαστουνάκια γίνονται πιο προκλητικά όταν τα παιδιά τα βουτούν σε υγιεινά και νόστιμα ντιπ. Η διαδικασία γίνεται διασκεδαστική κι ευχάριστη.
- Κάνε ότι κάνω: Το παιχνίδι της διατροφής
Γινόμαστε διατροφικά μοντέλα στα παιδιά μας γιατί τα παιδιά παρακολουθούν τα πάντα. Έτσι πρέπει πρώτα τι εμείς να προσέχουμε τι καταναλώνουμε μπροστά τους γιατί απλούστατα εκείνα μας μιμούνται.
- Φυτικές ίνες
Εντάσσουμε στη διατροφή τους ύλες πλούσιες σε φυτικές ίνες. Τα προκαλούμε με σπιτικό ποπ-κορν αντί για τσιπς πατάτας, ετοιμάζουμε πίτσα με αλεύρι ολικής και τους δίνουμε ένα μπολ με απλά δημητριακά χωρίς ζάχαρη και γάλα για πρωινό.
- Ορίζουμε ποσότητες, μερίδες και ώρες γευμάτων
Δεν απαγορεύουμε, δεν στερούμε, απλά βάζουμε όρια σε ποσότητες που καταναλώνονται , ιδίως σε τροφές που δεν θεωρούνται τόσο ωφέλιμες.
Για να μυήσουμε τα παιδιά σε πιο υγιεινή διατροφή, έξυπνα και πονηρά δοκιμάζουμε υγιεινά pancakes με μπανάνα και ηλιόσπορους
και τα γεμιστά με κιμά.