Μπέργκερ: συμβουλές μαγειρικής

Μπέργκερ: συμβουλές μαγειρικής

Print Friendly, PDF & Email

Τα μπέργκερ έχουν μπει για τα καλά στη διατροφή μας. Είναι ένα εύκολο, γρήγορο και νόστιμο πιάτο και θα λέγαμε σχετικά υγιεινό αν το φτιάξουμε μόνοι μας και δεν το καταναλώσουμε σε κάποιο αμφιβόλου ποιότητας εστιατόριο.

Ακολουθούν εύκολες και απλές συμβουλές.

Κιμάς 

Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ενός μπέργκερ παίζει ο κιμάς. Η περιεκτικότητά του πρέπει να είναι 80% κρέας και 20%λίπος.

Όσο  πιο άπαχος είναι ο κιμάς, τόσο πιο στεγνό θα είναι το μπέργκερ στο ψήσιμο.

 

Ζύμωμα

Δεν τα ζυμώνουμε πολύ . Απλά τα πλάθουμε απαλά και τα σχηματοποιούμε. Το πολύ ζύμωμα κάνει το μείγμα πιο πυκνό και κατ΄ επέκταση πιο σκληρό.

 

Ζύγισμα

Ζυγίζουμε τον κιμά ώστε όλα τα μπέργκερ να έχουνε το ίδιο βάρος και σχήμα προκειμένου να ψηθούν ομοιόμορφα. Καλύτερα να έχουμε τα χέρια μας βρεγμένα πριν το πλάσιμο ώστε να μην κολλάει το μείγμα.

 

Αλάτι και πιπέρι 

Αλατοπιπερώνουμε αφού έχουμε πλάσει τα μπιφτέκια και προσπαθούμε να πάει παντού. Το αλατοπίπερο, αν μπει μέσα, μπορεί να δώσει στο μπιφτέκι την υφή του λουκάνικου.

 

Λακούβα

Πριν βάλουμε τα μπέγκερ για ψήσιμο πατάμε λίγο στο κέντρο με τα δάχτυλα είναι το πίσω μέρος ενός κουταλιού δημιουργώντας μια εσοχή αυτό βοηθάει το μπέργκερ να μη φουσκώσει και να μη σκάσει  την ώρα του ψησίματος.

 

Η θερμοκρασία μετράει

Το μπέργκερ πρέπει να το βάλουμε να ψηθεί όσο το δυνατό πιο κρύο. Έτσι δε θα χάσει το λίπος του και δε θα στεγνώσει.

 

Πάγος

Ένας τρόπος για να διατηρήσουμε το μπέργκερ ζουμερό είναι να τοποθετήσουμε ένα μικρό κομματάκι πάγο στο κέντρο πριν από το ψήσιμο. Αυτό λιώνοντας θα προσθέτει και την απαραίτητη υγρασία.

 

Διατήρηση θερμοκρασίας

Μετά το ψήσιμο για να διατηρήσουμε τα μπιφτέκια ζουμερά τα τοποθετούμε σε ταψί αλουμινίου σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο ή τα τοποθετούμε μέσα σε ένα καυτό ζωμό από βόειο κρέας. 

Δοκιμάζουμε εναλλακτικά: Μπέργκερ με ψημένη γαλοπούλα και αβοκάντο ή ψητών λαχανικών.

Καλή επιτυχία !

 

Κοινοποίηση

,