Πολλές φορές ανοίγοντας το ψυγείο μας ανακαλύπτουμε ξεχασμένα τρόφιμα, τα leftovers. Για διάφορους λόγους περιβαλλοντικoύς, κοινωνικούς αλλά και οικονομικούς οφείλουμε να κάνουμε έξυπνη διαχείριση όλων αυτών των ειδών. Γι’ αυτό:
- Σκεφτόμαστε εκ των προτέρων τι θα μπορούσαμε να μαγειρέψουμε με τα υπολείμματα μιας συνταγής. Παραδείγματος χάριν με τα λαχανικά μπορούμε να φτιάξουμε μια ελαφριά σούπα ή να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ένα πιάτο με ζυμαρικά. Με το κοτόπουλο μπορούμε να φτιάξουμε σάντουιτς για ένα γρήγορο γεύμα ή δείπνο.
- Αποθηκεύουμε τα τρόφιμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη σε διάφανα σκεύη έτσι ώστε να μπορούμε να βλέπουμε άμεσα το περιεχόμενο τους.
- Εφαρμόζουμε μία φορά την εβδομάδα να τρώμε “λίγο απ’ όλα” δηλαδή ό,τι μας έχει μείνει από τις προηγούμενες μέρες.
- Προσπαθούμε να σκεφτούμε τα φαγητά που έχουμε σαν πρώτες ύλες και όχι σαν …υπόλοιπα .
Ιδέες για τη χρήση των περισσευμάτων (leftovers):
- Βρασμένα ζυμαρικά: μπορούμε να τα ρίξουμε σε βραστό νερό για 1΄ και μετά να τα χρησιμοποιήσουμε με μια διαφορετική σάλτσα.
- Ψητά λαχανικά: μπορούμε να τα κάνουμε μια ομελέτα ή να φτιάξουμε μια σάλτσα ντομάτας με λαχανικά για τα ζυμαρικά μας.
- Βραστά λαχανικά: Τα χρησιμοποιούμε για μια γρήγορη και ελαφριά χορτόσουπα ή ένα ζωμό λαχανικών, που θα χρησιμοποιήσουμε σε άλλες παρασκευές.
- Ψωμί: το ψωμί μπορούμε να το κόψουμε σε φέτες και να το ψήσουμε. Έτσι θα έχουμε τις δικές μας φρυγανιές ή και τη δική μας γαλέτα, αν τις βάλουμε στο μούλτι. Επίσης μπορούμε να το αλείψουμε με λίγο λάδι, να το ψήσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε σαν βάση για σνακ και μπρουσκέτες.
- Έξυπνες σαλάτες: αναμειγνύουμε ό,τι μας έχει μείνει (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, τυριά) με φρέσκια σαλατικά, ετοιμάζουμε ένα ελαφρύ ντρέσινγκ και έχουμε μια ολοκληρωμένη σαλάτα.
- Μπανάνες: ξεφλουδίζουμε τις ώριμες μαυρισμένες μπανάνες, τις κόβουμε σε κομμάτια, τις τοποθετούμε σε κλειστές σακούλες και τις τοποθετούμε στην κατάψυξη. Τις πολτοποιούμε και τις χρησιμοποιούμε για smoothies , παγωτά, κέικ και γλυκά.
Μερικές ακόμα ιδέες για leftovers
- Σαλατικά : σοτάρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο, λίγο σκόρδο και σάλτσα σόγιας με χαμηλό νάτριο και έτσι έχουμε ένα συνοδευτικό για ασιατικό πιάτο.
- Φλοιός παρμεζάνας: τον κόβουμε σε κομμάτια και τον προσθέτουμε σε διάφορα φαγητά την ώρα που βράζουν για να προσθέσουμε επιπλέον γεύση.
- Τυριά: σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα υπολείμματα από διάφορα τυριά μαζί με γάλα. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο ή μπαχαρικά της αρεσκείας μας, λίγη μουστάρδα και τα αφήνουμε να βράσουν και να δέσουν. Έτσι έχουμε μια σως για λαχανικά ή κοτόπουλο.
- Αρωματικά βότανα: χτυπάμε στο μούλτι αρωματικά βότανα, χυμό από ένα λεμόνι, 1 κ.γ. κάπαρη και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Σερβίρουμε με ψάρι.
- Αποξηραμένα φρούτα: όταν δούμε ότι τα αποξηραμένα μας φρούτα έχουν λίγη διάρκεια ζωής, ετοιμάζουμε κους-κους ή κινόα. Ψιλοκόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα προσθέτουμε. Αν έχουμε προσθέτουμε λίγους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού και έχουμε ένα τέλειο συνοδευτικό για κοτόπουλο.
- Γιαούρτι: το γιαούρτι που λήγει ή μας περίσσεψε το αναμειγνύουμε με ίση ποσότητα από αλεύρι που φουσκώνει μόνο, λίγο αλάτι και κύμινο. Πλάθουμε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού. Τα ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα και τα ψήνουμε σε σχαροτήγανο 1’-2΄ από κάθε πλευρά. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν κράκερς, σαν βάση σε καναπεδάκια αλλά και σαν απλό σνακ.
- Ο ζωμός της σακούλας : σε μια πλαστική σακούλα με φερμουάρ κατάλληλη για τρόφιμα προσθέτουμε κόκαλα από κρέας ή κοτόπουλο, κοτσάνια από βότανα ή λαχανικά (από μπρόκολο, λάχανο, σέλινο, καρότο κ.ά.). Κλείνουμε καλά τη σακούλα και τοποθετούμε στην κατάψυξη. Όταν χρειαστεί, τα βράζουμε με νερό, κόκκους μπαχάρι , ένα κρεμμύδι και ένα φύλλο δάφνης και έτσι φτιάχνουμε έναν σπιτικό ζωμό.