Ποιες είναι οι καλύτερες δίαιτες και οι χειρότερες της χρονιάς; Δυστυχώς, μια από τις χειρότερες συμβαίνει να είναι δημοφιλής. Παρακάτω αναφέρουμε ποιες δίαιτες αξίζει να ακολουθήσουμε και ποιες θα πρέπει να αποφύγουμε φέτος.
Γράφει η dr Φιλίτσα Σουγιουλτζόγλου.
Κάθε χρόνο τον Ιανουάριο, οι ειδικοί γιατροί κατατάσσουν και χωρίζουν σε κατηγορίες τις δημοφιλείς δίαιτες. Επιλέγουν μάλιστα τις καλύτερες ανά κατηγορία για παράδειγμα την καλύτερη συνολική διατροφή, την καλύτερη για τον διαβήτη και για την πρόληψή του και την καλύτερη για βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους.
Φυσικά, όταν πρόκειται για δίαιτα, δεν υπάρχει μια προσέγγιση αλλά επιλέγουμε διατροφή εξατομικευμένη. Ορισμένες πρόκειται να λειτουργήσουν σε κάποιους και μερικές όχι – ανεξάρτητα από το τι λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, γιατροί ειδικοί σε θέματα διατροφής, ψυχολογίας, γονιμότητας, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων αξιολογούν προγράμματα διατροφής για την απώλεια βάρους (τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα), την ασφάλεια, πόσο εύκολο είναι να τηρηθούν και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως διαβήτη.
Το US News & World Report ταξινόμησε 35 δίαιτες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να λάβουν αποφάσεις για το ποιες να ακολουθήσουν και ποιες να απορρίψουν.
Εδώ είναι μερικές από τις καλύτερες και χειρότερες δίαιτες της χρονιάς που πέρασε:
1. Μεσογειακή Διατροφή: Η κορυφαία διατροφή του 2019, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η Μεσογειακή Διατροφή.
Βγαίνει πρώτη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά! Η Μεσογειακή Διατροφή έχει συνδεθεί με μακροζωία, μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και άλλα. Λεπτομέρειες στο άρθρο μας μεσογειακή διατροφή: Από τη θεωρία στην πράξη.
Ακολουθούν:
2. Flexitarian, η ευέλικτη διατροφή: για ανθρώπους που δεν είναι έτοιμοι να δεσμευτούν για μια πλήρη χορτοφαγική ή vegan διατροφή. Όλα τα οφέλη, χωρίς όλους τους περιορισμούς. Στο άρθρο μας vegan, vegetarian, flexitarian ή τι άλλο;περιγράφουμε τη και τις υπόλοιπες χορτοφαγικές επιλογές.
Ενώ ο χορτοφάγος αποφεύγει το κρέας, η flexitarian επιτρέπει μικρές ποσότητες ζωικών προϊόντων, όπως το κρέας, τα πουλερικά ή τα ψάρια, για επιπλέον πρωτεΐνη και γευστική απόλαυση. Γενικότερα οι ημι-χορτοφαγικές δίαιτες συνδέονταν όχι μόνο με την απώλεια βάρους αλλά και με οφέλη για την υγεία, όπως χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
3. Dash διατροφή: σημαίνει Dietary Approaches to Stop Hypertension δηλαδή διαιτητικές προσεγγίσεις για να σταματήσει η υπέρταση. Είναι μια απλή διατροφή που επικεντρώνεται σε πολλά λαχανικά και φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, υγιεινά λιπαρά και πρωτεΐνες και με λίγο αλάτι.
Οι 2 χειρότερες δίαιτες του 2020, σύμφωνα με τους ειδικούς
34. Κετογονική διατροφή : Σχετικό άρθρο μας :Τι είναι η κετογονική διατροφή
35. Dukan Diet
Αυτές οι δύο δίαιτες ψηφίστηκαν υπερβολικά περιοριστικές και μη βιώσιμες μακροπρόθεσμα. Απαγορεύουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο κάποιος να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Βοηθούν στη γρήγορη απώλεια κιλών αλλά τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν είναι καλά.
Ακολουθεί ένας πλήρης κατάλογος των κατηγοριών και των νικητών
Καλύτερη διατροφή συνολικά: Μεσογειακή διατροφή. Καλύτερη διατροφή απώλειας βάρους: WW (Weight Watchers) Καλύτερη διατροφή για υγεία: Μεσογειακή διατροφή Η ευκολότερη δίαιτα: Μεσογειακή διατροφή Καλύτερη διατροφή για διαβήτη: Μεσογειακή διατροφή Καλύτερη για την καρδιά υγιεινή διατροφή: Ornish Diet Καλύτερη Εμπορική Διατροφή: WW (Weight Watchers) Καλύτερη φυτική διατροφή: Μεσογειακή διατροφή
Όλες οι δημοφιλείς δίαιτες έχουν μερικά κοινά πράγματα. Είναι ευέλικτες (δεν υπάρχει μια τεράστια λίστα τροφίμων που δεν μπορούμε να φάμε), εστιάζουν σε υγιεινά τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και απορρίπτουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα πρόσθετα σάκχαρα. Επίσης πρέπει να προστατεύουν την καρδιά!
Κάπου στη μέση βρίσκεται η διαλειμματική νηστεία ή intermittent fasting
Διαλειμματική νηστεία σημαίνει ότι αυτοί που την ακολουθούν τρώνε κάποιες ώρες ή μέρες και τις υπόλοιπες πίνουν μόνο νερό και σκέτο καφέ.
Στην παραλλαγή 5:2 , μερικοί άνθρωποι για δύο ημέρες την εβδομάδα τρώνε ελάχιστα και τις υπόλοιπες 5 μέρες τρώνε κανονικά. Μια άλλη προσέγγιση είναι να υπάρχει ένα συγκεκριμένο 8ωρο κατά το οποίο επιτρέπεται η λήψη τροφής (όπως 16 ώρες νηστεία, 8 ώρες σίτιση.
Ενώ αυτή είναι μια τάση με θετικές ενδείξεις και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να χάσουν βάρος τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δεν είναι σωστή για όλους .
Πρέπει πραγματικά να καταλάβουμε τις ανάγκες μας και το πρόγραμμά μας για να μάθουμε αν θα λειτουργήσει για μας. Το μοντέλο αυτό κατανάλωσης έχει πολύ περιοριστικό χαρακτήρα και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής τις υπόλοιπες ώρες, οπότε δεν είναι κατάλληλη για ένα άτομο με ιστορικό διατροφικών διαταραχών. Επίσης, εάν κάποιος έχει διαβήτη τύπου 2 ή είναι έγκυος ή θηλάζει ή παιδί, η διαλειμματική νηστεία δεν είναι επίσης ασφαλής. Πάντως για κάποιους που τσιμπολογάνε όλη μέρα, ίσως βάζει ένα όριο
Δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα ποιες είναι οι καλύτερες δίαιτες. Το κλειδί επομένως για την επιτυχημένη απώλεια βάρους είναι ένα πρόγραμμα που να ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου και κυρίως των παιδιών, σίγουρα όμως να υγιεινό και να μπορεί να γίνει τρόπος ζωής.