Πρέπει να παίρνω βιταμίνες; Λύνουμε τις απορίες

Must Try

Πρέπει να παίρνω βιταμίνες; με ρωτάνε συχνά. Γράφει η Dr Φιλίτσα Σουγιουλτζόγλου.

Μια ισορροπημένη διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να παίρνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Όμως κάποιες φορές  υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την ανάγκη μας για ορισμένες βιταμίνες.

Πρέπει να παίρνω βιταμίνες; Λύνουμε τις απορίες|Πρέπει να παίρνω βιταμίνες; Λύνουμε τις απορίες|Πρέπει να παίρνω βιταμίνες; Λύνουμε τις απορίες

Ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητά μας να απορροφούμε τη βιταμίνη Β-12 μειώνεται. Στην πραγματικότητα, το 30% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών δεν απορροφούν σωστά τη βιταμίνη Β-12. H έλλειψη της Β12 συνδέεται με ένα τύπο αναιμίας. Επίσης σε έλλειψή της παρατηρείται έλλειψη ενέργειας, κατάθλιψη, διαταραχές μνήμης. Πιθανώς βοηθάει στην πρόληψη άνοιας, καρδιακών προβλημάτων και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας των ματιών.

Επιπλέον, οι ηλικιωμένοι χρειάζονται συνήθως και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως το Β-6 και το φολικό οξύ). Σε αυτούς το ερώτημα “να παίρνω βιταμίνες” είναι συχνό.

 

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα έχουν αποδειχθεί ότι ελαττώνουν κάποια συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά:

  • αντισυλληπτικά
  • φάρμακα για το στομάχι
  • φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη
  • ορισμένα φάρμακα για το διαβήτη

Ιατρικές συνθήκες

Ορισμένες παθήσεις μπορούν να αυξήσουν την ανάγκη για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • Διαβήτης
  • Κακοήθειες
  • Παθήσεις του εντέρου
  • Νεφρική νόσος
  • Διατροφικές διαταραχές

Για παράδειγμα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 εκκρίνουν μαγνήσιο μέσω των ούρων τους. Μπορεί να χρειάζονται επιπλέον μαγνήσιο μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά είναι η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός, το κάπνισμα και γενετικές μεταλλάξεις όπως το MTHFR. Οι vegan και οι αυστηροί χορτοφάγοι πρέπει επίσης να συμπληρώνουν τις ανάγκες τους σε βιταμίνη Β-12,  ψευδάργυρο και τα ω-3 λιπαρά οξέα.

Η βιταμίνη C  όπως φαίνεται από έρευνες δεν μπορεί να προλάβει το κοινό κρυολόγημα αλλά ελαττώνει τη διάρκειά του βοηθώντας στη γρήγορη ανάρρωση.

Η βιταμίνη D-3 είναι ίσως μια από τις πιο γνωστές βιταμίνες, που χρειάζονται πολλοί άνθρωποι , ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Φαίνεται παράδοξο αλλά στην ηλιόλουστη χώρα μας όπως και σε άλλες Μεσογειακές χώρες, τα επίπεδα βιταμίνης D είναι συχνά πολύ χαμηλότερα από τα φυσιολογικά, και η ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι συνηθέστερη από τις βορειότερες χώρες. 
Πρόσφατη μελέτη στον ελληνικό πληθυσμό ανέδειξε πως πάνω από το 50%  έχει έλλειψη βιταμίνης D.

Οι κυριότερες αιτίες που εξηγούν αυτό το φαινόμενο είναι:
1. Το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας που δεν επιτρέπει την έκθεση στον ήλιο τους χειμερινούς μήνες.
2. Ο πληθυσμός έχει περιορίσει σημαντικότατα την έκθεση στον ήλιο, και χρησιμοποιεί αντιηλιακά.

3. Οι κάτοικοι των βορειότερων χωρών της Ευρώπης καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες πλούσιων σε λίπος ψαριών (σολομός). Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα δεν περιέχει βιταμίνη D.

4. Οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες δεν βοηθούν στη σύνθεση της βιταμίνης D.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες βιταμίνες, μέταλλα  και ιχνοστοιχεία που μπορεί να χρειαστεί να συμπληρώσουν οι άνθρωποι για διάφορους λόγους. Πάντα η λήψη τους πρέπει να γίνεται με σύσταση του προσωπικού τους ιατρού. Και βέβαια μια διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία μη επεξεργασμένων τροφών είναι ο καλύτερος τρόπος για να παίρνει το σώμα μας όλα τα απαραίτητα.  Μέσω των τροφών η απορρόφηση γίνεται καλύτερα και … πιο ευχάριστα. 

Πρέπει να παίρνω βιταμίνες; Λύνουμε τις απορίες

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -