Εάν έχουμε δοκιμάσει κάθε πρόγραμμα διατροφής και άσκησης και δεν μπορούμε να αδυνατίσουμε, μπορεί να υπάρχει ένα ψυχολογικό εμπόδιο. Η απώλεια βάρους είναι μια δύσκολη μάχη για τον καθένα, αλλά πολλές φορές η ψυχολογία μας εμποδίζει να χάσουμε κιλά.
Το πρώτο βήμα είναι ο εντοπισμός του ζητήματος. Μπορεί να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν περισσότερα από ένα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Τα καλά νέα είναι, ωστόσο, ότι αυτά τα εμπόδια μπορούμε να τα ξεπεράσουμε.
Συναισθήματα και απώλεια βάρους
Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να ακολουθήσουμε μια σωστή διατροφή και ένα πρόγραμμα άσκησης. Και γνωρίζουμε τα βασικά για το τι πρέπει να τρώμε και τι να αποφεύγουμε . Αλλά ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, συχνά καταλήγουμε να τα παρατάμε όταν νιώθουμε κουρασμένοι, ή αγχωμένοι, ή βαρεμένοι ή απογοητευμένοι. Και ας το παραδεχτούμε … αυτά τα συναισθήματα αναδύονται συχνά.
Είμαστε όλοι πλάσματα συνήθειας. Βρίσκουμε άνεση στη ρουτίνα. Έτσι, εάν η ρουτίνα μας περιλαμβάνει ανθυγιεινό φαγητό και καθισιό είναι φυσιολογικό να αναζητάμε αυτές τις άνετες συνήθειες όταν οι καιροί γίνονται δύσκολοι. Αυτές οι συνήθειες ανακουφίζουν από την ταλαιπωρία – τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.
Στην περίπτωση των διατροφικών συνηθειών, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Το σώμα μας έχει σχεδιαστεί για να τρώει και χρειαζόμαστε τροφή για να επιβιώσουμε. Επίσης αισθανόμαστε καλύτερα όταν τρώμε και η ψυχολογία μας εμποδίζει να χάσουμε κιλά.
Αρνητικές σκέψεις
Ας δούμε ποιες είναι οι σκέψεις που κάνουμε και η ψυχολογία μας εμποδίζει να χάσουμε κιλά.
Σκέψη για όλα ή τίποτα
Με το «όλα ή τίποτα», δυσκολευόμαστε να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα διατροφής αφού απολαύσουμε μια μικρή απόλαυση. Αντίθετα, είναι πιθανό να φάμε υπερβολικά πιστεύοντας ότι η διατροφή μας είναι μια πλήρης αποτυχία. Όμως υπάρχει και η μέση οδός. Ανάμεσα στο να τηρούμε τέλεια το πρόγραμμα διατροφής μας ή να το παρατήσουμε τελείως υπάρχει και η περίπτωση του “κάνω το καλύτερο που μπορώ”.
Αρνητική εικόνα σώματος
Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας ή την εμφάνισή μας. Αλλά αν η εικόνα του σώματός μας είναι πολύ αρνητική, μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία απώλειας βάρους.
Οι ερευνητές έχουν δείξει ότι η αρνητική εικόνα σώματος είναι πιο συχνή σε άτομα με παχυσαρκία παρά σε εκείνα που έχουν κανονικό βάρος.
Για μερικούς ανθρώπους, μια αρνητική εικόνα του σώματος συνδέεται με την αυτοεκτίμηση. Μπορεί να πιστεύουν ότι η αξία τους καθορίζεται από το σώμα, το σχήμα, το μέγεθος ή το φαγητό που τρώνε.
Δεν είναι σαφές εάν μια αρνητική εικόνα του σώματος οδηγεί σε ανθυγιεινή διατροφή ή αν η ανθυγιεινή διατροφή οδηγεί σε αρνητική εικόνα του σώματος. Γνωρίζουμε ότι οι σκέψεις μας επηρεάζουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι το να νιώθουμε άσχημα για το σώμα μας μπορεί να εμποδίσει την επίτευξη ενός υγιούς βάρους.
Στρες
Υπάρχει λόγος που το comfort food πήρε το όνομά του. Για τους περισσότερους ανθρώπους, το φαγητό είναι ανακούφιση . Και σε περιόδους άγχους, μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το φαγητό για να ηρεμήσουν τα συναισθήματά τους. Αυτό δημιουργεί προβλήματα εάν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος ή εάν το φαγητό είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το άγχος.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η υπερκατανάλωση τροφής μπορεί να γίνει ένας χρόνιος μηχανισμός αντιμετώπισης του στρες της ζωής. Η στρατηγική μπορεί να είναι συνηθισμένη σε εκείνους που είναι ήδη υπέρβαροι. Και δεν είναι μόνο η υπερκατανάλωση τροφής που μπορεί να είναι προβληματική. Οι διατροφικές επιλογές είναι πιθανό να αλλάξουν όταν αισθανόμαστε περισσότερο ανήσυχοι. Τα τρόφιμα που καταναλώνονται είναι τρόφιμα που είναι συνήθως υψηλότερα σε θερμίδες και ζάχαρης.
Τέλος, όταν είμαστε αγχωμένοι το σώμα μας παράγει περισσότερη κορτιζόλη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Αυτός είναι ένας σημαντικός τρόπος με τον οποίο η ψυχολογία μας εμποδίζει να χάσουμε κιλά.
Κατάθλιψη
Οι ερευνητές δεν είναι σαφείς εάν η κατάθλιψη προκαλεί αύξηση βάρους ή εάν η κατάθλιψη εμποδίζει την απώλεια βάρους, αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει μια σχέση. Και ακόμη και μεταξύ των ατόμων με κανονικό βάρος, η κατάθλιψη μπορεί να είναι προβληματική καθώς σχετίζεται με το βάρος. Σε μερικούς η κατάθλιψη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε έλλειψη όρεξης και απώλεια βάρους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντίληψη
του υπερβολικού βάρους αυξάνει την ψυχολογική δυσφορία και μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη.
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη όπως η αϋπνία ή η κόπωση μπορούν να κάνουν την απώλεια βάρους πιο δύσκολη. Και μερικά κοινά συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά μπορεί να μας προκαλέσουν αύξηση βάρους επίσης. Η κατάθλιψη και η κακή ψυχολογία μας εμποδίζει να χάσουμε κιλά μέσω διαφόρων μηχανισμών όπως η ανεξέλεγκτη κατανάλωση σνακ ή γλυκών.
Ψυχικό τραύμα
Τα άτομα που εκτέθηκαν σε σωματική κακοποίηση, σεξουαλική κακοποίηση ή εκφοβισμό από συνομήλικους βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Η αύξηση βάρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συναισθηματικά προστατευτική «λύση». Φυσικά, δεν προσπαθεί κάθε άτομο που βιώνει προσωπικό ή παιδικό τραύμα να έχει πρόβλημα με το βάρος του. Αλλά εάν αντιμετωπίσαμε κακοποίηση, παραμέληση ή εκφοβισμό, μπορεί να υπάρχει σύνδεση.
Συμβουλές για τις περιπτώσεις που η ψυχολογία μας εμποδίζει να χάσουμε κιλά
Μπορεί να έχουμε διαπιστώσει ότι ένα ή περισσότερα από τα κοινά ψυχολογικά εμπόδια στην απώλεια βάρους μας φαίνονται οικεία. Δεν είναι ασυνήθιστο να αντιμετωπίζουμε πολλαπλά εμπόδια στο ταξίδι μας προς ένα υγιές βάρος. Αλλά αυτά τα οδοφράγματα δεν χρειάζεται να εμποδίσουν την επιτυχία μας.
Κάθε μια από τις παρακάτω συμβουλές και προτάσεις μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλά εμπόδια . Αυτές οι προτάσεις είναι επίσης στρατηγικές για τη δια βίου ευεξία που δεν έχουν παρενέργειες και είναι σχεδόν όλες εντελώς δωρεάν. Σκεφτείτε να δοκιμάσουμε μία ή περισσότερες από αυτές τις λύσεις.
Κρατάμε ημερολόγιο
Η αποφυγή του άγχους δεν είναι πάντα δυνατή. Μπορούμε όμως να εντοπίσουμε τους παράγοντες που προκαλούν άγχος και να κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για να αποφύγουμε συγκεκριμένες καταστάσεις ή άτομα που υπονομεύουν την
επιτυχία μας. Η τήρηση ενός ημερολογίου μπορεί να είναι χρήσιμη στη διαδικασία και μπορεί να διπλασιάσει τα αποτελέσματα απώλειας βάρους.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρήσης ενός ημερολογίου. Για παράδειγμα, μπορούμε απλά να καταγράψουμε την πρόσληψη τροφής μας με ένα ημερολόγιο. Αλλά μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε για να γράψουμε τις σκέψεις μας για να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τους παράγοντες που προκαλούν άγχος. Χρησιμοποιούμε το ημερολόγιο για να παρακολουθούμε τυχόν καταστάσεις ή τρόφιμα που μπορεί να μας προκαλούν.
Τρώμε υπερβολικά ή τρώμε ανθυγιεινά τρόφιμα όταν βρισκόμαστε σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα ή σε συγκεκριμένους ανθρώπους; Μπορούμε να εντοπίσουμε ορισμένες καταστάσεις που μας κάνουν να νιώθουμε εκτός ελέγχου. Μετά μπορούμε να μπορούμε να περιορίσουμε τηνέκθεσή μας ή να τις αποφύγουμε εντελώς.
Κάνουμε Μικρές Αλλαγές
Εάν η σκέψη «όλα ή τίποτα» μας εμποδίζει να τηρήσουμε το πρόγραμμα διατροφής μας, κάνουμε μικράβήματα και θέτουμε βραχυπρόθεσμους στόχους. Πρώτον, προσδιορίζουμε μια αλλαγή που είναι λογική και εφικτή.
Ίσως μπορούμε να επιλέξουμε να περπατάμε για 15 λεπτά μετά το δείπνο κάθε μέρα. Προσπαθούμε na επικεντρωθούμε σε αυτόν τον στόχο για μια εβδομάδα. Εάν κρατάμε ένα ημερολόγιο, σημειώνουμε κάθε μέρα τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους έχουμε πετύχει να διατηρήσουμε αυτόν τον στόχο στο μυαλό μας. Και δίνουμε στον εαυτό μας χρόνο. Θυμόμαστε ότι το να κάνουμε ένα μικρό βήμα είναι καλύτερο από το να μην
κάνουμε καθόλου βήματα.
Κάνοντας απλά μικρά βήματα μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να αποφύγουμε πολλές αλλαγές ταυτόχρονα. Αν είμαστε σε θέση να κάνουμε μια μικρή αλλαγή με επιτυχία, θα νιώσουμε μια αίσθηση ολοκλήρωσης που στη συνέχεια παρέχει κίνητρο για να συνεχίσουμε.
Υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας ότι η τελειότητα δεν είναι ο στόχος, αλλά, μάλλον, κάθε προσπάθεια να ωθήσουμε τον εαυτό μας προς τη σωστή κατεύθυνση είναι πρόοδος για την οποία θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι.
Ελέγχουμε τις σκέψεις μας
Προσέχουμε τα μηνύματα που στέλνουμε στον εαυτό μας όλη την ημέρα; Αυτές οι σκέψεις μπορεί να δημιουργούν εμπόδιο στην επιτυχία της απώλειας βάρους.
Όσοι έχουν αρνητική εικόνα σώματος μπορεί να βρεθούν να επαναλαμβάνουν αρνητικά μηνύματα για το σώμα τους όλη την ημέρα. Φράσεις όπως δεν θα αδυνατίσω ποτέ μπορούν να υπονομεύσουν την ικανότητά μας να κάνουμε ένα υγιές βήμα όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία.
Μαθαίνουμε Τεχνικές Χαλάρωσης
Εάν δεν μπορούμε να αποφύγουμε το άγχος, οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να αποτελέσουν μια λύση για τη διαχείριση των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να μάθουμε διαλογισμό ή γιόγκα, αλλά αξίζει τον κόπο
Δίνουμε προτεραιότητα στον ύπνο
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει επανειλημμένα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ των συνηθειών ύπνου και του στρες, της κατάθλιψης και των ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών. Έτσι, ένα από τα ευκολότερα και πιο χαλαρωτικά βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τα ψυχολογικά εμπόδια είναι να βελτιώσουμε τις συνήθειες του ύπνου μας.
Κάνουμε την κρεβατοκάμαρά μας καταφύγιο για ύπνο. Αφαιρούμε τα ηλεκτρονικά (τηλεόραση, υπολογιστή, φορτιστή κινητού τηλεφώνου) και κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μειώσουμε τον θόρυβο. Παίρνουμε κουρτίνες που εμποδίζουν το φως ή αγοράζουμε μια φθηνή μάσκα ύπνου, έτσι ώστε να νιώθουμε απόλυτο σκοτάδι τη νύχτα. Μερικοί άνθρωποι χαμηλώνουν επίσης τον θερμοστάτη για να προωθήσουν έναν ξεκούραστο ύπνο. Προσπαθούμε να κοιμόμαστε την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να σηκωνόμαστε την ίδια ώρα κάθε πρωί.
Αναζητούμε βοήθεια
Υπάρχουν πολλοί ειδικοί που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, του τραύματος του παρελθόντος και άλλων θεμάτων που μπορεί να εμποδίζουν την επιτυχία της απώλειας βάρους. Μπορούμε να βρούμε έναν ειδικό ειδικευμένο στη θεραπεία των υποκείμενων συναισθηματικών αιτιών της υπερφαγίας και της αύξησης του βάρους.
Συμπέρασμα
Εάν αγωνιζόμαστε ανεπιτυχώς για να χάσουμε βάρος, ίσως η κακή ψυχολογία μας εμποδίζει να χάσουμε κιλά. Είναι επίσης πιθανό ότι το σώμα μας είναι ήδη σε υγιές βάρος και η απώλεια βάρους είναι περιττή. Ίσως θελήσουμε να αξιολογήσουμε γιατί θεωρούμε απαραίτητη την απώλεια βάρους.
Εάν πιστεύουμε ότι η απώλεια βάρους είναι δικαιολογημένη, χρησιμοποιούμε την ψυχολογία της απώλειας βάρους για εμάς και όχι εναντίον μας. Σκεφτόμαστε γιατί υπάρχει ο «τοίχος» μας και στη συνέχεια λαμβάνουμε μέτρα για να λάβουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε για να φτάσουμε και να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος .