Ο διαβήτης είναι η πανδημία της εποχής μας αλλά τουλάχιστον μπορεί να προληφθεί. Τι κάνουμε για τη πρόληψη του διαβήτη σήμερα;
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 είναι αυτοάνοσο νόσημα ενώ ο διαβήτης τύπου 2 έχει μεγάλη σχέση με τον τρόπο ζωής.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τον διαβήτη τύπου 2;
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Διαβητολογικής εταιρείας δείτε εδώ στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 βοηθούν:
- Μείωση του σωματικού βάρους κατά τουλάχιστον 5%, εφόσον είναι αυξημένο.
- Σωματική δραστηριότητα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 30΄ μέτριας έντασης σωματική άσκηση κάθε μέρα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα.
- Λιγότερο από 30% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από λίπος.
- Λιγότερο από 10% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από κορεσμένα λιπαρά. συμπεριλαμβανομένων των trans λιπαρών οξέων. Κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν κυρίως σε παχιά κρέατα και τυριά. Trans λιπαρά υπάρχουν σε μαργαρίνες και υδρογονωμένα φυτικά λίπη που υπάρχουν σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
- Αύξηση της πρόσληψης των φυτικών ινών (τουλάχιστον 25-35 γρ. ημερησίως). Αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση μαύρου ψωμιού και προϊόντων ολικής άλεσης.
Πρακτικά τι πρέπει να κάνουμε για την πρόληψη του διαβήτη;
- Διατηρούμε χαμηλό σωματικό βάρος. Αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό για την πρόληψη του διαβήτη.
- Αυξάνουμε την κίνηση στη ζωή μας : Αφήνουμε μακρύτερα το αυτοκίνητο, καθιερώνουμε ένα πρόγραμμα γρήγορου βαδίσματος, κάνουμε μια άσκηση που μας ευχαριστεί.
- Αποφεύγουμε τα ζωικά λιπαρά (βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά, παχιά κρέατα, αλλαντικά, έτοιμο φαγητό)
- Τρώμε πολλά λαχανικά, σαλάτες, μαύρο ψωμί (σίκαλης ή ολικής άλεσης), καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής όπως η μακαρονοσαλάτα ολικής
Όποιο κι αν είναι το γονιδιακό μας υπόστρωμα και όσο και αν μας φαίνεται περίεργο, με αυτές τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούμε να αποφύγουμε την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη.