Συνδυασμοί τροφών: Αυτοί είναι οι καλύτεροι

Must Try

Αναρωτιόμαστε συχνά ποιοι είναι οι καλύτεροι συνδυασμοί τροφών για καλύτερη πέψη,  απώλεια βάρους και σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Γνωρίζουμε ότι μια διατροφή ισορροπημένη, με ποικιλία, που περιλαμβάνει φυσικές τροφές είναι η καλύτερη. Τι άλλο πρέπει να κάνουμε;

 
Συνδυασμοί τροφών: Αυτοί είναι οι καλύτεροι
Συνδυασμοί τροφών: Αυτοί είναι οι καλύτεροι
Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε τον συνδυασμό ορισμένων τροφίμων 

Μια θεωρία είναι να μην αναμιγνύονται ορισμένα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος), να μην τρώμε μαζί ορισμένες ομάδες τροφίμων (όπως κρέας με πατάτες) και να τρώμε μόνα τους ορισμένα τρόφιμα, όπως φρούτα.

Η θεωρία είναι ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών μαζί επηρεάζει την πέψη. Οι υποστηρικτές αυτού του τύπου συνδυασμού τροφίμων πιστεύουν ότι ο «ανταγωνισμός» στο έντερο οδηγεί στην παραγωγή τοξινών και προκαλεί πεπτικά προβλήματα και προβλήματα υγείας.

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι κανόνες συνδυασμού τροφίμων δεν έχουν νόημα για πολλούς λόγους. Πρώτον, το σώμα κάνει πολύ καλή δουλειά απελευθερώνοντας τα ένζυμα που απαιτούνται για την πέψη ενός γεύματος, ανεξάρτητα από το τι έχουμε καταναλώσει.

συνδυασμοί τροφών

Επίσης, πολλά μεμονωμένα τρόφιμα περιέχουν έναν συνδυασμό συνδυασμών. Για παράδειγμα οι ξηροί καρποί, παρέχουν λίπος και πρωτεΐνες. Οι φακές παρέχουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Εάν η θεωρία του συνδυασμού τροφών ίσχυε, το σώμα θα δυσκολευόταν να αφομοιώσει αυτά τα τρόφιμα, ακόμη και όταν τα καταναλώνουμε μόνα τους.

Σε μελέτη για το συνδυασμό τροφών, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους ή τη σύνθεση του σώματος μεταξύ των ατόμων που ακολούθησαν τις οδηγίες συνδυασμού τροφίμων και εκείνων που απλώς έτρωγαν μια ισορροπημένη διατροφή. Δεν υπήρξαν διαφορές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή ινσουλίνης, ή στις συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο αίμα.

Η αύξηση βάρους οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη θερμίδων
Γιατί δεν χάνω κιλά
Γιατί δεν χάνω κιλά

Είναι διαδομένη η θεωρία ότι οι λάθος συνδυασμοί οδηγούν σε αύξηση βάρους. Η αύξηση του βάρους δεν οφείλεται στον συνδυασμό τροφών αλλά στο ότι το πιάτο έχει συνολικά λιγότερες θερμίδες. Για παράδειγμα τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας και μανιταριών έχουν μικρότερη θερμιδική αξία από τα μακαρόνια με κιμά. Το κρέας με πατάτες είναι πιο παχυντικό   φαγητό από το κρέας με φασολάκια.

Οι vegan δεν πρέπει να ανησυχούν για την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων μαζί

Ένα ερώτημα είναι αν οι vegan πρέπει να τρώνε μαζί ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φασόλια και το ρύζι, για να δημιουργήσουν «πλήρεις» πρωτεΐνες. Η απάντηση είναι όχι. Μια παλαιότερη θεωρία ήταν ότι για να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικά τις φυτικές πρωτεΐνες, πρέπει να τρώτε ταυτόχρονα ορισμένα αμινοξέα. Για παράδειγμα, το ρύζι και τα φασόλια θεωρήθηκαν καλός συνδυασμός επειδή τα απαραίτητα αμινοξέα (τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης) που δεν βρίσκονται στο ρύζι υπάρχουν στα φασόλια. Από την άλλη μεριά τα αμινοξέα που λείπουν από τα φασόλια υπάρχουν στο ρύζι.

Το ταξίδι του χορτοφάγου ή του vegan

Ευτυχώς, το ήπαρ μας κάνει εξαιρετική δουλειά και αποθηκεύει τα απαραίτητα αμινοξέα κατά τη διάρκεια μιας ημέρας για μελλοντική χρήση. Αυτά τα αμινοξέα συγκεντρώνονται στη συνέχεια για την αποτελεσματική κατασκευή ή επιδιόρθωση πρωτεϊνικών ιστών στο σώμα. Αντί να τρώμε συγκεκριμένους συνδυασμούς, η καλύτερη προσέγγιση είναι να καταναλώνουμε ποικιλία φυτικών τροφών καθημερινά. Έτσι λαμβάνουμε ένα ευρύ φάσμα αμινοξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων έχουν νόημα

Συνδυασμοί τροφών που βοηθούν την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Για παράδειγμα, μόνο το 2% έως 20% του σιδήρου που βρίσκεται στις φυτικές τροφές, που ονομάζεται σίδηρος χωρίς αίμη, απορροφάται. Όμως, η κατανάλωση μιας πηγής βιταμίνης C αυξάνει την απορρόφηση σιδήρου χωρίς αίμη έως και 6 φορές. Για το λόγο αυτό, ενθαρρύνονται συνδυασμοί τροφίμων που παρέχουν και τα δύο θρεπτικά συστατικά, ειδικά για vegans, όπως μπρόκολο (σίδηρος) με ντομάτες (βιταμίνη C), φασόλια (σίδηρος) με πιπεριές (βιταμίνη C), λάχανο (σίδηρος) με πορτοκάλια (βιταμίνη C) και μαύρη σοκολάτα (σίδηρος) με φράουλες (βιταμίνη C).

Ένας άλλος έξυπνος συνδυασμός είναι το λίπος με κάποια θρεπτικά στοιχεία. Έχει αποδειχθεί ότι το λίπος αυξάνει σημαντικά την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών και αντιοξειδωτικών από τα φρούτα και τα λαχανικά. Σε μια μελέτη , οι ενήλικες απορρόφησαν σημαντικά περισσότερη β-καροτίνη τόσο από τη σάλτσα ντομάτας όσο και από τα καρότα όταν αυτά τα τρόφιμα συνδυάστηκαν με μια υγιεινή πηγή λίπους, ελαιόλαδο ή αβοκάντο.

συνδυασμοί τροφών

Ο συνδυασμός φρούτων με υγιεινά λιπαρά, όπως ξηροί καρποί, σπόροι ή βούτυρα καρπών, ελιές ή αβοκάντο βοηθάει να απορροφήσουμε περισσότερα ωφέλιμα συστατικά. Επίσης βοηθάει να ρυθμίζονται καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, τα οποία αυξάνονται όταν καταναλώνουμε φρούτα.

Συμπέρασμα

Εκτός από τα παραδείγματα όπου οι συνδυασμοί τροφών μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με τρόφιμα που πρέπει και δεν πρέπει να τρώγονται μαζί. Ο καλύτερος τρόπος για να παίρνουμε ευρύ φάσμα θρεπτικών ουσιών είναι να επιλέγουμε φυσικές και όχι επεξεργασμένες τροφές και να έχουμε ποικιλία στη διατροφή μας. Από την άλλη μεριά αν ο σκοπός μας είναι η απώλεια βάρους, πρέπει να προσέχουμε τις ποσότητες αυτών που τρώμε και το συνολικό θερμιδικό φορτίο.

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -