Όταν περάσουν τα Χριστούγεννα, μπορεί να έχει ανέβει λίγο η ζυγαριά και να μας στενεύουν τα ρούχα μας. Έπειτα, υπάρχει και αυτή … η ενοχή, όταν θυμόμαστε το επιπλέον κομμάτι πίτας (…αν δεν είναι η ελαφριά πρασοκρεατόπιτα του icooktoheal)ή το ποτήρι κρασιού που ίσως δεν θέλαμε πραγματικά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσει ο χρόνος πίσω, αλλά μπορούμε να σταματήσουμε εδώ και να μη χειροτερέψουμε τα πράγματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Γράφει η dr Φιλίτσα Σουγιουλτζόγλου.
Ας συνοψίσουμε τις καλύτερες συμβουλές για να επανέλθουμε:
Όχι άγχος
Γιατί έχουμε την τάση να τρώμε πολύ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου;
Ένας λόγος που παραβλέπουμε αυτήν την εποχή του χρόνου είναι το άγχος.
Πολλές δραστηριότητες, ακόμα κι αν είναι δραστηριότητες διασκέδασης όπως καλέσματα, ψώνια και πάρτι, μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολικό άγχος και να μας κουράσουν.
Οι διακοπές συνδέονται με ταξίδια, τραπέζια, εξόδους, πολύ φαγητό, ποτό, ψώνια, συναναστροφή με μέλη της οικογένειας, που μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και άγχος.
Και το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής κάποιους ανθρώπους. Γι΄αυτό ας μην υπερφορτώνουμε το πρόγραμμά μας και να κρατάμε χρόνο για ξεκούραση, χαλάρωση και πολύ ύπνο.
Άσκηση
Μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε αυτές τις μέρες αλλά λίγο περπάτημα, βόλτα στην εξοχή, γιόγκα ή πιλάτες είναι ό,τι καλύτερο. Ακόμα και λίγα λεπτά μπορούν να αυξήσουν τη διάθεση μας και τα επίπεδα ενέργειας.
Ενυδάτωση
Αυτό το “φούσκωμα” που νιώθουμε μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλατιού, που οδηγεί σε κατακράτηση υγρών. Πολλές λιχουδιές των γιορτών περιέχουν περισσότερο αλάτι από αυτό που χρειαζόμαστε. Πίνοντας νερό ή χυμούς φυσικούς όπως χυμό για ενίσχυση του ανοσοποιητικού βοηθάμε το σώμα να αποβάλει το επιπλέον αλάτι και επομένως να υποχωρήσει το πρήξιμο.
Όχι στις δίαιτες αστραπή
Ας αποφύγουμε τις σπασμωδικές ενέργειες του τύπου “Δεν θα φάω τίποτα όλη μέρα, μόνο νερό”. Επιλέγουμε σαλάτες, σούπες και φρούτα για να δώσουμε στο σώμα θρεπτικά συστατικά χωρίς να το υπερφορτώσουμε με θερμίδες. Προτείνουμε πολύχρωμη σαλάτα με αβοκάντο, αντιοξειδωτική σούπα με καρότο και κουρκουμά, ή την κλασική σούπα με λάχανο.
Συγχωρούμε τον εαυτό μας
Η ενοχή είναι χρήσιμη μόνο αν μας ωθήσει σε καλύτερη συμπεριφορά. Ας θυμηθούμε ότι ένα γεύμα διακοπών δεν πρόκειται να καταστρέψει τα πάντα, ειδικά αν επιστρέψουμε στις υγιεινές μας συνήθειες.
Καταστρώνουμε σχέδιο
Μία από τις χειρότερες παρενέργειες του να τρώει πάρα πολύ είναι η ενοχή που έρχεται μετά. Η ενοχή είναι μερικές φορές αναπόφευκτη, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το συναίσθημα για να κάνουμε κάτι καλύτερο για την Πρωτοχρονιά. Ας καταστρώσουμε ένα σχέδιο για τις επόμενες μέρες των γιορτών. Και μόνο η κατάρτιση σχεδίου μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα … απλά ας μείνουμε πιστοί στο σχέδιο. Τις μέρες μετά τα Χριστούγεννα επιλέγουμε ελαφριά πιάτα όπως μια μακαρονοσαλάτα ολικής με σως γιαουρτιού ή τα σουτζουκάκια κοτόπουλου.
Δεν πειράζει που παραφάγαμε τα Χριστούγεννα. Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να σκεφτούμε τα λάθη που κάναμε στη διατροφή αυτών των ημερών για να αποφύγουμε τα ίδια λάθη το 2020.
Καλή Πρωτοχρονιά!