Υπάρχουν τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση;
Αν βιώνουμε ένα στρεσογόνο γεγονός πιθανώς να μας βοηθήσει η καλή διατροφή. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τρυπτοφάνη και ιχνοστοιχεία χρειάζονται για να συνθέσει ο οργανισμός τις ουσίες που θα τον βοηθήσουν να ανταπεξέλθει.
Από την άλλη όταν νιώθουμε ατονία, κόπωση και να μας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις μας, χωρίς να συντρέχουν λόγοι υγείας όπως υποθυρεοειδισμός ή αναιμία, είναι πιθανό να ευθύνεται η κακή διατροφή.
Η σχέση μεταξύ της τροφής και της διάθεσης
Υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες υπάρχει μεταξύ φαγητού και διάθεσης. Για παράδειγμα όποιος κάνει δίαιτα παρατηρεί σε κάποια φάση την ευερεθιστότητα που προκαλεί η πείνα. Από την άλλη μεριά, τρόφιμα με ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν ευερεθιστότητα στα παιδιά με υπερκινητικότητα; Ακόμα και η απόδοση στην εργασία ή το διάβασμα αυξάνεται με ένα απογευματινό σνακ. Φαίνεται ότι η τροφή μπορεί να παίξει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αντιδρά το μυαλό μας.
Τα τρόφιμα έχουν επίδραση στον εγκέφαλο μας τόσο από χημική όσο και από φυσιολογική άποψη. Και αυτές οι αλλαγές μπορούν να αλλάξου το πώς νιώθουμε και πώς ενεργούμε.
Η κατάθλιψη οφείλεται σε χημική ανισορροπία, οπότε ίσως η διατροφή να παίζει ρόλο. Ο αυτισμός έχει συνδεθεί με αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου, οπότε δοκιμάζονται από τους επιστήμονες οι επιδράσεις των αλλαγών στη διατροφή.
Σε περίπτωση τροφικής αλλεργίας, το σώμα απορρίπτει το φαγητό και αρχίζει να το καταπολεμά, σαν ξένο. Αυτή η αντίδραση μπορεί στη συνέχεια να επηρεάσει άμεσα τη χημεία του εγκεφάλου και την παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών. Σε περιπτώσεις τροφικών αλλεργιών και δυσανεξίας, υπάρχουν ενδείξεις μεταβολών της διάθεσης και μεταβολές της διάθεσης.
Επίσης οι ασθενείς με κοιλιοκάκη αναφέρουν κακοδιαθεσία όταν έχουν καταναλώσει γλουτένη. Θυμός και η ευερεθιστότητα παρατηρούνται συχνά σε παιδιά που έχουν αλλεργία σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλές χώρες έχουν απαγορεύσει ακόμη τη χρήση τεχνητών χρωμάτων στα τρόφιμα, καθώς επηρεάζουν τη συμπεριφορά των παιδιών.
Η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της όρεξης, της διάθεσης, του ύπνου και του ελέγχου του πόνου. Καθώς σεροτονίνη παράγεται στο γαστρεντερικό σύστημα, η διατροφή διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή της.
Τροφές για την ενίσχυση της διάθεσης
Είναι πιθανό ότι η κατανάλωση μιας μπανάνας να φτιάξει τη διάθεση; Ή μήπως αισθανόμαστε χαρούμενοι μετά από την κατανάλωση ενός κομματιού σοκολάτας; Ναι, είναι δυνατόν. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που έχουν συνδεθεί με τη διάθεση. Ενώ τα τρόφιμα μπορεί να μην είναι η θεραπεία για ασθένειες, όπως η κατάθλιψη ή άλλες ψυχικές ασθένειες, υπάρχει μια σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη διάθεση.
Για ένα μεγαλύτερο χαμόγελο ας βάλουμε αυτές τις τροφές στη διατροφή μας για καλύτερη διάθεση.
Μπανάνες
Είναι θρεπτικές και πλούσιες σε τρυπτοφάνη, η οποία είναι η χημική ουσία που μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Επιπλέον η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη μόλις καταναλωθεί η μπανάνα, αφήνοντας να αισθάνεστε χαρούμενοι και χαλαροί αμέσως. Ας κάνουμε μπανάνα Σπλιτ με γιαούρτι.
Σολομός
Αυτό το ψάρι είναι πλούσιο σε ω3 λιπαρά, συγκεκριμένα στο EPA. Αυτό το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει τον εγκέφαλο και βοηθάει στην κατάθλιψη. Ωραία ιδέα ο σολομός με μουστάρδα και λευκό κρασί.
Μαύρη σοκολάτα
Φυσικά και μπορεί να αυξήσει τη διάθεσή μας! Αυτό το τρόφιμο διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες είναι οι χημικές ουσίες του εγκεφάλου που φέρνουν αισθήματα ευχαρίστησης. Ας κάνουμε μια κρέμα σοκολάτας χωρίς ζάχαρη.
Βατόμουρα
Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία χρησιμεύουν για να βοηθήσουν τον εγκέφαλό στην παραγωγή μιας ουσίας που ονομάζεται ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη μνήμη και στη διάθεση. Προτείνουμε υγιεινά μάφινς με βατόμουρα.
Αβγά
Περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας που βοηθά να διατηρήσουμε την ενέργεια και την αισιόδοξη διάθεση μας. Τι καλύτερο από μια ομελέτα φούρνου με σπανάκι, πράσα και μανιτάρια.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι μπορεί θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τη διάθεσή μας. Όταν το σώμα μας έχει τη σωστή ποσότητα ασβεστίου, στέλνει ένα σήμα στις νευρικές απολήξεις να απελευθερώσουν τους νευροδιαβιβαστές, που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Χωρίς τα κατάλληλα επίπεδα ασβεστίου, συχνά η κατάθλιψη και το άγχος μπορούν να επιδεινωθούν. Σίγουρα θα μας φτιάξει τη διάθεση ένα γιαουρτογλυκό με κόκκινα φρούτα.
Την επόμενη φορά που θέλουμε να τσιμπήσουμε κάτι, ας σκεφτούμε κάποιες τροφές που μας φτιάχνουν τη διάθεση.