Φούσκωμα: Πώς αντιμετωπίζεται το πρήξιμο

Must Try

Πολλές φορές μας ρωτάτε ποια είναι τα τρόφιμα που συνήθως προκαλούν φούσκωμα.

Το φούσκωμα είναι ένα αίσθημα βάρους στην κοιλιά λόγω υπερβολικών αερίων. Συχνά συμβαίνει ως αποτέλεσμα του γρήγορου φαγητού, μεγάλης ποσότητας ή της κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες . Αυτά τα αίτια μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση αερίων στο πεπτικό μας σύστημα. Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η δυσκοιλιότητα και η εμμηνόρροια.

Συνήθως το φούσκωμα δεν είναι σοβαρό και είναι εντελώς φυσιολογικό, αλλά μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα

Τα τρόφιμα που προκαλούν αέριοα μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα. Δεν είναι απαραίτητα κακό για εμάς – στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά είναι υγιεινές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που ανήκουν σε μια υγιεινή διατροφή. Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την ενόχληση. Αλλά πρώτα, ρίχνουμε μια ματιά σε τρόφιμα που μπορεί να κάνουν την κοιλιά μας  φουσκωμένη.

Όσπρια
Σαλάτα με φακές, ντομάτα και άνηθο
Σαλάτα με φακές, ντομάτα και άνηθο

Τα φασόλια και οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που ονομάζονται ραφινόζη και η κατανάλωσή τους σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό πολλών αερίων. Τα όσπρια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, οπότε είναι απαραίτητα σε μια ισορροπημένη διατροφή. Αποφεύγουμε τη δημιουργία αερίων ξεκινώντας με μικρές μερίδες προοδευτικά αυξανόμενες.

Σταυρανθή λαχανικά

Ζυμαρικά με μπρόκολο και μπούκοβο

Το μπρόκολο, τα λάχανα των Βρυξελλών, το λάχανο και το λάχανο έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ραφινόζη, ώστε να προκαλέσουν αέριο και φούσκωμα. Αλλά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Το μαγείρεμα στον ατμό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του φουσκώματος.

Το πεπτικό μας σύστημα θα προσαρμοστεί στα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες με την πάροδο του χρόνου, οπότε ξεκινάμε με μικρότερες μερίδες και αυξάνουμε σταδιακά.

Ανθρακούχα αναψυκτικά

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: 20 συμβουλές για ανακούφιση

Τα ανθρακούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά και η μπίρα μπορούν να μας κάνουν να αισθανόμαστε φουσκωμένοι επειδή ουσιαστικά κατάπιαμε αέρα. Τσίχλες και καραμέλες  μπορεί να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα. Επίσης αν τρώμε γρήγορα ή συγχρόνως μιλάμε, καταπίνουμε αέρα.

Λιπαρά τρόφιμα

Τρανς λιπαρά: Γιατί να τα αποφύγουμε;

Η κατανάλωση ενός γεύματος με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί επίσης να μας κάνει να αισθανόμαστε φούσκωμα. Τα λίπη επιβραδύνουν τον ρυθμό κένωσης του στομάχου μας στο λεπτό έντερο. Έτσι, ενώ η κατανάλωση λίπους είναι καλή, η κατανάλωση γεύματος με υψηλότερα λιπαρά μπορεί να συμβάλει στο φούσκωμα. Φροντίζουμε να δίνουμε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας ανταποκρίνεται σε τρόφιμα που προκαλούν δυσφορία για να τα αποφεύγουμε.

Τρόφιμα με γλυκαντικά

Ποια ζάχαρη να πάρω;

Τα τρόφιμα με γλυκαντικά, όπως η σορβιτόλη, η μαννιτόλη και η ξυλιτόλη μπορεί να μας προκαλέσουν να αισθανόμαστε φούσκωμα. Αυτά τα γλυκαντικά ζυμώνονται από βακτήρια στο πεπτικό μας σύστημα. Τα γλυκαντικά αυτά χρησιμοποιούνται σε τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη, καθώς και σε ορισμένα τρόφιμα «χαμηλών υδατανθράκων». Η στέβια δεν προκαλεί από μόνη της φούσκωμα, αλλά αν συνυπάρχει με ερυθριτόλη μπορεί να ευθύνεται για γαστρεντερικές διαταραχές.

Γαλακτοκομικά προϊόντα
Φυτικά γάλατα: ποιο να προτιμήσω
Φυτικά γάλατα: ποιο να προτιμήσω

Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν  φούσκωμα σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, η οποία είναι η αδυναμία πέψης της ζάχαρης γάλακτος (λακτόζη). Η κατανάλωση γάλακτος χωρίς λακτόζη ή φυτικού ή η λήψη χαπιών λακτάσης με τα γαλακτοκομικά προϊόντα μας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Φυσικά πρώτα συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας.

Ολικής αλέσεως
Προϊόντα ολικής άλεσης: Γιατί να τα προτιμήσω;
Προϊόντα ολικής άλεσης: Γιατί να τα προτιμήσω;

Τα δημητριακά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Αλλά οι ίνες, μαζί με το άμυλο, μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε λίγο φουσκωμένοι ανάλογα με την ποσότητα που τρώμε ή πόσο εξοικειωμένο είναι το σώμα μας με αυτές. Τα καλά νέα είναι ότι το πεπτικό μας σύστημα θα προσαρμοστεί στις επιπλέον ίνες και το φούσκωμα θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -