Χριστουγεννιάτικη προετοιμασία

Must Try

Προερχόμενη από πολυμελή οικογένεια θυμάμαι από μικρό παιδί ότι μόλις τέλειωνε ο Νοέμβρης άρχιζαν οι συζητήσεις για το τι θα φτιάξουμε τις ημέρες των εορτών. Άλλα χρόνια, άλλες εικόνες, άλλα βιώματα, άλλες συνήθειες, άλλες γεύσεις, ίσως κι άλλη ζεστασιά. Η Χριστουγεννιάτικη προετοιμασία όμως, πάντα ίδια!

Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι αν και πολλές οι υποχρεώσεις της μητέρας μου όλα γίνονταν χωρίς βία και άγχος. Το μυστικό; Μεθοδικότητα.

Συμβουλές μου για ξεκούραστη Χριστουγεννιάτικη προετοιμασία, οι εμπειρίες μου.

Καλεσμένοι -Μενού

 • Σκεφτόμαστε ποια άτομα θα θέλαμε να περιποιηθούμε και τα χωρίζουμε σε ομάδες που ταιριάζουν μεταξύ τους. Μπορεί με ένα μαγικό κάλεσμα να ”ξεμπερδεύουμε” μια και καλή, αλλά με αυτόν τον τρόπο δεν ευχαριστιόμαστε το ίδιο την συντροφιά των καλεσμένων μας αφού χρειάζεται να περιφερόμαστε για να τους δούμε όλους έτσι …
 • Κάνουμε μικρότερα καλέσματα που απαιτούν λιγότερο κόπο προσφέροντας περισσότερη φροντίδα.
 • Σκεφτόμαστε τις διατροφικές συνήθειες και αγάπες των καλεσμένων μας και οργανώνουμε το μενού :
 1. Κάτι για το καλωσόρισμα και welcome drink
 2. Ορεκτικό 
 3. Σούπα που ταιριάζει με κρύο
 4. Πρώτο πιάτο 
 5. Κυρίως  πιάτο   
 6. Τυριά  Επιδόρπιο (σοκολατάκια)

Εδώ ανάλογα με το χρόνο μας τι μπορούμε να μοιράσουμε το πρώτο πιάτο σε μια εκλεπτυσμένη εκδοχή ζυμαρικού ή ριζότο και ψαριού, και τα δυο σε μικρότητες ποσότητες.

 • Ετοιμάζουμε την λίστα για τα ψώνια. Μπορούμε να ψωνίσουμε όλα όσα δεν αλλοιώνονται αρκετό διάστημα πριν, ώστε την τελευταία στιγμή να χρειαστούμε λιγότερο χρόνο στην αγορά.
 • Μια δυο μέρες πριν αρχίζουμε τη Χριστουγεννιάτικη προετοιμασία: ψιλοκόβουμε, ζεματίζουμε, τσιγαρίζουμε και φυλάμε στο ψυγείο. Όλοι γνωρίζουμε καλά πόσος χρόνος απαιτείται για αυτή την διαδικασία.
 • Ετοιμάζουμε τα γλυκά: Ένα έξυπνο κόλπο είναι ένα από αυτά να το  έχουμε προετοιμάσει αρκετό διάστημα νωρίτερα.Χριστουγεννιάτικη προετοιμασία - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους
 • Στρώσιμο τραπεζιού: Σκεφτόμαστε έγκαιρα πώς θα στρώσουμε το τραπέζι μας. Φρεσκάρουμε τα λινά, τρίβουμε τα τυχόν ασημικά και στρώνουμε το τραπέζι μια – δυο μέρες πριν. Έτσι δεν θα τρέχουμε την τελευταία στιγμή και ακόμη κι αν έχουμε … εκκρεμότητες στην κουζίνα, οι καλεσμένοι μας θα βρουν έτοιμους όταν τους υποδεχτούμε.Χριστουγεννιάτικη προετοιμασία - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους
 • Την παραμονή και ανήμερα αρχίζει το ράλλυ μαγειρικής. Το φαγητό θέλει ντάντεμα. Είμαστε από πάνω και προσέχουμε. Φροντίζουμε το χρόνο μας ώστε να τα έχουμε όλα έτοιμα τουλάχιστον μια ώρα πριν.
 • Ετοιμαζόμαστε για να δεχτούμε τους καλεσμένους μας.
 • Όταν χτυπήσει το κουδούνι, φοράμε το πιο ζεστό μας χαμόγελα και υποδεχόμαστε τους καλεσμένους μας. Εδώ πρέπει αν τονίσω ότι σε όλη τη διάρκεια του δείπνου οφείλουμε να είμαστε χαλαροί προκειμένου να μεταδώσουμε την ίδια διάθεση στους συνδαιτυμόνες μας. Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι η χαρά και η χαλαρωτική ατμόσφαιρα είναι το καλύτερο πιάτο του μενού!Χριστουγεννιάτικη προετοιμασία - iCooktoHeal Υγιεινές συνταγές για υγιείς ανθρώπους

Συμφωνείτε;

Καλές γιορτές σε όλους με υγεία!!

- Advertisement -
Καλώς ήρθατε στο blog μας!
Είμαστε η Εύη, food entrepreneur και η Φιλίτσα, ιατρός παθολόγος – διαβητολόγος.
Εδώ θα βρείτε νόστιμες συνταγές μαγειρικής με ιατρική επίβλεψη, και άρθρα με συμβουλές γύρω από την υγεία και τη διατροφή.
- Advertisement -

Latest Recipes

More Recipes Like This

- Advertisement -