Υπάρχει διατροφή κατά του καρκίνου;
Η διατροφή επηρεάζει πολλές πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως καρδιοπάθειες, διαβήτης και καρκίνος. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη του καρκίνου, ιδιαίτερα, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζεται από τη διατροφή.
Από την άλλη, πολλά τρόφιμα περιέχουν συστατικά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης του καρκίνου. Υπάρχουν επίσης αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ορισμένων τροφίμων μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για την ασθένεια.
Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στην έρευνα και θα εξετάσει 13 τρόφιμα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου.
1. Μπρόκολα
Το μπρόκολο περιέχει σουλφοραφάνη, μία φυτική ένωση που βρίσκεται στα σταυροειδή λαχανικά και μπορεί να έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.
Ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.Μια εναλλακτική πρόταση για όσους θέλουν να εντάξουν το μπρόκολο στη διατροφή τους είναι η βελουτέ σούπα μπρόκολου με χαμηλά λιπαρά.
2. Καρότα
Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση περισσότερων καρότων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου. Καρότα ωμά, καρότα βραστά, καρότα με γλυκό κρασί και καρύδια.
3. Φασόλια
Τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν διαπιστώσει ότι μια υψηλότερη πρόσληψη φασολιών θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο.Τα φασόλια μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους που ξεφεύγουν από την κλασική φασολάδα, όπως τα μαυρομάτικα φασόλια με σπανάκι.
4. Μούρα
Τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες, φυτικές χρωστικές ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.
Μερικές μελέτες in vitro και με ζώα έχουν διαπιστώσει ότι οι ενώσεις σε μούρα μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση ορισμένων τύπων καρκίνου. Ένα smoothie με προβιοτικά και κόκκινα φρούτα, είναι ό,τι πρέπει για το πρωινό μας.
5. Κανέλα
Η κανέλα είναι γνωστή για τα οφέλη για την υγεία της, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να μειώνει το σάκχαρο και τη φλεγμονή.
Επιπλέον, μερικές μελέτες στο εργαστήριο και με ζώα έχουν διαπιστώσει ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Απαιτείται περισσότερη έρευνα στους ανθρώπους.
Μια κρέμα αμυγδάλου με κανέλα : τέλεια επιλογή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή ακολουθούν μια βίγκαν διατροφή.
6. Ξηροί καρποί
Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.
Για παράδειγμα, μια μελέτη εξέτασε τη διατροφή των 19.386 ατόμων και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε καρύδια συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο. Δοκιμάζουμε κέικ με μήλα και καρύδια, για μια διαφορετική μορφή χρήσης τους.
7. Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα βασικά της μεσογειακής διατροφής.
Αρκετές μελέτες έχουν ακόμη διαπιστώσει ότι μια υψηλότερη πρόσληψη ελαιολάδου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο. Ελαιόλαδο, παντού και πάντα.
8. Κουρκουμάς
Η κουρκούμη είναι ένα μπαχαρικό γνωστό για τις ωφέλιμες ιδιότητές του. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό της, είναι μια χημική ουσία με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την ανάπτυξη πολλών τύπων καρκίνου και αλλοιώσεων σε μελέτες στο εργαστήριο και μελέτες σε ανθρώπους. Φτιάχνουμε πικάντικη σούπα με πατάτα και σελινόριζα,και προσθέτουμε λίγο κουρκουμά.
9. Εσπεριδοειδή
Η κατανάλωση εσπεριδοειδών όπως λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλια έχει συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο καρκίνου παγκρέατος, στομάχου και ανώτερου αναπνευστικού σε μερικές μελέτες.
Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι μελέτες δεν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες που ενδέχεται να εμπλέκονται. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα εσπεριδοειδή επηρεάζουν ειδικά την ανάπτυξη του καρκίνου. Τι καλύτερο από μια φρουτοσαλάτα εσπεριδοειδών.
10. Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος παρέχει ω3 λιπαρά και φυτικές ίνες μπορεί να είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή μας.
Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση της ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, μαστού και προστάτη.
Προσπαθήστε να προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας (10 γραμμάρια) στη διατροφή σας καθημερινά, αναμειγνύοντάς την με δημητριακά και γιαούρτι ή προσθέτοντάς τα στα αγαπημένα σας αρτοσκευάσματα.
11. Ντομάτες
Το λυκοπένιο είναι μια ένωση που βρίσκεται στις ντομάτες και είναι υπεύθυνη για το ζωντανό κόκκινο χρώμα της καθώς και τις αντικαρκινικές της ιδιότητες.
Για να αυξήσετε την πρόσληψη, συμπεριλάβετε στη διατροφή κατά του καρκίνου μια μερίδα ή δύο ντομάτες στη διατροφή σας κάθε μέρα προσθέτοντάς τα σε σάντουιτς, σαλάτες, σάλτσες ή πιάτα ζυμαρικών.
Ακόμα, να θυμάστε ότι αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης ντοματών και μειωμένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη, αλλά δεν λαμβάνουν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να εμπλακούν. Πέρα από σαλάτα τις χρησιμοποιούμε σε πολλές παρασκευές όπως μεσογειακό κοτόπουλο με ντομάτες και πράσινες ελιές.
12. Σκόρδο
Το δραστικό συστατικό στο σκόρδο είναι η αλισίνη, μια ένωση που έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακές μελέτες. Μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Ωστόσο, παρά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ του σκόρδου και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξεταστεί κατά πόσο παίζουν κάποιο ρόλο άλλοι παράγοντες. Το σκόρδο στην Ελλάδα είναι συνώνυμο με τζατζίκι .
13. Λιπαρά ψάρια
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα ψάρια πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μια διατροφή κατά του καρκίνου.
Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η υψηλότερη πρόσληψη ψαριού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος
Μια άλλη μελέτη ς διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων ψαριών μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Από την άλλη τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα αύξησαν τον κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D και τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή κατά του καρκίνου.
Για παράδειγμα, η βιταμίνη D πιστεύεται ότι προστατεύει και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου.
Επιπλέον, πιστεύεται ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα εμποδίζουν την ανάπτυξη της νόσου.
Στόχος για δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα για να πάρετε μια πλούσια δόση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και βιταμίνης D. Έτσι θα μεγιστοποιήσετε τα πιθανά οφέλη για την υγεία αυτών των θρεπτικών ουσιών. Ετοιμάζουμε σολομό με μουστάρδα και λευκό κρασί, για ένα εύκολο κι υγιεινό γεύμα για την οικογένεια ή τους φίλους.
Ακολουθώντας μια διατροφή κατά του καρκίνου, είναι σίγουρο ότι τα προϊόντα ολικής άλεσης σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, βελτιώνουν γενικότερα την υγεία μας.