4 εύκολοι τρόποι για να δούμε εάν ένα αβγό είναι φρέσκο

4 εύκολοι τρόποι για να δούμε εάν ένα αβγό είναι φρέσκο

Print Friendly, PDF & Email

 

Αρκετές φορές έχει τύχει να κάνουμε περισσότερες αγορές από αυτές που χρειαζόμαστε και μας μένουν πράγματα πέρα από τις ημερομηνίες λήξης. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είδη είναι τα αβγά. Και τώρα τι κάνουμε; Πάντα υπάρχει λύση, καθώς η τυπωμένη ημερομηνία στη συσκευασία δεν αντιστοιχεί πραγματικά στις ημερομηνίες λήξης τουλάχιστον σε όλα τα προϊόντα. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα αβγά που αγοράζονται στο κατάστημα και διατηρούνται στο ψυγείο παραμένουν φρέσκα για εβδομάδες πέρα από την αναγραφόμενη ημερομηνία. Ακολουθούν 4 εύκολοι τρόποι για να διακρίνουμε ένα φρέσκο αβγό.

Η κατανάλωση ενός χαλασμένου  αβγού είναι επικίνδυνη αφού μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Πριν πετάξετε ολόκληρο το κουτί που έχει λήξει στα σκουπίδια, ακολουθούν τέσσερις γρήγοροι και εύκολοι τρόποι για να διαπιστώσετε εάν ένα αβγό είναι χαλασμένο ή μπορείτε ακόμη να το χρησιμοποιήσετε.

1. Tο βουτάμε σε νερό

Το πιο παλιό μυστικό στον προσδιορισμό της φρεσκάδας ενός αβγού, είναι να δούμε αν βυθίζεται στο νερό. Για να δοκιμάσουμε το τεστ νερού σε αβγά, απλώς γεμίστε ένα ποτήρι ή μπολ με κρύο νερό και βυθίζουμε τα αβγά. Εάν τα αβγά βυθίζονται στο κάτω μέρος και ξαπλώνουν στο πλάι, είναι ακόμα φρέσκα. Ωστόσο, εάν βυθιστούν, αλλά σταθούν στο ένα άκρο στο κάτω μέρος του γυαλιού ή του μπολ, δεν είναι τόσο φρέσκα, αλλά μπορούν  ακόμη να καταναλωθούν. Φυσικά, εάν τα αβγά επιπλέουν στην κορυφή, δεν πρέπει να τρώγονται. Η επιστήμη πίσω από αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι τα κελύφη των αβγών είναι ημιπερατά , πράγμα που σημαίνει ότι ο αέρας μπορεί να περάσει. Έτσι όσο μεγαλύτερο είναι το αβγό, τόσο περισσότερος αέρας μπορεί να διεισδύσει στο κέλυφος του, προκαλώντας το να  επιπλέει.

 

2. Το ανακινούμε

Μια άλλη μέθοδος που δεν είναι τόσο αξιόπιστη όσο το float trick (την… βουτιά),  είναι να κρατάμε ένα αυγό στο αυτί μας και να το ανακινούμε. Εάν ακούμε υγρό να στροβιλίζεται γύρω του, το αβγό δεν είναι φρέσκο. Από την άλλη πλευρά, όταν δεν ακούμε τίποτα ισχύει το αντίθετο. Ο χαλαρός ήχος δείχνει συνήθως έναν παλιό, υδατώδη κρόκο.

3.  Το μυρίζουμε

Όταν τα αβγά ραγίζουν ή σπάνε, πρέπει να έχουν ουδέτερη μυρωδιά – όχι μια ξεχωριστή μυρωδιά όπως θειικό, αέριο ή ξινές νότες. Σε αυτήν την περίπτωση το πετάμε.

4.  Τι γίνεται με το ασπράδι;

Πρέπει να παρατηρήσουμε τον κρόκο και το ασπράδι του αβγού μόλις σπάσουν σε μια επίπεδη επιφάνεια. Τα φρέσκα αβγά θα έχουν έναν φωτεινό κίτρινο ή πορτοκαλί κρόκο, όπου το ασπράδι του αυγού είναι ελαφρώς σκληρό και κάθεται γύρω από τον κρόκο. Το ασπράδι ενός όχι τόσο φρέσκου αβγού θα είναι πιο υδαρές και απλώνει.

Τιπ: Εάν τα αβγά λήγουν σύντομα, ένας υπέροχος τρόπος να τα χρησιμοποιήσουμε είναι να τα βράσουμε σκληρά και να τα τοποθετήσουμε  σε ένα βάζο με άλμη για να φτιάξουμε τουρσί.

Κοινοποίηση