Ετικέτες τροφίμων: τι λένε;
Οι διατροφικές ετικέτες, είναι οι ετικέτες που βρίσκονται στα τρόφιμα και περιγράφουν την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά των τροφίμων και προορίζονται για να καθοδηγήσουν τον καταναλωτή στην σωστή επιλογή τους.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, κάθε συσκευασμένο τρόφιμο πρέπει να αναφέρει τα εξής:
- Την κοινή ή συνήθη ονομασία του προϊόντος
- Το όνομα και τη διεύθυνση του κατασκευαστή, συσκευαστή ή του διανομέα Το καθαρό βάρος σε σχέση με το μεικτό, μεζούρα, ή αρίθμηση
- Τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος (∆ιατροφικοί κατάλογοι)
- Τα συστατικά σε φθίνουσα σειρά βάσει τη περιεκτικότητα τους αλλά και εκείνα που είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργίες, (αλλεργιογόνα συστατικά).συνήθως με τη μορφή πίνακα. Στα αλλεργιογόνα συστατικά αξίζει να δώσουμε επιπλέω προσοχή γιατί η προειδοποίηση αυτή έχει στόχο να προφυλάξει τους καταναλωτές που έχουν συγκεκριμένες αλλεργίες από συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής).
- Την ποσότητα σε γραμμάρια που αποτελεί μια μερίδα από αυτό το προϊόν.
Το % ποσοστό της Συνιστώμενης Ημερίσιας Πρόσληψης που καλύπτει αυτό το προϊόν ως προς το κάθε θρεπτικό συστατικό που δίνει σε μια διατροφή 2000 θερμίδων.
Σύμφωνα όμως με μελέτες το 44% των Ελλήνων δεν διαβάζουν τις διατροφικές ετικέτες τροφίμων και από αυτούς οι 8 στους 10 δεν μπορούν να κατανοήσουν αυτό που διαβάζουν.
Ας μάθουμε λοιπόν να διαβάζουμε τη διατροφική ετικέτα των τροφίμων.
Στις ετικέτες τροφίμων παρουσιάζονται:
- Η περιεκτικότητα του τροφίμου σε ενέργεια, η οποία μετριέται είτε σε kcal (οι γνωστές σε όλους θερμίδες) είτε σε kJ (1 kcal = 4,2 kJ). Είναι σημαντικό όταν θέλουμε να συγκρίνουμε την περιεκτικότητα διαφορετικών τροφίμων σε ενέργεια, να χρησιμοποιούμε την ίδια μονάδα μέτρησης.
- Στη συνέχεια, παρουσιάζεται η περιεκτικότητα του τροφίμου σε θρεπτικά συστατικά:
- Πρωτεΐνες: γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα.
- Συνολικοί υδατάνθρακες
- Συνολικό λίπος. Γραμμάρια λίπους ανά μερίδα με ανάλυση που δείχνει γραμμάρια κορεσμένου λίπους και trans λιπαρών ανά μερίδα.
- Χοληστερόλη. Χιλιοστόγραμμα της χοληστερόλης ανά μερίδα.
- Σάκχαρα,
- Φυτικές ίνες
- Νάτριο/αλάτι.
Επιπρόσθετα, μια διατροφική ετικέτα θα πρέπει να αναφέρει το περιεχόμενο των θρεπτικών ουσιών εκφραζόμενο ως ποσοστά ημερήσιων τιμών, όπως:
- Βιταμίνη Α,
- Βιταμίνη C,
- Ασβέστιο
- Σίδηρο.
- Τα πρόσθετα τροφίμων: Με τον όρο πρόσθετη ύλη «πρόσθετα τρόφιμα» ή απλώς τρόφιμα εννοείται οποιοδήποτε ουσία, η οποία δεν καταναλώνεται μόνη ή ως τρόφιμο, ούτε χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό τροφίμων, είτε έχει θρεπτική αξία, είτε όχι και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στα τρόφιμα, για τεχνολογικούς σκοπούς, κατά την παραγωγή, μεταποίηση, παρασκευή, κατεργασία, συσκευασία, μεταφορά ή αποθήκευση, έτσι η ίδια η πρόσθετη ύλη αποτελεί συστατικό στοιχείο των τροφίμων άμεσα ή έμμεσα.
Κανόνες επισήμανσης
Επιπλέον οφείλουμε να αναφέρουμε ότι οι γενικοί κανόνες επισήμανσης απαιτούν τις ακόλουθες πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στις διατροφικές ετικέτες :
• ένα όνομα ή μια περιγραφή των τροφίμων αρκεί να αναφέρεται η πραγματική φύση του τροφίμου
• αναγνώριση της παρτίδας
• το όνομα και τη διεύθυνση των επιχειρήσεων του προμηθευτή
• την αναγραφή των συστατικών
• την ημερομηνία λήξης του προϊόντος
• οι απαιτούμενες διατροφικές πληροφορίες
• το ποσοστό των βασικών συστατικών του προϊόντος
• οδηγίες για τη χρήση και την αποθήκευση και χώρα προέλευσης
- ΤΙΠ:Ένα σημείο που πρέπει να προσέχουμε είναι ότι εάν θέλουμε να συγκρίνουμε τη θρεπτική αξία διαφορετικών τροφίμων, πρέπει να χρησιμοποιούμε την ανάλυση ανά 100 g ή mL και όχι ανά μερίδα, καθώς το μέγεθος της μερίδας μπορεί να διαφέρει αρκετά ανάμεσα σε διαφορετικά τρόφιμα. γιατί απλά η μερίδα που καταναλώνουμε, μπορεί να μην συμπίπτει με τη μερίδα που αναγράφεται στη συσκευασία του τροφίμου.