Αρακάς λαδερός

Print Friendly, PDF & Email

Αρακάς λαδερός με την κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης και το καρότο.  Πολύχρωμο και θρεπτικό πιάτο.

Ο αρακάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες και φυτικές ίνες. Περιέχει βιταμίνες Κ και C καθώς και φολικό οξύ. Πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη γιατί έχει σχετικά υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Είναι επίσης πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι πιθανόν υπεύθυνα για πολλά από τα οφέλη που προσφέρουν στην υγεία.
Είναι μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών πρωτεϊνών, γεγονός που μαζί με την υψηλή του περιεκτικότητα σε ίνες, τον κάνει ιδιαίτερα χορταστικό.
Ως αρακάς αναφέρεται συνήθως το μικρό σφαιρικό πράσινο σπέρμα-καρπός του φυτού Πίσον το ήμερον (Pisum sativum) αλλά και το ίδιο το φυτό. Το μπιζέλι (Pisum sativum var. saccharatum)  πολλές φορές συγχέεται με τον αρακά. Ο αρακάς είναι ένα φυτό που καλλιεργείται κυρίως για τον καρπό του. Κι αυτό γιατί οι λοβοί του είναι πιο σκληροί και αποτελεί τον μαλακό σπόρο του φυτού πριν ωριμάσει. Και τα δύο ανήκουν στην οικογένεια Leguminosae και υπάρχουν πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες. Καθώς το φυτό αυτογονιμοποιείται, ο κάθε σπόρος μέσα στον λοβό αποτελεί και ένα καρπό αφού οι σπόροι αναπτύσσονται στην ωοθήκη του άνθους του φυτού. Ο αρακάς καταναλώνεται ξεσπιρισμένος. Από την άλλη τα μπιζέλια τρώγονται ολόκληρα με τα καρπόφυλλα, εξ ου και η Γαλλική ονομασία τους mange-tout (τρώγεται ολόκληρο).

Κοινοποίηση