Βαρκούλες με αχλάδι και blue cheese χαμηλών λιπαρών

Print Friendly, PDF & Email

Οι βαρκούλες αυτές είναι ένα ορεκτικό με blue cheese.

Οι πρωτότυπες αυτές βαρκούλες γίνονται με αντίβ ή σικορέ, το άσπρο λαχανικό με τα σφιχτά τυλιγμένα φύλλα, που εισάγεται από την Ολλανδία ή το Βέλγιο. Η ελαφρά πικρή του γεύση ισορροπεί τη γλύκα του αχλαδιού και την πικάντικη γεύση του blue cheese.

Το blue cheese και το ροκφόρ μπορεί να μοιάζουν στην όψη, όμως διαφέρουν αρκετά, και στη σύσταση αλλά και στη τιμή. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι αυτό. Ας μην ξεχνάμε ότι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ του ροκφόρ και των υπόλοιπων μπλε τυριών δεν είναι μόνο η ονομασία προέλευσης αλλά και η διαδικασία παραγωγής.

Το διάσημο μουχλιασμένο γαλλικό τυρί παράγεται αποκλειστικά στην περιοχή Roquefort στη νότια Γαλλία από πρόβειο γάλα συγκεκριμένων φυλών. Η παρασκευή του τυροπήγματος γίνεται στο τυροκομείο. Η ζύμωση και το «μούχλιασμα» γίνονται στις σπηλιές Combalou  Στις σπηλιές αυτές η υγρασία φθάνει το 98% και η θερμοκρασία μεταξύ 8 και 12oC. Υπό αυτές τις συνθήκες ο μύκητας Penicillium roqueforti  αναπτύσσεται στο τυρί. Δημιουργεί τα μπλε στίγματα και την ιδιαίτερη γεύση του ροκφόρ.

Αντιθέτως, τα υπόλοιπα μπλε τυριά μπορούν να παραχθούν και από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα. Επίσης ο μύκητας χάρη στον οποίο αποκτούν την μουχλιασμένη τους όψη προστίθεται στο τυροκομείο. Το ροκφόρ εξάλλου, είναι ένα τυρί που ανήκει στην κατηγορία ΠΟΠ. Θεωρείται ένα από καλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα της Γαλλίας. Σήμερα θεωρείται περισσότερο βιομηχανικό προϊόν, αφού ως τοπική ή ερασιτεχνική παραγωγή έπαψε να υπάρχει από τις αρχές του 20ού αιώνα. Η περιβόητη «μούχλα» του, το Penicillium roqueforti είναι κι αυτή γαλλική πατέντα. Επισημαίνεται ότι για να ξεχωρίζει το προϊόν του από τον ανταγωνισμό, κάθε παραγωγός έχει τη δική του πηγή μούχλας. Στον αντίποδα το μπλε τυρί παρασκευάζεται με τον μύκητα ονόματι « Penicillium glaucum».

Δοκιμάζουμε εκτός από το ορεκτικό με blue cheese και τα πιτσάκια μελιτζάνας.

Κοινοποίηση

Βαρκούλες με αχλάδι και blue cheese χαμηλών λιπαρώνΒαρκούλες με αχλάδι και blue cheese χαμηλών λιπαρώνΒαρκούλες με αχλάδι και blue cheese χαμηλών λιπαρώνΒαρκούλες με αχλάδι και blue cheese χαμηλών λιπαρών