Γεμιστά με πλιγούρι

Print Friendly, PDF & Email

Τα γεμιστά με πλιγούρι είναι μια παραλλαγή των κλασικών γεμιστών που γίνεται με πλιγούρι και πολλά λαχανικά.

Το πλιγούρι που είχε ξεχαστεί από την ελληνική κουζίνα, τα τελευταία χρόνια ξανακάνει την εμφάνιση του και μάλιστα ως superfood. Παλαιότερα στην Ελλάδα αποτελούσε για χρόνια βασική τροφή μέχρι που έκαναν την εμφάνιση τους τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Είναι ένα από το πιο υγιεινά δημητριακά που μπορεί να προσθέσει κανείς στο διαιτολόγιό του. Το ίδιο τρόφιμο έχει πολλές ονομασίες ανάλογα την περιοχή. Το πλιγούρι ή μπλουγούρι ή πουργκούρι ή χόντρος είναι τροφή υψηλής βιολογικής αξίας, αποτελεί δημητριακό και όχι ζυμαρικό και γίνεται από πολλά διαφορετικά είδη σιταριού, κυρίως όμως από το σκληρό σιτάρι. Αποτελεί το προϊόν του πυρήνα του σιταριού, αφού αυτός έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, ξήρανση και θρυμματισμό.  Το συναντάμε συχνά σε κουζίνες της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ινδίας.

Το πλιγούρι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι μετά την κατανάλωση του ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πιο ήπια και έχει υψηλό δείκτη κορεσμού δηλαδή σας χορταίνει περισσότερο σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες όπως το ρύζι και τις πατάτες.

Αν μας ενδιαφέρει ο γλυκαιμικός δείκτης εκτός από τα γεμιστά με πλιγούρι, μπορούμε να κάνουμε και γεμιστά με καστανό ρύζι.

Κοινοποίηση