Σπιτική γκρανόλα

Print Friendly, PDF & Email

Κάνουμε σπιτική γκρανόλα γιατί πάντα το σπιτικό είναι καλύτερο.

Η γκρανόλα (granola) είναι θρεπτικό πρωινό ή σνακ με βάση την βρώμη. Μαζί με τη βρώμη, αναμειγνύονται διάφοροι ξηροί καρποί,  αποξηραμένα φρούτα και σπόροι για προσθήκη επιπλέον θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Για να δέσουν προστίθεται μια λιπαρή ουσία (π.χ. φιστικοβούτυρο, ταχίνι) και γλυκαντικές ύλες, όπως μελάσα, ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη, μέλι κ.α. Η γκρανόλα μπορεί να προστεθεί σε γάλα, χυμό, smoothie και γιαούρτι, ή να καταναλωθεί σκέτη .

Η γκρανόλα είναι σνακ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Προτιμούμε σπιτική για να περιέχει αγνά υλικά. Πάντα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψην μας ότι η γκρανόλα είναι πλούσια σε θερμίδες και σάκχαρα (παρόλο που δεν περιέχει ζάχαρη).

Το ερώτημα είναι αμυγδαλοβούτυρο ή φιστικοβούτυρο;

Το φιστικοβούτυρο περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες σε σύγκριση με τα υπόλοιπα αλείμματα, ενώ το αμυγδαλοβούτυρο είναι πιο πλούσια πηγή ασβεστίου, φυτικών ινών, βιταμίνης Ε και μονοακόρεστων λιπαρών. Έτσι η απάντηση στο ερώτημα ποιο άλειμμα ξηρών καρπών να προτιμήσουμε βρίσκεται στο ότι όλα είναι εξίσου υγιεινά. Πάντως το αμυγδαλοβούτυρο  υπερτερεί σε κάποια διατροφικά στοιχεία.

Το φιστικοβούτυρο είναι λίγο πιο χαμηλό θερμιδικά και περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη, ενώ το αρνητικό του είναι ότι έχει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά σε σχέση με το βούτυρο αμυγδάλου. Από την άλλη το βούτυρο αμυγδάλου από την άλλη έχει περισσότερες φυτικές ίνες, που βοηθάνε στην καλύτερη πέψη και λειτουργία του εντέρου. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του είναι ότι περιέχει σημαντικά περισσότερη βιταμίνη Ε σε σχέση με το φυστικοβούτυρο. Το βούτυρο αμυγδάλου, επίσης, περιέχει μαγνήσιο και ασβέστιο.

Η σπιτική  γκρανόλα γίνεται μπάρα δημητριακών άμα πιεστεί στο ταψί πριν το ψήσιμο ενώ γίνεται ένα τραγανό πρωινό αν το ανακατεύουμε τακτικά κατά το ψήσιμο. Μπορούμε να τη προσθέσουμε πάνω στο γιαουρτογλυκό με κόκκινα φρούτα.

Κοινοποίηση

σπιτική granolaσπιτική granolaσπιτική granolaσπιτική granolaσπιτική granolaspitiki-granolaσπιτική γκρανόλα