Ψαρονέφρι γλυκόξινο

Print Friendly, PDF & Email

Το καλύτερο  χοιρινό είναι σπιτικό και μαγειρεύεται με ψαρονέφρι γλυκόξινο, αφού  είναι το χοιρινό κρέας με τα λιγότερα λιπαρά.

Το χοιρινό περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με τα  απαραίτητα αμινοξέα, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του ο οργανισμός. Επίσης, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, ιχνοστοιχεία ωφέλιμα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Το λίπος του είναι «ορατό» και μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί μετά το μαγείρεμα, σε αντίθεση με το λίπος του μοσχαρίσιου κρέατος το οποίο είναι κυρίως ενδομυϊκό και δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Η περιεκτικότητα σε λίπος στο χοιρινό ποικίλλει ανάλογα με το είδος του ζώου αλλά και με το κομμάτι του κρέατος που επιλέγουμε. Το ψαρονέφρι είναι το πιο άπαχο κομμάτι του.

Ψαρονέφρι, µοσχαρίσιο φιλέτο ή φιλέτο κοτόπουλου; Tο µοσχάρι περιέχει διπλάσιο σίδηρο και ψευδάργυρο, έχει όµως διπλάσιο λίπος. Επίσης, περιέχει σηµαντικά λιγότερο σελήνιο (5,4 mg έναντι 12 mg στο ψαρονέφρι). Πρακτικά, αυτό σηµαίνει πως το µοσχάρι θεωρείται µεν ιδανικό για τη διατροφή των  παιδιών, στα οποία η πρόσληψη σιδήρου είναι πολύ σηµαντική. Η υψηλή περιεκτικότητα του ψαρονεφριού σε σελήνιο,  σε συνδυασµό µε τα χαμηλά λιπαρά τους, το καθιστά καταλληλότερο για τη διατροφή ενός ενηλίκου σε σχέση µε το µοσχαρίσιο: Ένας υγιής ενήλικος που καταναλώνει κόκκινο κρέας µία φορά την εβδοµάδα είναι καλύτερα να επιλέγει εναλλάξ ψαρονέφρι και µοσχάρι, παρά συνεχώς µοσχάρι.

Ωστόσο, αµφότερα περιέχουν σίδηρο υψηλής βιοδιαθεσιµότητας. Ως προς τις θερμίδες, το ψαρονέφρι… υπερτερεί και πάλι: Ανά 100 γρ. το µοσχαρίσιο φιλέτο αποδίδει 109 θερµίδες, ενώ το ψαρονέφρι 105. Τέλος, το ψαρονέφρι έχει  ελάχιστα λιγότερο λίπος ακόµη και από το κοτόπουλο όπως φάνηκε σε πρόσφατη έρευνα. Και πάλι η διαφορά είναι απειροελάχιστη, όµως το γεγονός παραµένει: το ψαρονέφρι έχει λιγότερο λίπος ακόµη και από το κοτόπουλο!

Το γλυκόξινο ψαρονέφρι συνδυάζεται ιδανικά με πουρέ γλυκοπατάτας.

Κοινοποίηση

Ψαρονέφρι γλυκόξινοΨαρονέφρι γλυκόξινοΨαρονέφρι γλυκόξινοΨαρονέφρι γλυκόξινοΨαρονέφρι γλυκόξινο