Γλυκό με ζελέ και κρέμα

Print Friendly, PDF & Email

Ένα γλυκό με ζελέ και κρέμα που γίνεται με στέβια. Το γλυκό αυτό δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη και έχει ελάχιστες θερμίδες. Είναι εντυπωσιακό στην εμφάνιση, αλλά εύκολο στην παρασκευή του. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι χρειάζεται αρκετός χρόνος για να πήξει.

Εμάς θυμίζει τη σημαία της Ιταλίας, που πολύ αγαπάμε. Μπορεί να γίνει με διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς.

Το ζελέ γίνεται από ζελατίνη. Αυτή προέρχεται από κολλαγόνο φτιαγμένο από τον βρασμό ζωικού συνδετικού ιστού.

Εξαιτίας της υφής της και της ικανότητάς της να πήζει, είναι χρήσιμη για την παρασκευή γλυκών και άλλων συνταγών μαγειρικής.  Δεν είναι κατάλληλη για vegan διατροφή όμως.

Ας πούμε κάποια πράγματα για τη στέβια: Οι γλυκοζίτες της στεβιόλης, το  καθαρό εκχύλισμα που λαμβάνεται από τα φύλλα του φυτού Stevia rebaudiana, που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από αιώνες στην Παραγουάη. Οι γλυκαντικές ιδιότητες της στέβιας έγιναν γνωστές αργότερα, στον 19ο αιώνα, όταν ένας Ελβετός βοτανολόγος που εργαζόταν στη Νότια Αμερική ανακάλυψε το λεγόμενο «γλυκό φύλλο» και το μετέφερε μαζί του στην πατρίδα. Η στέβια έχει χαρακτηριστεί από τους αρμόδιους φορείς ως ασφαλής γλυκαντική ουσία. Η θερμιδική της αξία είναι πολύ χαμηλή. Υπάρχει σε διάφορες μορφές (σταγόνες , κρυσταλλική 1:3 ή 1:5 δηλαδή 1 όγκος στέβιας αποδίδει την ίδια γλυκύτητα με 3 ή 5 όγκους ζάχαρης αντίστοιχα). Όταν καταναλώνουμε προϊόντα με στέβια καλό είναι να ελέγχουμε τις ετικέτες γιατί πολλές φορές συνυπάρχουν και άλλα συστατικά όπως η δεξτρόζη, που έχουν τις ιδιότητες της γλυκόζης.

Δοκιμάζουμε και το ζελέ ρόδι με βατόμουρα.

Κοινοποίηση