Εργολάβοι με λιγότερη ζάχαρη

Print Friendly, PDF & Email

Οι εργολάβοι με λιγότερη ζάχαρη είναι το κλασικό  γλυκό με αμύγδαλα. Οι εργολάβοι  ούτως ή άλλως γίνονται με λίγα υλικά και χωρίς βούτυρο.  Εδώ τους φτιάχνουμε και με λιγότερη ζάχαρη αντικαθιστώντας ένα μέρος της ζάχαρης με στέβια.

Τα αμύγδαλα, αν και πρόκειται για υψηλής θερμιδικής αξίας τροφή (12-15 αμύγδαλα αποδίδουν 165 θερμίδες) αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, μαγνησίου, ασβεστίου, φυτικών ινών, πρωτεΐνης, καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Τα αμύγδαλα μειώνουν επίσης τα επίπεδα της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης (LDL), η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την «καλή» χοληστερίνη (HDL).

Ας πούμε μερικά στοιχεία για τη στέβια: Η στέβια έχει χαρακτηριστεί από τους αρμόδιους φορείς ως ασφαλής γλυκαντική ουσία. Η θερμιδική της αξία είναι πολύ χαμηλή. Υπάρχει σε διάφορες μορφές: υγρή ή κρυσταλλική.  Στην περίπτωση της υγρής στέβιας συνήθως αναλογούν 5 σταγόνες σε 1 κουταλάκι κρυσταλλική ζάχαρη. Για την κρυσταλλική στέβια αναφέρεται συνήθως στη συσκευασία 1:1, 1:3 ή 1:5. Αυτό σημαίνει ότι 1 όγκος στέβιας αποδίδει την ίδια γλυκύτητα με 1 ή  3 ή 5 όγκους ζάχαρης αντίστοιχα.

Όταν καταναλώνουμε προϊόντα με στέβια καλό είναι να ελέγχουμε τη διατροφική επισήμανση στη συσκευασία. Πολλές φορές συνυπάρχουν και άλλα συστατικά όπως η δεξτρόζη, που έχουν τις ιδιότητες της γλυκόζης και επομένως ανεβάζουν το σάκχαρο και προσθέτουν θερμίδες.

Για όσους αγαπούν τα αμύγδαλα ιδανική είναι και η κρέμα αμυγδάλου.

Κοινοποίηση