Εύκολο banoffee σε ποτηράκια

Print Friendly, PDF & Email

Εύκολο, γρήγορο και υγιεινό banoffee με στέβια και μειωμένα λιπαρά.

Το banoffee είναι κλασικό αγγλικό γλυκό με βασικά συστατικά τις μπανάνες, την κρέμα και την καραμέλα. Το όνομά του  έχει συνδεθεί και χρησιμοποιείται σαν όρος στο αγγλικό λεξικό με οποιοδήποτε γλύκισμα έχει γεύση ή άρωμα από μπανάνες και καραμέλα.

Οι μπανάνες περιέχουν  κάλιο, η βιταμίνη Β6, η βιταμίνη C,  μαγνήσιο χαλκό, το μαγγάνιο, υδατάνθρακες,  φυτικές ίνες,  πρωτεΐνες και τα λιπαρά.  Οι υδατάνθρακες στις άγουρες μπανάνες περιέχουν κυρίως άμυλο και καθώς η μπανάνα ωριμάζει, μετατρέπεται σε ζάχαρη (γλυκόζη, φρουκτόζη και σουκρόζη). 

Επίσης είναι πλούσιες σε μια φυτική ίνα που λέγεται πηκτίνη, στην οποία οφείλουν και τη δομή τους. Τόσο η πηκτίνη όσο και το άμυλο της μπανάνας ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου μετά τα γεύματα και μειώνουν την όρεξη αδειάζοντας σταδιακά το στομάχι. Επίσης, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι μπανάνες δεν προκαλούν σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρό μας αφού τις καταναλώσουμε. Αυτό ωστόσο, ίσως δεν ισχύει στην περίπτωση των διαβητικών.  

Η μπανάνα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η κατανάλωση φυτικών ινών από φρούτα και λαχανικά έχει επανειλημμένα συνδεθεί με απώλεια βάρους. Τέλος, οι άγουρες μπανάνες έχουν επιπλέον άμυλο και είναι πολύ χορταστικές και μειώνουν την όρεξη.

Οι μπανάνες είναι εξαιρετική πηγή καλίου καθώς μία μέτρια μπανάνα περιέχει 9% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, εξίσου σημαντικό ιχνοστοιχείο.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών και οι μπανάνες δεν αποτελούν εξαίρεση. Περιέχουν ορισμένα είδη ισχυρών αντιοξειδωτικών, όπως ντοπαμίνη και κατεχίνες.

 

Για τους λάτρεις της μπανάνας προτείνουμε και pancakes με ξινόγαλο και μπανάνα.

Κοινοποίηση