Ζυμαρικά με μπρόκολο και μπούκοβο

Print Friendly, PDF & Email

Συνδυάζουμε τα ζυμαρικά με μπρόκολο και μπούκοβο. Ένα πικάντικο πιάτο χάρη μπούκοβο, πλούσιο σε φυτικές ίνες χάρη στο μπρόκολο.

Το μπρόκολο περιέχει μεγάλες ποσότητες β-καροτένιων, βιταμινών Β1, Β6, C, E, Κ, φυλλικού οξέος. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και σίδηρο. Επίσης περιέχει γλυκοσινολάτες, που προστατεύουν από τη νόσο Alzheimer.

Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Τα κύτταρα των σταυρανθών λαχανικών, όπως είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο, περιέχουν ουσίες όπως η σουλφοραφάνη),  που φαίνεται πως εκδηλώνουν ισχυρή αντικαρκινική δράση. Η σουλφοραφάνη που περιέχει το μπρόκολο φαίνεται ότι έχει ισχυρή δράση και κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών, ενώ συνδέεται και με την καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση γαστρίτιδας και πεπτικού έλκους.

Καθώς τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι περιέχουν ενώσεις που μπορούν να εμποδίσουν τη διαθεσιμότητα ιωδίου για τον θυρεοειδή αδένα. Η κατανάλωσή τους σε υψηλές ποσότητες έχει θεωρηθεί ότι οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό. Δεν γνωρίζουμε πόση ποσότητα αυτών των λαχανικών μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό. Τα σταυρανθή λαχανικά έχουν πολύ υψηλή διατροφική αξία και πρέπει να καταναλώνονται τακτικά, αλλά με μέτρο. Επίσης όταν είναι βρασμένα ή στον ατμό προκαλούν μικρότερη επιβάρυνση.

Τα ζυμαρικά με μπρόκολο είναι ένα πιάτο με  λιγότερες θερμίδες και λιπαρά σε σχέση με τα κλασικά πιάτα ζυμαρικών. Αν προτιμήσουμε ζυμαρικά ολικής, είναι κατάλληλα και για άτομα που προσέχουν το σάκχαρό τους. Μπορούμε  να επιλέξουμε επίσης  κριθαράκι ολικής με ντοματίνια και σπανάκι.

Κοινοποίηση

Ζυμαρικά με μπρόκολο και μπούκοβοΖυμαρικά με μπρόκολο και μπούκοβοΖυμαρικά με μπρόκολο και μπούκοβο