Ζυμαρικά ολικής με κιμά και λαχανικά

Print Friendly, PDF & Email

Για όσους αγαπούν τα μακαρόνια με κιμά προτείνουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης με κιμά και λαχανικά. Με τα ζυμαρικά ολικής δεν στερούμαστε τα αγαπημένα μας μακαρόνια έστω και αν προσέχουμε το γλυκαιμικό δείκτη των τροφών. Επίσης με την προσθήκη λαχανικών βελτιώνεται ακόμα περισσότερο ο γλυκαιμικός δείκτης. Επομένως το πιάτο αυτό είναι κατάλληλο για άτομα με διαβήτη και προδιαβήτη.

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης αποδίδουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με τα κλασικά μακαρόνια. Μία  μερίδα από μακαρόνια (100γρ σε ωμά) αποδίδει περίπου 370 θερμίδες ενώ αντίστοιχα μια μερίδα από μακαρόνια ολικής αποδίδει περίπου 352 θερμίδες. Όμως τα ζυμαρικά ολικής είναι πιο υγιεινά αφού παρασκευάζονται από ολόκληρο το αλεύρι σιταριού και δεν υπόκεινται σε επεξεργασία. Γι’ αυτό διατηρούν πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχεία όπως χαλκός, σελήνιο και μαγνήσιο καθώς και φυτικές ίνες. Έτσι, όταν τρώμε μακαρόνια ολικής αλέσεως αισθανόμαστε χορτάτοι για περισσότεροι ώρα. Χορταίνουμε καλύτερα βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο την διαχείριση του βάρους μας.

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (απορροφώνται αργά και σταδιακά από τον οργανισμό), με αποτέλεσμα να μην προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Δεδομένου ότι είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών αποτελούν μια καλή επιλογή τροφίμων από διαβητικούς.

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα ζυμαρικά ολικής παρουσιάζουν σημαντική επίδραση στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αφού αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και προστατεύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου.

Επομένως τα ζυμαρικά ολικής με κιμά είναι μια υγιεινή επιλογή για όλη την οικογένεια.

Κοινοποίηση

ζυμαρικά ολικής με κιμά και λαχανικά