Ζωμός οστρακοειδών

Print Friendly, PDF & Email

Ο ζωμός οστρακοειδών γίνεται με γαρίδες.

Τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων που χρησιμοποιούμε στην μαγειρική μας, τα χρησιμοποιούμε για να ετοιμάσουμε ένα νόστιμο ζωμό που θα μας φανεί χρήσιμος για άλλες παρασκευές. Κανόνας στη μαγειρική: Τίποτα δεν πάει χαμένο.

Οι γαρίδες και τα υπόλοιπα οστρακοειδή περιέχουν χοληστερόλη. Περιέχουν και κάποιες ποσότητες λιπαρών ωμέγα-3, υγιεινών για την καρδιά, αν και μικρότερες  από ό, τι τα ψάρια.

Τα οστρακοειδή είναι μια καλή εναλλακτική λύση για το κόκκινο κρέας. Μια μερίδα 100 γρ. παρέχει την ίδια ποσότητα πρωτεΐνης με την ίδια μερίδα 90% άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος, αλλά με πολύ λιγότερο κορεσμένο λίπος. Ορισμένα θαλασσινά, όπως οι γαρίδες, έχουν περισσότερη χοληστερόλη από το κόκκινο κρέας, αλλά η χοληστερόλη από τις γαρίδες έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος. Τα στρείδια και τα μύδια έχουν τα περισσότερα λιπαρά ωμέγα-3, αλλά όχι τόσο πολύ όσο ο σολομός.

Αν μας αρέσουν οι γαρίδες και τα υπόλοιπα θαλασσινά, αλλά έχουμε πρόβλημα με τη χοληστερόλη υπάρχει λύση. Αρκεί να μην τρώμε τηγανητά ή βουτηγμένα σε βούτυρο.

Ο ζωμός οστρακοειδών θέλει λίγο κόπο αλλά  είναι νοστιμότατος. Επίσης δεν περιέχει το αλάτι που περιέχουν οι έτοιμοι ζωμοί. Και μπορούμε να τον ενσωματώσουμε στο κριθαράκι με γαρίδες και baby σπανάκι.

Κοινοποίηση