Κέικ λεμονιού με αλεύρι ολικής

Print Friendly, PDF & Email

Το κέικ λεμονιού  ολικής γίνεται με αλεύρι δυο ειδών, ολικής και λευκό. Έχει άρωμα λεμονιού και είναι στολισμένο με φέτες λεμονιού.

Κέικ ονομάζουμε το γλύκισμα  από ζύμη, που περιέχει συνήθως μια λιπαρή ουσία, ζάχαρη, αβγά, αλεύρι και μια διογκωτική ουσία. Το κέικ λεμονιού με αλεύρι ολικής είναι μια από τις υγιεινές εκδοχές του αγαπημένου μας σνακ.

Η λέξη προέρχεται από τον Βίκινγκ, από την παλαιά νορβηγική λέξη “κακά”. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το κέικ πλακοΰς . Πρόκειται για ένα επίπεδο γλύκισμα με αλεύρι, αβγά, γάλα, καρύδια και μέλι.

Το αλεύρι ολικής αλέθεται σε παραδοσιακό περιέχει όλο το φύτρο του σταριού και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ταιριάζει σε συνταγές ολικής άλεσης και έχει διατροφικά πλεονεκτήματα όπως: βιταμίνες Ε, Β1, Β2, φυτικά λιπαρά οξέα Ω6, Ω3 και φυτικές στερόλες. Είναι ιδανικό για θρεπτικές συνταγές όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα, σπιτικές τορτίγιες ολικής κ.α. Προτείνουμε πάντα την ανάμειξη του με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι άλλου τύπου αναλόγως το τι θέλουμε να φτιάξουμε.

Έρευνες έχουν πλέον αποδείξει ότι οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά) παρέχουν προστασία και κατά ορισμένων μορφών  καρκίνου.

Επιπλέον, αδυνατίζουν, επειδή καταλαμβάνουν όγκο στο στομάχι δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού και ωθούν να περιοριστεί η ποσότητα από τις υπόλοιπες τροφές.

Δοκιμάζουμε επίσης και κέικ ολικής με πορτοκάλι.

Κοινοποίηση