Κέικ με σταγόνες μαύρης σοκολάτας

Print Friendly, PDF & Email

Ψάχναμε μια συνταγή για κέικ με μαύρη σοκολάτα. Κλασικό κέικ, απλό  αλλά όσο γίνεται πιο υγιεινό. Το κλασικό κέικ χρειάζεται βούτυρο ή μαργαρίνη. Αναζητούμε πάντα μια μαργαρίνη που να μην περιέχει τρανς λιπαρά. 

Το φρέσκο αγελαδινό βούτυρο από κρέμα γάλακτος αποτελείται κατά μέσο όρο από 82% λιπαρά. Το βούτυρο αποτελεί καλή πηγή λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D και Ε. Επίσης περιέχει και πάνω από 5% βλαβερά κορεσμένα και τρανς λιπαρά ενώ περιέχει και χοληστερόλη. Μάλιστα όταν μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες οξειδώνεται και γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία των αγγείων.

Η  μαργαρίνη, από την άλλη μεριά, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα συγκριτικά με το βούτυρο και αναλογικά μεγαλύτερη σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που είναι ωφέλιμα για τα αγγεία και την καρδιά. Κατά τη διαδικασία παρασκευής της, όταν τα πολυακόρεστα φυτικά έλαια υφίστανται μερική υδρογόνωση  δημιουργούνται τρανς λιπαρά οξέα, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Στις μαργαρίνες καλής ποιότητας η υδρογόνωση χρησιμοποιείται σε μικρή κλίμακα, ώστε να αποτρέπεται η δημιουργία τρανς λιπαρών οξέων.

Ένα κέικ φτιαγμένο με μαύρη σοκολάτα  είναι πάντα ένα νόστιμο σνακ, που προσφέρει εκτός από την απόλαυση και μια δόση αντιοξειδωτικών. 

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της σοκολάτας έχουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα της σοκολάτας σε κακάο, τόσο περισσότερα οφέλη αυτή παρέχει.

Η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

  • μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης
  • πρόληψη άνοιας
  • μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων

Το κακάο, το βασικό συστατικό της σοκολάτας, περιέχει βιολογικά δραστικές φαινολικές ενώσεις που προλαμβάνουν πιθανώς τη γήρανση και την αρτηριοσκλήρυνση.

Φυσικά όλοι γνωρίζουμε ότι η σοκολάτα μπορεί να μας προσθέσει βάρος, κυρίως λόγω των λιπαρών που περιέχει και λιγότερο της ζάχαρης.

 

Κοινοποίηση