Κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο

Print Friendly, PDF & Email

Αυτό το κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο είναι ένα  “πολύ σοκολατένιο” κέικ χωρίς γαλακτοκομικά και βούτυρο. Το απολαμβάνουμε σκέτο με τον καφέ, στολισμένο με βατόμουρα ή με τη συνοδεία μιας  μπάλας παγωτού βανίλιας. Αν βιαζόμαστε κάνουμε κέικ κούπας με ταχίνι.

Το ελαιόλαδο δεν κατέχει τυχαία τόσο σημαντική θέση στη μεσογειακή διατροφή. Η διατροφική του αξία ήταν αυτή που ανέδειξε τη σημασία του στην καθημερινότητά μας.

Μιλώντας για τη διατροφική του αξία αναφερόμαστε στην περιεκτικότητά του σε ‘καλά’ – ακόρεστα λιπαρά, σε λιποδιαλυτές βιταμίνες (βιταμίνη E) και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως οι πολυφαινόλες.

Η ευεργετική αξία του ελαιολάδου  οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά  έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού .

Ωστόσο επειδή ακριβώς τα λιπαρά είναι πλούσια σε θερμίδες είναι σημαντικό να δίνουμε έμφαση στην ποσότητα ελαιολάδου που καταναλώνουμε!

Επίσης το ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά. Η μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου έχει συσχετισθεί με την κατανάλωση αντιοξειδωτικών. Ο λόγος: τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τη φθορά των μορίων και των μεμβρανών των κυττάρων.

Οι πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που τα γνωρίζουμε ως συστατικό του κρασιού, των κόκκινων φρούτων και του καφέ, αποτελούν ένα βασικό συστατικό του ελαιολάδου. Όταν χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο ως βασική πηγή λίπους της διατροφής μας καταφέρνουμε να καλύψουμε σημαντικό ποσοστό των ημερήσιων αναγκών μας σε αντιοξειδωτικά.

Επίσης το ελαιόλαδο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, της λιποδιαλυτής βιταμίνης που εμφανίζει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου είναι ένα ακόμη συστατικό του το οποίο συνδέεται με τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Ας απολαύσουμε λοιπόν το κέικ σοκολάτας με ελαιόλαδο!

Κοινοποίηση

κεικ σοκολατας με ελαιολαδοκεικ σοκολατας με ελαιολαδοκεικ σοκολατας με ελαιολαδοκεικ σοκολατας με ελαιολαδοκεικ σοκολατας με ελαιολαδοκεικ σοκολατας με ελαιολαδο