Κορμός με μαρμελάδα

Print Friendly, PDF & Email

Κορμός με μαρμελάδα, ρολό παντεσπάνι με γέμιση μαρμελάδα  Γίνεται με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη και αλεύρι ολικής για καλύτερο γλυκαιμικό δείκτη.

Ένα γλυκό που θυμίζει γιαγιά. Περίμενε  φρεσκοφουρνισμένο κάθε φορά που ήταν να πάω να την δω.

Τα χρόνια περνούν. Οι τάσεις κι οι ανάγκες αλλάζουν. Έτσι και το γλυκάκι γίνεται με άλλα υλικά, πιο υγιεινά, με εξίσου απολαυστικό αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιούμε οποιαδήποτε γεύση μαρμελάδας μας αρέσει.

Ο κορμός με μαρμελάδα γίνεται με παντεσπάνι γεμιστό με μαρμελάδα.  Υπάρχουν πολλές μαρμελάδες στο εμπόριο χωρίς ζάχαρη. Κάποιες αντί για ζάχαρη περιέχουν φρουκτόζη ή σιρόπι φρούτων, οπότε περιέχουν σάκχαρα.

Οι διαβητικοί κυρίως πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους . Και αυτό γιατί γλυκαντικά ή τρόφιμα που διαφημίζονται “χωρίς ζάχαρη” μπορεί να περιέχουν άλλα συστατικά (φρουκτόζη, χυμό σταφυλιού ή  μέλι για παράδειγμα). Αυτά όμως ανεβάζουν το σάκχαρο τους.

Η ζάχαρη καρύδας και το μέλι περιέχουν κάποια θρεπτικά συστατικά.  Όμως για να έχουμε άξια λόγου πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών πρέπει να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες.

Αν λοιπόν θέλουμε να αποφύγουμε τη  ζάχαρη , ας δούμε κάποιες φυσικές και τεχνητές επιλογές:

Οι παραδοσιακές γλυκαντικές ύλες έχουν υδατάνθρακες, ανεβάζουν το σάκχαρο και αποδίδουν θερμίδες:

  • Το μέλι, το οποίο περιέχει θρεπτικά συστατικά, αλλά με 60 kcal στην κουταλιά πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή.
  • Η μαύρη ή καστανή ζάχαρη διαφέρουν από την άσπρη στην παρουσία μελάσας δηλαδή του σκουρόχρωμου, κολλώδους υγρού που παράγεται από την επεξεργασία του χυμού ζαχαροκάλαμου. Κατά τα άλλα έχουν την ίδια θερμιδική αξία και την ίδια επίπτωση στο σάκχαρο με τη λευκή ζάχαρη. Τα διάφορα είδη ζάχαρης στην ουσία δεν έχουν καμία θερμιδική διαφορά.  Αλλά και στον τομέα των θρεπτικών συστατικών οι διαφορές της ακατέργαστης, της μαύρης και της καστανής ζάχαρης είναι μικρές, υπερέχουν όμως της λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης, η οποία εκτός από την γλυκύτητα δεν προσφέρει κάτι περισσότερο.
  • Η φρουκτόζη είναι ένα φυσικό σάκχαρο που συναντάται στα φρούτα. Περιέχει τις ίδιες θερμίδες με τη ζάχαρη αλλά είναι λίγο πιο γλυκιά και πιθανώς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μικρότερη ποσότητα. Η φρουκτόζη δεν αποτελεί πλέον μία εναλλακτική της ζάχαρης δεδομένου ότι αν και προκαλεί χαμηλότερη γλυκαιμική ανταπόκριση, έχει συνδεθεί με αύξηση τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης και αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Συστήνεται βέβαια η λήψη φρουκτόζης από φυσικές πηγές της όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.

 

Κοινοποίηση

κορμός με μαρμελάδακορμός με μαρμελάδακορμός με μαρμελάδα