Κρέπες με αλεύρι ολικής άλεσης

Print Friendly, PDF & Email

Κάνουμε κρέπες ολικής μια που οι κρέπες είναι αγαπημένο έδεσμα, αλλά το θέλουμε και υγιεινό.

Η κρέπα είναι ένα είδος πολύ λεπτής τηγανίτας φτιαγμένη συνήθως από χυλό σιτάλευρου. Η λέξη κρέπα προέρχεται από γαλλική crêpe που με τη σειρά της προέρχεται από τη λατινική crispa.

Τις καταναλώνουμε γλυκές ή αλμυρές .

Δεν μπορούμε όμως να μην αναφέρουμε ότι πηγή έμπνευσης είναι οι τηγανίτες  που έκαναν στην Αρχαία Ελλάδα.

Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες απαιτούν τροποποίηση της αρχικής συνταγής όσο αφορά τα υλικά τους.

Το αλεύρι ολικής αλέθεται σε παραδοσιακό περιέχει όλο το φύτρο του σταριού και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Ταιριάζει σε συνταγές ολικής άλεσης και έχει διατροφικά πλεονεκτήματα όπως: βιταμίνες Ε, Β1, Β2, φυτικά λιπαρά οξέα Ω6, Ω3 και φυτικές στερόλες. Είναι ιδανικό για θρεπτικές συνταγές όπως ψωμί, κέικ, μπισκότα, σπιτικές τορτίγιες ολικής κ.α. Προτείνουμε πάντα την ανάμειξη του με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή αλεύρι άλλου τύπου. Επιλέγουμε αλεύρι αναλόγως το τι θέλουμε να φτιάξουμε.

Έρευνες έχουν πλέον αποδείξει ότι οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (δημητριακά, όσπρια, φρούτα, λαχανικά) παρέχουν προστασία και κατά ορισμένων μορφών  καρκίνου. Έχει διαπιστωθεί ότι οι φυτικές ίνες προστατεύουν επίσης από τις αιμορροΐδες, τη δυσκοιλιότητα, την παχυσαρκία . Ρυθμίζουν εντερικές παθήσεις όπως το ευερέθιστο έντερο. Ακόμα περιορίζουν τη χοληστερίνη και συνιστώνται στους διαβητικούς.

Επιπλέον, αδυνατίζουν, επειδή καταλαμβάνουν όγκο στο στομάχι δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού και ωθούν να περιοριστεί η ποσότητα από τις υπόλοιπες τροφές.

Μπορούμε να κάνουμε κρέπες με αλεύρι ολικής άλεσης, κρέπες χωρίς αβγά, κρέπες χωρίς βούτυρο. Τις συνδυάζουμε με μαρμελάδα ακτινίδιο με στέβια.

 

Κοινοποίηση

Κρέπες με αλεύρι ολικής άλεσηςΚρέπες με αλεύρι ολικής άλεσηςΚρέπες με αλεύρι ολικής άλεσηςΚρέπες με αλεύρι ολικής άλεσηςΚρέπες με αλεύρι ολικής άλεσηςΚρέπες με αλεύρι ολικής άλεσης