Υγιεινά μάφινς με βατόμουρα

Print Friendly, PDF & Email

Σε ποιον δεν αρέσουν τα μάφινς; Αν μάλιστα είναι υγιεινά μάφινς ολικής με βατόμουρα, αξίζει να τα βάλουμε στο πρωινό μας.

Βατόμουρα, σμέουρα, αγριοφράουλες, μύρτιλλα, κράνα μπορούμε να βρούμε το καλοκαίρι σε αφθονία σε διάφορα δάση της ορεινής Ελλάδας. Δυστυχώς, όμως, στην αγορά τα ελάχιστα που υπάρχουν είναι κυρίως εισαγωγής.

Σχεδόν σε όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου οι κάτοικοι καταναλώνουν καθημερινά φρούτα του δάσους. Τα τρώνε για πρωινό, τα κάνουν μαρμελάδα και σος, τα βάζουν στα γλυκά , ακόμη και σε αλμυρά πιάτα. Θεωρούνται «power foods», δηλαδή τρόφιμα που χαρίζουν δύναμη και ευεξία. Επίσης είναι κατάλληλα και για δίαιτα, γιατί δεν περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες και έχουν λίγες θερμίδες συγκριτικά με τα υπόλοιπα φρούτα.

Στην Ελλάδα είμαστε λιγότερο εξοικειωμένοι με τη γεύση τους και τα θεωρούμε μάλλον ξινά· προφανώς γιατί δεν τα βρίσκουμε σε αφθονία στην αγορά.

Τον υπόλοιπο χρόνο βρίσκουμε, βέβαια, εισαγωγής από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, τη Γαλλία και τη Νότια Αμερική.

Τα βατόμουρα θεωρούνται υπερτροφή (superfood) γιατί είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Επιπλέον δίνουν μια νότα δροσιάς στα μάφινς  με αλεύρι ολικής λόγω της υγρασίας που περιέχουν. Ωραία μάφινς με βατόμουρο για να πιούμε τον καφέ μας όπως μπορούμε να κάνουμε και μια  πανακότα με φρούτα του δάσους.

Κοινοποίηση

Υγιεινά μάφινς με βατόμουραΥγιεινά μάφινς με βατόμουραΥγιεινά μάφινς με βατόμουραΥγιεινά μάφινς με βατόμουρα